Φανουρόπιτα: Η συνταγή για την πίτα του Αγίου Φανουρίου – Όσα πρέπει να ξέρετε
Πότε τη φτιάχνουμε και γιατί χρησιμοποιούμε επτά ή εννέα υλικά;
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Η φανουρόπιτα είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνουμε και πάμε κάθε χρόνο στην εκκλησία είτε την παραμονή του Αγίου Φανουρίου, στις 26 Αυγούστου, είτε ανήμερα της γιορτής του στις 27 Αυγούστου.
Η παράδοση λέει ότι η φανουρόπιτα έχει τη δύναμη να φανερώσει χαμένα αντικείμενα ή και πρόσωπα. Ειδικά στην επαρχία, δεν λείπουν οι ανύπαντρες που φτιάχνουν την πίτα για να τους φανερωθεί… ο μελλοντικός τους σύζυγος.
Η πραγματική αιτία, πάντως, πίσω από την ύπαρξη της φανουρόπιτας ήταν η συγχώρεση της αμαρτωλής μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Ήταν μία σκληρή, άπονη γυναίκα, που δεν βοηθούσε τους άλλους και για αυτό πήγε στην κόλαση.
Ο Άγιος Φανούριος με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ προσπάθησαν να τη σώσουν, όμως ο κακός της χαρακτήρας δεν τους το επέτρεψε, κι έτσι ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε τους πιστούς να μην κάνουν αφιερώσεις σε εκείνον, αλλά στη μητέρα του, προκειμένου η ψυχή της να συγχωρεθεί.
Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε η αντίληψη ότι ο Άγιος φανερώνει ό,τι ζητήσουμε. Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω. Έτσι, όταν θέλουμε να μας φανερώσει κάτι που χάσαμε ή κάτι που μας λείπει, το ζητάμε από Εκείνον, «τάσσοντας» του πίτα.
Με επτά ή εννέα υλικά η πίτα
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη φανουρόπιτα είναι συνήθως επτά ή εννέα. Οι αριθμοί επτά και εννέα συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων. Πάντα όταν την φτιάχνουν οι νοικοκυρές φροντίζουν να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα.
Τα επτά υλικά είναι τα… στάνταρ: λάδι, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, ζάχαρη, σόδα, αλάτι και χυμός πορτοκαλιού.
Η ευχή που διαβάζουμε όταν φτιάχνουμε τη φανουρόπιτα
«Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών. Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.
Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου. Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν»
Η παραδοσιακή συνταγή για φανουρόπιτα
Υλικά
- 4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλάκι κανέλλα
- 1 μπέικιν
- 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
- 3/4 φλιτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα
- ελάχιστη σόδα,
- ξύσμα λεμονιού-πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.
Ύστερα βάζουμε 1 φλιτζάνι σταφίδα, 1 φλιτζάνι χοντρά κομμένα καρύδια και ρίχνουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄ λεπτά. Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις