Μάντζος: Η πρόληψη να γίνεται από ειδικούς επιστήμονες με τα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή
Ο Δημήτρης Μάντζος τόνισε ότι η πρόληψη δεν μπορεί να γίνεται «από καλοντυμένους, φρεσκοξυρισμένους υπουργούς που έρχονται στη Βουλή και μας λένε πόσο καλά προετοιμασμένοι είμαστε για το καλοκαίρι και που μετά, αξύριστοι στο πεδίο, καμώνονται τους συντετριμμένους»
Στον κρίσιμο τομέα της πρόληψης αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη και μιλώντας για τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας.
Αρχικά, παρέθεσε τα θλιβερά δεδομένα, βάσει των οποίων προκύπτει πως «αυτή τη στιγμή, έχουμε το 1,1% της επικράτειας της χώρας καμένο, ενώ είχαμε στη Δαδιά τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και μιλάμε για περιοχές και δάση που έχουν ξανακαεί», τόνισε.
Στη συνέχεια, επανέλαβε το ζήτημα της δομής και λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας πως «δύο χρόνια τώρα, συζητούμε για ένα νέο μοντέλο πολιτικής προστασίας. Ασκείται σωστά δριμεία κριτική στον νυν υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, αλλά πρέπει να δούμε και τι έκανε ο προηγούμενος», σημείωσε ο κ. Μάντζος.
Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «με περγαμηνές και μετά βαΐων και κλάδων, δημιουργήθηκε ένα σύστημα πολιτικής προστασίας. Έγιναν όλα όσα έπρεπε; Η απάντηση είναι όχι. Ούτε οργανόγραμμα δεν έχει αυτό το υπουργείο, ούτε όλες τις υπουργικές αποφάσεις δεν έχει εκδώσει για να είναι λειτουργικό, ούτε πλήρως αποσαφηνισμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης έχουμε».
«Η πρόληψη γίνεται από επιστήμονες, όχι φρεσκοξυρισμένους υπουργούς»
Στάθηκε, δε, στην κρισιμότητα της πρόληψης, «που είναι ο θεμέλιος λίθος της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών».
«Λυπάμαι πολύ, η πρόληψη δεν μπορεί να γίνει όπως να ‘ναι και όπως γινόταν κάποτε, αλλά όπως επιβάλλει η κλιματική αλλαγή, η οποία δεν είναι δικαιολογία. Είναι επιταγή για πρόληψη με άλλον τύπο και με άλλη ένταση», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο Open.
Και εξήγησε πως «η πρόληψη αυτή πρέπει να γίνεται με μελέτη επιστημονική, με χρήση της τεχνολογίας, με εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων και με λογοδοσία πού πάνε αυτοί οι πόροι. Γιατί ακούσαμε για drones, τα οποία, όμως, δεν τα είδαμε να είναι εκεί και να προλαμβάνουν τις πυρκαγιές».
«Όλα αυτά, το πρόγραμμα Αιγίς, το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν στη Βουλή. Όπως επίσης πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή ένα κρίσιμο ζήτημα δασικής πολιτικής. Οι δασικές υπηρεσίες είναι αποσαθρωμένες, αποδιοργανωμένες», σημείωσε ο Δημήτρης Μάντζος.
Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Η πρόληψη δεν μπορεί να γίνεται από καλοντυμένους, φρεσκοξυρισμένους υπουργούς που έρχονται στη Βουλή και μας λένε πόσο καλά προετοιμασμένοι είμαστε για το καλοκαίρι και που μετά, αξύριστοι στο πεδίο, καμώνονται τους συντετριμμένους. Η πρόληψη γίνεται από τους δασοφύλακες, τις δασικές υπηρεσίες, τους επιστήμονες».
«Τελικά, το επιτελικό κράτος λειτουργεί; Είναι αποτελεσματικό ή αναποτελεσματικό; Αυτή είναι η δημόσια συζήτηση. Όχι ο εκχυδαϊσμός, ο εκφασισμός, η απανθρωπιά, το κυνήγι κεφαλών από δήθεν πολιτοφύλακες. Διότι, αυτό δεν αδικεί απλώς τον νομικό μας πολιτισμό. Αλλά αναιρεί τη φιλελεύθερη δημοκρατία μας», δήλωσε καταληκτικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
- Ποιο είναι το μεγαλύτερο διατροφικό πρόβλημα στην Ευρώπη;
- Τα κρίσιμα ζητήματα διαχείρισης της κυβέρνησης Μπαϊρού στη Γαλλία
- Τέλος στον αγροτικό γιατρό – Γίνεται προσωπικός γιατρός υποχρεωτικής θητείας
- Τζούλιαν Μουρ: Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, τα κορίτσια του και η τέχνη της υποκριτικής
- Ποια χώρα παίρνει τη σκυτάλη από την Ελλάδα στην κορυφή του Economist
- Μαγδεμβούργο: Η Ουάσιγκτον εκφράζει αποτροπιασμό για τη φονική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά