Φθιώτιδα: Ισχυρή αναζωπύρωση της φωτιάς στην Βίτωλη
Εντολή για ρίψεις και στα 2 PZL
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην Βίτωλη σημειώνεται αυτή την ώρα. Η φωτιά καίει στο βουνό πάνω από το χωριό ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πως θα κινηθεί.
«Αυτή την στιγμή δεν κινδυνεύει το χωριό αλλά θα πρέπει να υπάρξει άμεση επέμβαση. Δεν αργεί να γυρίσει προς τα κάτω…» σημειώνει στο lamianow.gr ο Φώτης Κόρδας πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας.
Έχουν ειδοποιηθεί και σπεύδουν και οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ δόθηκε εντολή για ρίψεις και στα 2 PZL από το αεροδρόμιο Λαμίας.
Φέτος έχουμε πάνω από 1,4 εκατ. καμένα στρέμματα
Για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων ετών στην Ευρωπή, στον Έβρο, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus μίλησε ο Δρ. Ελευθέριος Σταματόπουλος, δασολόγος, περιβαλλοντολόγος, αποκαλύπτοντας ότι φέτος έχουμε πάνω από 1,4 εκατ. καμένα στρέμματα στη χώρα μας.
Οι καμένες εκτάσεις σε Έβρο και Ρόδο, όπως είπε, είναι πάνω από 1,400.000 στρέμματα. «Ελπίζω να μην ανέβει άλλο» ανέφερε ο κ. Σταματόπουλος. Μιλώντας στη δημοσιογράφο Βούλα Μαλλά τόνισε ότι δασικά οικοσυστήματα λειτουργούν σε βάθος χρόνου. «Ένα έλατο είναι ώριμο στα 80 του χρόνια, επομένως πρέπει να έχουμε μία πολιτική η οποία να κρατάει χρόνια και να είναι σταθερή. Αυτό δεν έχουμε μέχρι τώρα, σημείωσε.
Χρειάζεται ειδικό δασικό σώμα
Μιλώντας για την αποτελεσματική διαχείριση των δασών πρότεινε ότι να δημιουργηθεί «ένα δασικό σώμα ειδικό, το οποίο θα είναι μέσα στη δασική υπηρεσία και θα κάνει επιτήρηση των δασών και την πρώτη πλήξη».
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Σταματόπουλος το ειδικό αυτό δασικό σώμα εκτός του ότι θα έχει το συντονισμό της κατάσβεσης στα δάση, επιπλέον ότι θα κάνει θα είναι αποτέλεσμα της σωστής διαχείρισης του δασικού πλούτου της χώρας.
«Προηγείται η διαχείριση του αντιπυρικού σχεδιασμού της κατάσβεσης. Είναι ένα ολιστικό σχέδιο» δήλωσε προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις πηγές που δίνουν νερό σε ένα χωριό, στην πρόσβαση στα δάση που είναι πολύ σημαντική καθώς και στην συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών.
«Φεύγουν τα κονδύλια της πρόληψης για αγορά πυροσβεστικών οχημάτων. Έχουμε 3.500 οχήματα. Έχουμε εξοπλισμό πια, δεν είναι όπως ήμασταν παλιά. Έχουμε 90 εναέρια μέσα, έχουμε και πυροσβεστική με φιλότιμο και ικανότητες, η οποία όμως έχει ένα “σπασμένο παράθυρο”. Δεν μπορεί να ενεργήσει στα δασικά οικοσυστήματα και δεν θα μπορέσει ποτέ. Καμία υπηρεσία του Δημοσίου δεν μπορεί» τόνισε ο κ. Σταματόπουλος προσθέτοντας ότι μόνο με τη δημιουργία ενός ειδικού δασικού σώματατος θα μετράμε λιγότερα καμένα στρέμματα δάσους και θα έχουμε και οικονομία πόρων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις