Πυρκαγιές: Πόσοι δημόσιοι πόροι δεσμεύονται για αποζημιώσεις
Για τις φετινές καταστροφές, το κόστος είναι ακόμα ανυπολόγιστο, τόσο ως προς τις αποζημιώσεις όσο και για τα φοροέσοδα
Πάνω από το 25% των εθνικών δημόσιων επενδύσεων δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών και αυτομάτως, τα αυξανόμενα ακραία φαινόμενα, χτυπούν τον δημοσιονομικό συναγερμό. Για τις φετινές καταστροφές, το κόστος είναι ακόμα ανυπολόγιστο, τόσο ως προς τις αποζημιώσεις, όσο και για τα φοροέσοδα.
Ο προϋπολογισμός στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μόνο για τα έργα αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές ξεπέρασε τα 2,1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020 – 2022. Στις καταστροφικές και τραγικές φωτιές που έπληξαν την Εύβοια και την Αττική τον Αύγουστο του 2021, δηλώθηκαν 778 ζημιές, με πρόβλεψη αποζημιώσεων 38,5 εκατομμύρια ευρώ.
Τα στοιχεία της Eurostat για το 2020 δείχνουν ότι οι ζημιές από καύσωνες, πλημμύρες κόστισαν 91 ευρώ ανά κάτοικο, από 27 ευρώ ανά κάτοικο κατά μέσο όρο στην ΕΕ.Η κυβέρνηση έχει ρίξει στη μάχη κατά των φαινομένων τις επενδύσεις σε έργα για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τα εν λόγω έργα έχουν διάρκεια ολοκλήρωσης έως τα τέλη του 2025 για να μπουν σταδιακά στη μάχη κατά των φυσικών καταστροφών.
Ερήμωση περιοχών
Κατά το τρέχον έτος βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις άνω των 370 εκατ. ευρώ ή σε φάση δρομολόγησης, όπου σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, προχωρούν διαγωνισμοί για την προμήθεια πτυσσόμενων μεταφερόμενων γεφυρών, κινητών κέντρων διοίκησης και επιτόπιου ελέγχου και την αναβάθμιση δύο ελικοπτέρων Super Puma. Οι διεθνείς αναλυτές έχουν χαρακτηρίσει την Ελλάδα από τις πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, καθώς στη χώρα μας προβλέπονται αυξήσεις θερμοκρασιών.
Η Moody’s έχει αναφερθεί σε έκθεσή της ότι από τις χώρες του Νότου η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αγροτικό τομέα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας, καθώς ισοδυναμεί στο 4,5% του ΑΕΠ. Οι φυσικές καταστροφές ερημώνουν περιοχές, μειώνουν την αγροτική παραγωγή και απειλούν το ελληνικό καλοκαίρι, και τις τουριστικές ροές. Οι υπολογισμοί των μεγάλων ερευνητικών κέντρων δείχνουν ότι οι πυρκαγιές κόβουν από το ελληνικό ΑΕΠ τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ (στο σενάριο υψηλών εντάσεων). Τα πρόσφατα κύματα καύσωνα, όπως υπολογίζει η Allianz Trade, είναι πιθανόν να μειώσουν κατά 0,6% το παγκόσμιο ΑΕΠ για το 2023 και κατά 0,9 της ποσοστιαίας μονάδας το ΑΕΠ της Ελλάδας.
Αναδασώσεις
Στα έργα προστίθεται το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, για την αποκατάσταση πάνω από 165.000 στρεμμάτων σε υποβαθμισμένα δασικά οικοσυστήματα. Εχει συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 190 εκατ. ευρώ με σκοπό την προστασία του φυσικού πλούτου, ενώ παράλληλα, προχωρά το Anti Nero II για τον καθαρισμό δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασών και τη διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων σε όλη την Ελλάδα (70 εκατ. ευρώ).
Σχεδιάζεται αγορά 400 πυροσβεστικών οχημάτων, προμήθεια 36 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών αμφίβιου τύπου και το συνολικό κόστος της αγοράς των νέων αεροσκαφών θα ανέλθει σε 144 εκατ. ευρώ. Στο πλάνο είναι το σύστημα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης για τους αρχαιολογικούς χώρους. Ανάμεσα στα έργα είναι η προμήθεια 3 ελικοπτέρων μεταφοράς για τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για ιατρική χρήση.
- Βιντεοπαιχνίδια: Τι συμβαίνει μετά το τελευταίο επίπεδο;
- Λουίς Ενρίκε για πλημμύρες στη Βαλένθια: «Πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην οικονομική υποστήριξη»
- Αυτή είναι η χειρότερη ηλικία, σύμφωνα με τον Τομ Χανκς
- Κύκλοι ΣΥΡΙΖΑ για Κασσελάκη: Επιχειρεί με fake news να φτιάξει παράλληλο μηχανισμό εντός και εκτός κόμματος
- Ο Μαρσέλο εξόργισε τον προπονητή του στη Φλουμινένσε και ακύρωσε την αλλαγή του (vid)
- Προς νέο ράλι τιμών τα ενοίκια – Τι δείχνει έκθεση της ΤτΕ