Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το μοναδικό σημείο στις ΗΠΑ που πλούσιοι και φτωχοί γίνονται μια παρέα

Το μοναδικό σημείο στις ΗΠΑ που πλούσιοι και φτωχοί γίνονται μια παρέα

Που βρίσκεται άραγε το κοινωνικοοικονομικό χωνευτήρι των ΗΠΑ, μιας χώρας με έντονες φυλετικές και οικονομικές αντιθέσεις;

Θα περίμενε ίσως κανείς να συναντήσει ανθρώπους με διαφορετικό οικονομικό υπόβαθρο, σε επιχειρήσεις, φαρμακεία, παντοπωλεία ή σχολεία.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα στις ΗΠΑ, την οποία αναδεικνύει το Business Insider, αν θέλει ένας Αμερικανός να γνωρίσει κάποιον που βγάζει πολύ περισσότερα ή πολύ λιγότερα χρήματα από τον ίδιο, καλύτερα να δοκιμάσει να πάει να φάει σε μια… οικονομική αλυσίδα εστιατορίων.

Θέλοντας οι Maxim Massenhoff -από τη Ναυτική Μεταπτυχιακή Σχολή- και Nathan Wilmers -από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ- να εξετάσουν που είναι πιο πιθανό να συναναστραφούν Αμερικανοί διαφορετικών τάξεων, ανακάλυψαν ότι το ιδανικό μέρος ήταν αλυσίδες φαστφουντ, όπως το Olive Garden, τα Applebee’s, τα McDonald’s ή τα Wendy’s.

«Τα πιο διαφορετικά -με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια- μέρη στις ΗΠΑ δεν είναι τα δημόσια ιδρύματα, όπως σχολεία και πάρκα, αλλά αλυσίδες εστιατορίων», λένε οι Massenhoff και Wilmers.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα τοποθεσίας για κινητά SafeGraph που παρακολουθούν πόσα άτομα βρίσκονται σε συγκεκριμένα μέρη, καθώς και πού ζουν αυτά τα άτομα, κάτι που μπορεί να είναι ενδεικτικό του εισοδήματός τους.

Έτσι, έχοντας στη διάθεσή τους αυτά τα δεδομένα, μπόρεσαν να δουν πόσοι επισκέπτες από διαφορετικές κατηγορίες εισοδήματος συχνάζουν σε διαφορετικά καταστήματα.

Ωστόσο, οι ερευνητές μπόρεσαν έτσι να δουν πόσο απομονωμένοι είναι οι Αμερικανοί διαφορετικών τάξεων.

Οι Αμερικανοί απομονώθηκαν μετά τη πανδημία

Σε γενικές γραμμές, οι Αμερικανοί είναι αρκετά απομονωμένοι κατά τάξη, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι οι πλουσιότεροι Αμερικανοί είναι πολύ πιο πιθανό να συναντήσουν ομοίους τους με παρόμοια υψηλά εισοδήματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι πλούσιοι κάνουν παρέα με τους πλούσιους.

Αυτή η απομόνωση, μάλιστα, είναι πιο έντονη στις αστικές και προαστιακές περιοχές.

Σύμφωνα με έρευνα του MIT, η κοινωνικοοικονομική απομόνωση έχει γίνει ακόμη πιο έντονη μετά την πανδημία.

Ερευνητές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης διαπίστωσαν ότι πολύ λιγότεροι άνθρωποι επισκέφθηκαν γειτονιές, όπου οι κάτοικοι κέρδισαν σημαντικά περισσότερα ή λιγότερα χρήματα τον Δεκέμβριο του 2021 από ό,τι τον Ιανουάριο του 2019, δηλαδή πριν την πανδημία.

Σύμφωνα με δεδομένα κινητών τηλεφώνων περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων σε Βοστώνη, Ντάλας, Σιάτλ και Λος Άντζελες, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικού κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου μειώθηκαν έως και 30% κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, δηλαδή πολύ μετά την άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο λόγος γι’ αυτό βρίσκεται εν μέρει στην αύξηση της απομακρυσμένης εργασίας και των διαδικτυακών αγορών, βοηθώντας τους Αμερικανούς να παραμείνουν στις γειτονιές τους.

Επανεξέταση πολιτικών κοινωνικοποίησης

Αυτή λοιπόν την απομόνωση, τη σπάνε οι αλυσίδες γρήγορου και οικονομικού φαγητού στις ΗΠΑ.

Άλλες επιχειρήσεις, όπως φαρμακεία, παντοπωλεία και γυμναστήρια, ή δημόσιοι οργανισμοί, όπως πάρκα, σχολεία και βιβλιοθήκες, δεν λειτουργούν έτσι, καθώς τείνουν να εξυπηρετούν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ένα άτομο με υψηλότερο εισόδημα είναι πιο πιθανό να συναντήσει ένα άτομο χαμηλότερου εισοδήματος σε αυτά τα αμερικανικά ταχυφαγεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, βάσει αυτών ευρημάτων θα έπρεπε να επανεξεταστούν οι πολιτικές για την κοινωνικοποίηση των Αμερικανών από διαφορετικά εισοδηματικά στρώματα, ειδικά καθώς ορισμένες περιοχές έδωσαν προτεραιότητα στη μείωση του αριθμού των αλυσίδων εστιατορίων.

Εξάλλου, έρευνα του οικονομολόγου του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Raj Chetty διαπίστωσε ότι το να είσαι φίλος με άτομα με υψηλότερα εισοδήματα είναι το κλειδί για την οικονομική  κινητικότητα.

Βέβαια, μπορεί η έρευνα να δείχνει τα ταχυφαγεία ως σημεία συνάντησης των τάξεων, αλλά ταυτόχρονα η παχυσαρκία χτυπάει κόκκινο στις ΗΠΑ σε όλες τις τάξεις…

Must in

Φέργκιουσον: Η τελευταία μέρα του 1941 που άλλαξε την ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Σαν σήμερα πριν 83 χρόνια, την τελευταία μέρα του 1941 (31/12), γεννήθηκε ο αναμορφωτής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο