Αντρέι Πλένκοβιτς: «Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των ελληνικών θεσμών»
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας μιλάει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» για τα αποτελέσματα της συνάντησης της Αθήνας για τα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέρεται στις ευρωτουρκικές σχέσεις ενώ αποκαλύπτει τι ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την κράτηση των κροατών οπαδών
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», τονίζει την ανάγκη για δίκαιη δίκη και ολοκλήρωση της έρευνας το συντομότερο δυνατό σχετικά με τη σύλληψη των κροατών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ μετά τα επεισόδια της 7ης Αυγούστου. Ο κροάτης ηγέτης σημειώνει επίσης ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός εγγυήθηκε, κατά τη συνάντησή τους την περασμένη Δευτέρα, την ασφάλειά τους στις φυλακές, ενώ μιλάει επίσης για τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ουκρανία, αλλά και την επαναπροσέγγιση ΕΕ – Τουρκίας.
Ποια ήταν τα σημαντικότερα αποτελέσματα της συνάντησης της Αθήνας για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων;
Το άτυπο δείπνο στην Αθήνα ήταν μια ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για την περαιτέρω πορεία της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης στο πλαίσιο της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας. Η πρωτοβουλία του έλληνα Πρωθυπουργού Μητσοτάκη, με τον οποίο έχω άριστες σχέσεις, ήταν πολύ χρήσιμη. Η χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι ένα σημαντικό μήνυμα ενθάρρυνσης προς αυτές τις χώρες, αλλά και δείκτης της παγκόσμιας διάστασης των δραστηριοτήτων της ΕΕ, η οποία φροντίζει για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της γειτονιάς της. Οσο μεγαλύτερος είναι ο ρόλος και η δέσμευση της ΕΕ στην άμεση γειτονιά της τόσο λιγότερη θα είναι η επιρροή των παραγόντων που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Η ευρωπαϊκή προοπτική είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών που θέλουν να γίνουν νέα μέλη.
Πώς μπορεί να προετοιμαστεί καλύτερα η ΕΕ για μια διεύρυνση;
Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας άλλαξε τη στάση των παλαιών μελών για τη διεύρυνση της ΕΕ. Πρέπει να απαντήσουμε από κοινού στο ερώτημα πώς να προχωρήσουμε σε περαιτέρω διεύρυνση και ταυτόχρονα σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις της Ενωσης, σε μια ανοιχτή συζήτηση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι αποφάσεις για την περαιτέρω δυναμική της διαδικασίας διεύρυνσης να συμφωνηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, διότι ύστερα από αυτό τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εισέρχονται σε εκλογικό κύκλο. Η Κροατία υποστήριζε το καθεστώς υποψηφιότητας της Ουκρανίας, που δόθηκε τον περασμένο Ιούνιο, καθ’ όλη τη διάρκεια. Εκτός από τη σαφή υποστήριξη για την Ουκρανία και τη Μολδαβία, η ευρωπαϊκή πορεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, είναι επίσης σημαντική για την Κροατία.
Συναντήσατε τον πρόεδρο Ζελένσκι στην Αθήνα. Τι είναι σημαντικό για την περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας;
Εχω εξαιρετική συνεργασία και τακτική επικοινωνία με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Υποστηρίζουμε σθεναρά την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, η οποία υπερασπίζεται την ελευθερία της και ταυτόχρονα προστατεύει την ασφάλεια της Ευρώπης και τη διεθνή τάξη που βασίζεται στον νόμο. Η Κροατία συνεχίζει να παρέχει πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια. Υιοθετήσαμε την εβδομάδα αυτή νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική βοήθεια της Κροατίας προς την Ουκρανία ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ. Τον Οκτώβριο, το Ζάγκρεμπ θα φιλοξενήσει μεγάλη διεθνή διάσκεψη, ξεκινώντας τη διαδικασία βοήθειας της Ουκρανίας για την αποναρκοθέτηση, όπου η Κροατία έχει σημαντική εμπειρία. Είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η πολιτική ενότητα της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά την παροχή πολιτικής και οποιασδήποτε άλλης υποστήριξης. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό, σε επίπεδο ΕΕ, να καταστείλουμε αποτελεσματικά τις αρνητικές συνέπειες της ρωσικής επιθετικότητας και να προστατεύσουμε το οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο των πολιτών. Η κυβέρνησή μου στήριξε με ισχυρές παρεμβάσεις τους πολίτες και την οικονομία, απέτρεψε ένα κοινωνικό κάταγμα και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για συνεχή ανάπτυξη.
Στην Αθήνα συζητήσατε με τον έλληνα Πρωθυπουργό την κατάσταση σχετικά με τη σύλληψη κροατών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ μετά τη θανατηφόρα συμπλοκή. Ποια είναι η θέση σας;
Κατ’ αρχάς καταδικάζω τη βία και τον χουλιγκανισμό και εκφράζω για άλλη μια φορά τη λύπη μου για την απώλεια της ζωής ενός έλληνα πολίτη. Ηρθαμε στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τους υπουργούς Γεραπετρίτη και Φλωρίδη με τη θέση ότι σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των ελληνικών θεσμών. Φροντίζουμε επίσης τους κροάτες πολίτες γιατί είναι συνταγματικό μας καθήκον. Ζητήσαμε να διασφαλίσουμε την ασφάλειά τους στις φυλακές, κάτι που εγγυήθηκε ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης. Υποστηρίξαμε τη δίκαιη δίκη και την ολοκλήρωση της έρευνας το συντομότερο δυνατό, η οποία θα πρέπει να ρίξει φως στις συνθήκες ευθύνης για τη δολοφονία. Η Κροατία και οι θεσμοί της είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν προληπτικά μέτρα και μέτρα παρακολούθησης, εάν κάποιοι από τους πολίτες επιστραφούν στην Κροατία, ενώ οι διαδικασίες στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη. Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική αστυνομία και εισαγγελία θα λάβουν υπόψη όλες τις συνθήκες αυτού του περιστατικού βάσει αποδείξεων και στοιχείων. Εκφράσαμε την ευχή αυτό το ατυχές περιστατικό στην Αθήνα να μην επηρεάσει τις φιλικές σχέσεις Κροατίας – Ελλάδας, οι οποίες συνεργάζονται άριστα στο πλαίσιο της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του EUMED-9 μεταξύ άλλων. Παράδειγμα καλής συνεργασίας είναι η αποστολή Canadair μετά από αίτημα του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη για την κατάσβεση των πυρκαγιών.
Πόσο μπορεί να προχωρήσει η επαναπροσέγγιση ΕΕ – Τουρκίας λαμβάνοντας υπόψη και γεγονότα όπως η πρόσφατη επίθεση κατά ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ από Τουρκοκύπριους;
Η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και παρά την de facto παγωμένη ενταξιακή διαδικασία, εξακολουθεί να είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων με την ΕΕ, αλλά υπάρχουν λόγοι για τους οποίους δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της συνεργασίας. Στο πλαίσιο των σχέσεων με την ΕΕ θα ήταν ωφέλιμο και για τα δύο μέρη να αναπτύξουν σχέσεις προς θετική κατεύθυνση. Υποστηρίζουμε την πραγματιστική και υπό όρους συνέχιση της δέσμευσης της ΕΕ με την Τουρκία μέσω της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως η μετανάστευση. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να επιμείνουμε στην αποκλιμάκωση και τον διάλογο για την επίλυση διαφορών και τον σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών – μελών της ΕΕ, του διεθνούς δικαίου και των έγκυρων ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Γεγονότα όπως το πρόσφατο στην Κύπρο όπου γίναμε μάρτυρες επίθεσης σε δυνάμεις του ΟΗΕ δεν αποτελούν, σίγουρα, βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Η Κροατία εκφράζει συνεχώς την υποστήριξή της σε όλες τις προσπάθειες που οδηγούν σε ηρεμία, διάλογο και μακροπρόθεσμη επίλυση εκκρεμών ζητημάτων.
Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ
- ΗΠΑ: Η Αμερικανική Αεροπορία βομβάρδισε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη
- Σε επίπεδο ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα
- TikTok: Ενα δισεκατομμύριο χρήστες αλλά και συσσωρευμένες αντιπαραθέσεις
- Γάζα: Πέντε νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σε σπίτι στη Νουσεϊράτ – Ανάμεσά τους δύο παιδιά
- Πανδαισία: Γκολ και highlights από τα κορυφαία πρωταθλήματα
- Μπαρτσελόνα – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-2: Επική ανατροπή με buzzer beater και κορυφή για τους Ροχιμπλάνκος