Airbnb: Τρώει τον παρά των… ξενοδόχων
Πώς εξελίσσονται οι τιμές και οι κρατήσεις στην Αθήνα
Γνωστός στο κλάδο, ξενοδόχος παίρνει από το αεροδρόμιο ένα ταξί για μεταβεί στον προορισμό του. Στο δρόμο μιλάει στο τηλέφωνο για επαγγελματικά θέματα και όταν κάποια στιγμή τελειώνει τη συνομιλία του, ο οδηγός του ταξί τον ρώτησε ευγενικά ποια είναι η δουλειά του. Ξενοδόχος του απαντά ο φίλος μας. «Αααα είμαστε συγγενείς εξ αγχιστείας» απαντά ο ταξιτζής.
Στην εύλογη απορία του ξενοδόχου «τι εννοεί» του απάντησε «Έχω και εγώ πέντε καταλύματα Airbnb», υπονοώντας ότι δραστηριοποιείται και αυτός στο τομέα της φιλοξενίας, αφήνοντας άγαλμα τον συνομιλητή του. Συμπληρώνει ότι δεν θέλει περισσότερα γιατί δεν μπορεί να τα διαχειριστεί και καταλήγει με την «ατάκα»: «Φέτος μας κάνατε ζημιά γιατί αυξήσατε τις τιμές και φοβίσατε του κόσμο»!
Αυτό το πραγματικό γεγονός αποτυπώνει μια πλευρά της σύγχρονης κατάστασης που βιώνει ο τουρισμός της πρωτεύουσας και όχι μόνο, και τον ανταγωνισμό που υφίσταται ο ξενοδοχειακός κλάδος στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα, από την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης που επεκτείνεται αλλά όμως παραμένει αρρύθμιστη.
Και όσο συμβαίνει αυτό θα ισχύει ότι και με την «φθήνια που τρώει τον παρά». Όχι μόνο θα χάνει έσοδα το ελληνικό δημόσιο, όπως και τα ξενοδοχεία αλλά το τουριστικό προϊόν θα υποβαθμίζεται συνεχώς ενώ θα δημιουργεί και ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα (έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών για μακροχρόνια ενοικίαση, απογύμνωση ολόκληρων περιοχών από μόνιμους κατοίκους, κλ.π.).
Η μέση τιμή
Παράλληλα η μέση τιμή δωματίου θα πιέζεται προς τα κάτω καθώς αυξάνει η προσφορά «αρρύθμιστων μονάδων» με ελάχιστες υποχρεώσεις και κόστη σε σύγκριση με τα οργανωμένα ξενοδοχεία. Γι’ αυτό οι ξενοδόχοι ενόψει και των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών επιζητούν να ανοίξει και από τους υποψήφιους τοπικούς άρχοντες η συζήτηση για ρυθμιστικά μέτρα γύρω από τη βραχυχρόνια μίσθωση.
«Έχουμε κρατήσεις, έχουμε άνοδο του αριθμού των επισκεπτών αλλά δεν έχουμε ανάλογη άνοδο στις πληρότητες γιατί αυξάνονται οι… διαρροές προς τα Airbnb», σημειώνουν οι ξενοδόχοι. Επίσης μπορεί να έχουν αυξηθεί οι τιμές αλλά παράλληλα έχουν αυξηθεί λόγω πληθωρισμού υπέρογκα και τα κόστη. Σε κάθε περίπτωση προσθέτουν η Αθήνα παραμένει από τις φθηνότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης.
Είναι γεγονός ότι η Αθήνα φέτος βιώνει από την άποψη των επισκέψεων την καλύτερη χρονιά στην ιστορία της ως τουριστικός προορισμός. Οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας έσπασαν το πρώτο εξάμηνο του 2023 το φράγμα των 10 εκατ. για πρώτη φορά στην ιστορία του σημειώνοντας άνοδο 6,9% σε σύγκριση με το 2019, την χρονιά ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού.
Οι πληρότητες
Όμως τα ξενοδοχεία της δεν «δρέπουν» όλους τους καρπούς αυτής της ανόδου αφού ένα μεγάλο μέρος των κρατήσεων πηγαίνει στα 11.049 διαθέσιμα προς βραχυχρόνια μίσθωση καταλύματα της Αθήνας, όπως τα υπολόγισε για τον Ιούλιο του 2023,η εταιρεία AirDNA. Πρόκειται για καταλύματα που είχαν τουλάχιστον μία ημέρα κράτησης ή διαθεσιμότητας κατά τη διάρκεια του μήνα.
Οι πληρότητες των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας του πρώτου εξαμήνου σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού και της GBR Consulting, διαμορφώθηκαν στο 73%, αυξημένη κατά 24,1% σε σύγκριση με την πληρότητα της αντίστοιχης περιόδου του 2022 (κατά 24,1%) και πλησίασε στο μόλις -3% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019.
Η μέση τιμή δωματίου /ADR διαμορφώθηκε στα 129,75 ευρώ και σημείωσε αύξηση της τάξης του 17% έναντι του Α΄ εξαμήνου του 2022 και 26,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Να σημειωθεί βέβαια ότι σε σχέση με το 2019 προστέθηκαν και περί τα 1.600 νέα δωμάτια στο κέντρο τη Αθήνας σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.
Όμως οι ξενοδόχοι συγκρίνουν τα στοιχεία αυτά και με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά. Σε επίπεδο πόλεων – ανταγωνιστών τα στοιχεία Ιουνίου 2023 δείχνουν πως η Αθήνα βρίσκεται στην «τετράδα» των πόλεων – ανταγωνιστών μας με τις πιο χαμηλές, τιμές δωματίου (Αθήνα, Βιέννη, Βερολίνο, Μαδρίτη).
Σε επίπεδο Α΄ εξαμήνου, η Μέση Τιμή Δωματίου/ADR στην πρωτεύουσα έφτασε τα 129,75 ευρώ και σημείωσε αύξηση της τάξης του 17% έναντι του Α΄ εξαμήνου του 2022 και 26,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019.
Για τον μήνα Ιούνιο 2023, διαμορφώθηκε στα 175,92 ευρώ (σημειώθηκε αύξηση της Μέσης Τιμής Δωματίου/ADR των αθηναϊκών ξενοδοχείων κατά 19% έναντι του Ιουνίου του 2022 και κατά 40% έναντι του Ιουνίου του 2019).
Η αντίστοιχη μέση τιμή δωματίου ωστόσο λ.χ. στην Κωνσταντινούπολη τον μήνα Ιούνιο 2023 είναι 185.42 ευρώ (αύξηση έναντι του 2019 της τάξης του 92,8%), στην Βαρκελώνη φτάνει τα 208.33 ευρώ (αύξηση έναντι του 2019 της τάξης του 19,9%), στην Ρώμη είναι 307.33 ευρώ (αύξηση έναντι του 2019 της τάξης του 68,8%), στο Παρίσι αγγίζει τα 467.69 ευρώ (αύξηση έναντι του 2019 της τάξης του 60,1%) Κ.Ο.Κ.
Σε επίπεδο εξαμήνου τα συμπεράσματα είναι παρόμοια, απλά η Αθήνα βρίσκεται ακόμη πιο χαμηλά – δηλαδή στην ‘τριάδα’ με την πιο χαμηλή μέση τιμή (Αθήνα, Βιέννη, Βερολίνο) καθώς η Μαδρίτη σημείωσε ως μέση τιμή δωματίου 6μήνου 2023 τα 146.04 ευρώ (αύξηση έναντι του 2019 της τάξης του 25,5%).
Όπως σημειώνει ξενοδοχειακός παράγοντας η Αθήνα εξακολουθεί να παραμένει από τοις φθηνότερους προορισμούς μεταξύ των ανταγωνιστριών πόλεων.
Ερωτηματικό η επιμήκυνση της σεζόν
Όσον αφορά την πορεία των κρατήσεων για τους επόμενους μήνες όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, με εξαίρεση το μικρό διάλειμμα του Αυγούστου που παραδοσιακά η κίνηση μειώνεται, ο Σεπτέμβριος επανέρχεται με μία ισχυρή ζήτηση καθώς στο μεταξύ έχουν προγραμματισθεί και πολλά συνέδρια στην πόλη.
Ερωτηματικό είναι τι θα συμβεί από τον Οκτώβριο, με τον προβληματισμό να αφορά στο πόσο θα επηρεάσει τον τουρισμό, η γενικότερη οικονομική κατάσταση και το ενεργειακό κόστος που φαίνεται να αυξάνει και πάλι.
Ισχυρή ζήτηση δείχνουν πάντως και τα βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλύματα. Όπως σημειώνει στον ot.gr η Madeleine Parkin, Public Relations Specialist, της AirDNA υπάρχουν σήμερα 39% περισσότερες κρατήσεις διανυκτερεύσεων στην Αθήνα για Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι (τέλη Αυγούστου).
Όπως συμβαίνει σε πολλές τοποθεσίες φέτος, προσθέτει, φαίνεται ότι οι επισκέπτες σχεδιάζουν να ταξιδέψουν εκτός της υψηλής περιόδου, προκειμένου να αποφύγουν τον συνωστισμό, τις υψηλές τιμές και την υπερβολική ζέστη του καλοκαιριού.
Να σημειωθεί ακόμη ότι άνοδο σημείωσε φέτος σε σχέση με πέρυσι η μέση τιμή βραχυχρόνιου καταλύματος στην Αθήνα καθώς τον Ιούλιο ήταν στα 110,87 ευρώ, αυξημένη κατά 7,7% σε σχέση με πέρυσι (Ιούλιος 2022 – 102,97 ευρώ).
Πηγή: OT
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου