ΗΠΑ: Oι γυναίκες ξαναμπαίνουν δυναμικά στο τερέν της αγοράς εργασίας μετά το time out της πανδημίας
Η ανάπτυξη της γυναικείας απασχόλησης χτύπησε ποσοστά ρεκόρ (77.8%) για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
- Προς παραίτηση ο Τζάστιν Τριντό από την ηγεσία των Φιλελευθέρων
- Συνελήφθησαν 3 ανήλικοι για ληστείες στον Πειραιά - Αναζητείται ακόμα ένας
- Μπλίνκεν: Η θέση της Ουκρανίας στο Κουρσκ είναι σημαντική σε πιθανές μελλοντικές διαπραγματεύσεις
- Η Βόρεια Κορέα υποδέχεται με... βαλλιστικό πύραυλο τον Μπλίνκεν
Ο κοροναϊός μπορεί να απασχολεί ακόμη την επιστημονική κοινότητα και οι μάσκες να μην έχουν εγκαταλείψει εντελώς την καθημερινότητα μας, ωστόσο υπάρχουν κάποιες αλλαγές από τη δύσκολη εποχή των lockdowns που πλέον έχουν ξεχαστεί για τα καλά.
Μια από αυτές αφορά τις γυναίκες και την εργασία που σήμερα κυριαρχούν στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ την περίοδο της πανδημίας είχαν σχεδόν εξαφανιστεί από τον επαγγελματικό χάρτη.
Γι’ αυτό δεν ευθυνόταν μόνο το γεγονός ότι η πλειοψηφία τους ακολουθεί επαγγελματικούς κλάδους, που επλήγησαν καίρια από την Covid 19, όπως είναι η ψυχαγωγία, η φιλοξενία και η εκπαίδευση, αλλά και το ότι υποχρεώθηκαν να μείνουν σπίτι για να φροντίσουν τα παιδιά, που από τη μία στιγμή στην άλλη και για μεγάλο χρονικό διάστημα βρέθηκαν εκτός των σχολικών αιθουσών.
Συμμετοχή ρεκόρ
Σήμερα, η οικονομία έχει επιστρέψει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς και οι γυναίκες έχουν πατήσει τέρμα το γκάζι, σύμφωνα με σχετικό άρθρο των Financial Times. Η ανάπτυξη της γυναικείας απασχόλησης δεν έχει μόνο ξεπεράσει την αντίστοιχη των ανδρών στη μετα-Covid εποχή, αλλά και η συμμετοχή τους στο εργατικό δυναμικό στις ηλικίες 25 με 54 ετών χτύπησε τον Ιούλιο ποσοστά ρεκόρ (77.8%) για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Υπό μια έννοια, πρόκειται για την επιστροφή στην κανονικότητα. Μεταξύ 2015 και 2020 η συμμετοχή των γυναικών της προαναφερόμενης ηλικιακής ομάδας στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε κατά 3.5%, τρεις φορές την αντίστοιχη ανάπτυξη που πέτυχαν οι άνδρες εργαζόμενοι.
Οι οικονομολόγοι πιστώνουν αυτό το άλμα στη στενότερη αγορά εργασίας, που ακολούθησε τη μεγάλη ύφεση του 2007-2009, η οποία ανέβασε τους μισθούς και έφερε περισσότερες γυναίκες στους κόλπους της. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σήμερα, με τον πληθωρισμό να δίνει μεγαλύτερη ώθηση.
Η επιστροφή των γυναικών στην αγορά εργασίας συνδυάζεται και με μια άλλη πρόβλεψη που αποδείχτηκε κενό γράμμα. Παρότι πολλοί οικονομολόγοι πίστευαν ότι η πανδημία θα οδηγούσε πολλούς boomers, δηλαδή αυτούς που γεννήθηκαν από το 1946 μέχρι το 1964, στην πρόωρη συνταξιοδότηση, τελικά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Τα εκατομμύρια των ανθρώπων στην ηλικία των 50 και των 60 ετών που άφησαν τις δουλειές τους στην πανδημία, επιστρέφουν με ορμή στην εργασία, ιδιαίτερα οι γυναίκες.
Women are driving the US labour market https://t.co/LI4jk6ua8Q
— FT World News (@ftworldnews) August 24, 2023
Φτωχά γεράματα
Το δίχως άλλο ο πληθωρισμός είναι ξεκάθαρα ένας λόγος γι’ αυτή την τάση, όπως επίσης και η έλλειψη επαρκών συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων. Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, μόνο το 34.6% των Αμερικανών σε ηλικία εργασίας έχουν ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα επιχορηγούμενο από τον εργοδότη τους, που είναι και ο κύριος τρόπος αποταμίευσης για την ώρα της οριστικής αποχώρησης από την ενεργό επαγγελματική δράση στις ΗΠΑ. Επιπλέον ένα τρίτο από τους υπόλοιπους Αμερικανούς εργαζόμενους έχει κάποιον άλλο συνταξιοδοτικό λογαριασμό.
Και πάλι όμως η σχετική αποταμίευση για τους μισούς Αμερικανούς που ανήκουν στα χαμηλά εισοδήματα είναι κυριολεκτικά μηδενική. Οι γυναίκες μάλιστα βρίσκονται σε χειρότερη θέση από τους άντρες. Το 80% αυτών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από τους άντρες συνομήλικους τους να έχουν φτωχά γεράματα, κυρίως λόγω των λιγότερων χρόνων εργασίας τους, σύμφωνα με τη μελέτη Shortchanged του 2016.
Και επειδή ουδέν κακό αμιγές καλού, οι γυναίκες μετά την Covid 19 έχουν το πλεονέκτημα του ευέλικτου ωραρίου, που καθιερώθηκε τη δύσκολη αυτή περίοδο για όλη την ανθρωπότητα, που θρήνησε περισσότερα από 6 εκατομμύρια θύματα και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να μετρά καθημερινά απώλειες.
Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος υπό το πρόσταγμα του Τζο Μπάιντεν έχει καταστήσει στρατηγική προτεραιότητα την είσοδο περισσότερων γυναικών και έγχρωμων ατόμων στην αγορά εργασίας, συνδέοντας τις δαπάνες για τις υποδομές και τις εταιρικές επιδοτήσεις για τομείς, όπως η καθαρή ενέργεια, με στόχο την ενθάρρυνση της ισότητας στην εργασία.
Παράγοντας Τεχνητή Νοημοσύνη
Κι ενώ οι γυναίκες έχουν ήδη μπει σε ανδροκρατούμενους χώρους εργασίας, όπως ο κατασκευαστικός κλάδος και τα logistics για να έχουν καλύτερες μισθολογικές απολαβές, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους άντρες, που τα στοιχεία δείχνουν ότι διστάζουν να ασχοληθούν, για παράδειγμα με τη νοσηλευτική, κι ας είναι τα χρήματα απείρως καλύτερα.
Με δεδομένο ότι ο κατασκευαστικός κλάδος και ο χώρος της υγείας αναπτύσσονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ενδιαφέρον θα έχει σύμφωνα με τους Financial Times να παρατηρηθεί πρώτα σε αυτούς πως θα τους επηρεάσει η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Πρόσφατη έρευνα της σχολής διοίκησης επιχειρήσεων Kenan-Flagler του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα συμπέρανε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα πλήξει περισσότερες τις γυναίκες στο χώρο εργασίας από ότι τους άντρες, κυρίως επειδή εκείνες απασχολούνται κατά κύριο λόγο σε θέσεις γραφείου, ενώ οι άντρες βρίσκονται σε μεγαλύτερα ποσοστά σε χειρωνακτικές εργασίες ή στην παραγωγή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της, το 80% των γυναικών είναι ευάλωτο απέναντι στην επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τους άντρες είναι 58%.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις