Βιβέκ Ραμασουάμι, ο ανερχόμενος «αστέρας» της σκληροπυρηνικής δεξιάς στις ΗΠΑ
Ο ινδικής καταγωγής εκατομμυριούχος εξελίσσεται από… αστραχάν σε εν δυνάμει γκανιάν της κούρσας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών
Με τον υπόδικο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να λάμπει δια της… απουσίας του από το πρώτο ντιμπέιτ των προεδρικών υποψήφιων των Ρεπουμπλικανών, την περασμένη Πέμπτη, θα περίμενε κανείς ότι το πεδίο θα ήταν ανοιχτό για να λάμψει το «άστρο» του βασικού -έως τώρα- εσωκομματικού αντιπάλου του: του υπερσυντηρητικού κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις.
Όμως αυτός που έκλεψε την παράσταση ήταν ένα αουτσάιντερ: ο ινδικής καταγωγής 38χρονος πολυεκατομμυριούχος της βιοτεχνολογίας Βιβέκ Ραμασουάμι.
Χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε πολιτικό αξίωμα, ένθερμος υπερασπιστής του Τραμπ, ήταν αυτός που συγκέντρωσε τα περισσότερα «φραστικά πυρά» των έτερων επτά κομματικών υποψηφίων που συμμετείχαν στο ντιμπέιτ στο Μιλγουόκι, πέντε μήνες πριν την έναρξη των προκριματικών εκλογών στους Ρεπουμπλικανούς, στην Άιοβα.
Παρά την περιορισμένη αναγνωρισιμότητά του εντός και κυρίως εκτός των ΗΠΑ, ο Ραμασουάμι φάνηκε να αντιμετωπίζεται από τους παρόντες εσωκομματικούς αντιπάλους του ως μεγαλύτερη απειλή από τον ΝτεΣάντις.
Όπως εξελίχθηκε, το δίωρο ντιμπέιτ φάνηκε να τους επιβεβαιώνει.
Αφενός γιατί ο υπερσυντηρητικός κυβερνήτης της Φλόριντα δείχνει συν τω χρόνω να χάνει σε δυναμική, αντί να κερδίζει.
Αφετέρου, γιατί ο εξίσου σκληροπυρηνικός Ραμασουάμι φάνηκε να «ηλεκτρίζει» το ακροατήριο στο οποίο απευθυνόταν.
Πρωτίστως τους ψηφοφόρους που ανήκουν στον χώρο της ακροδεξιάς και της θρησκευτικής Δεξιάς.
Ο ίδιος προέρχεται άλλωστε από το «στρατόπεδο» του τραμπισμού, αν και ιδεολογικά κινείται προς τα άκρα δεξιά του.
Δηλώνει πίστη στον πρώην πρόεδρο και στη θεωρία περί ποινικών διώξεων σε βάρος του, «σαγηνεύοντας» την εκλογική βάση του με ακραία ατζέντα.
Όλα αυτά σε ένα φαινομενικά διαφορετικό «πακέτο», από έναν πολιτικά «ατσαλάκωτο» νεαρό υποψήφιο, που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό του υπόβαθρο ως εχέγγυο για την… αντιμεταναστευτική του ατζέντα και την επαγγελματική επιτυχία του ως ενσάρκωση ενός νέου «αμερικανικού ονείρου».
Ένας αντισυμβατικός… συστημικός υποψήφιος
Προς τούτο, ο Βιβέκ Ραμασουάμι προβάλλει την προσωπική ιστορία του.
Γεννημένος στο Οχάιο από γονείς μετανάστες από τη νότια Ινδία, γαλουχήθηκε με βάση την ινδουιστική πίστη, αλλά πήγε σε καθολικό σχολείο.
Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και Νομικά στο Γέιλ.
Αντιφατική προσωπικότητα από τα φοιτητικά του κιόλας χρόνια, ενώ ήταν στο Χάρβαρντ τραγουδούσε ραπ υπό το καλλιτεχνικό όνομα «Da Vek» και προοδευτικού πνεύματος στίχους.
Μέχρι να αποφοιτήσει ωστόσο από το Γέιλ είχε γοητευτεί από τον άκρατο καπιταλισμό, κερδίζοντας εκατομμύρια δολαρία ως επενδυτής hedge fund.
Στα 29 του χρόνια ίδρυσε τη δική του εταιρεία βιοτεχνολογίας, τη Roivant Sciences, αγοράζοντας διπλώματα ευρεσιτεχνίας για φάρμακα που δεν είχαν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως και διατεθεί στην αγορά.
Κάπως έτσι έφτιαξε μια περιουσία. Το περιοδικό Forbes υπολογίζει ότι σε αξία φτάνει τα 950 εκατομμύρια δολάρια.
Τούτων λεχθέντων, ο Ραμασουάμι παραιτήθηκε πρόπερσι από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της, έτοιμος για νέες περιπέτειες.
Τον οδηγούσαν στην ενασχόληση με την πολιτική και στη σημερινή διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων.
Πολλοί εκτιμούν ότι, μετά το πρώτο ντιμπέιτ, το κάνει με αξιώσεις.
Αναλυτές και οργανώσεις χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα «τοξικές» τις θέσεις που πρεσβεύει.
«Σαυροφόρος» κατά της «αφύπνισης»
«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας κρίσης εθνικής ταυτότητας» ανέφερε ο Βιβέκ Ραμασουάμι στο βίντεο ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του, τον περασμένο Φεβρουάριο, δείχνοντας το στίγμα της ακραίας πολιτικής ατζέντας του.
«Αξίες όπως η πίστη, ο πατριωτισμός και η σκληρή δουλειά έχουν εξαφανιστεί και έχουν δώσει τη θέση τους σε νέες “κοσμικές” θρησκείες», τόνισε ο πτυχιούχος Βιολογίας και Νομικής, μνημονεύοντας με συνωμοσιολογική διάθεση τον COVID-19, την κλιματική αλλαγή και την ταυτότητα φύλου.
Υπερσυντηρητικός ως το «μεδούλι», στοχοποιεί την «κουλτούρα της αφύπνισης» (woke) ως μάστιγα κατά του πατριωτισμού, της θρησκευτικής πίστης και του καπιταλισμού.
Ήταν μάλιστα χάρη στο μπεστ σέλερ βιβλίο του «Woke, Inc.» που άρχισε να γίνεται γνωστός στους κόλπους της συντηρητικής Δεξιάς από το 2021.
Επιχειρηματιας και επενδυτής ο ίδιος, αποδοκιμάζει την αυξανόμενη τάση στον επιχειρηματικό κόσμο προς στήριξη θεμάτων που αφορούν τον ρατσισμό και την κλιματική αλλαγή.
Τέτοιες στρατηγικές, υποστηρίζει, πλήττουν την Αμερική.
Απορρίπτει τις επενδύσεις ΕSG, ήτοι βάσει κριτηρίων περιβαλλοντικής προστασίας, κοινωνικής ευθύνης και εταιρικής διακυβέρνησης.
Τάσσεται κατά της εφαρμογής πολιτικών για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και αναφανδόν υπέρ της εξόρυξης και της χρήσης των ορυκτών καυσίμων.
Αξιώνει περαιτέρω αύξηση των προεδρικών εξουσιών στις ΗΠΑ και κατάργηση σημαντικού μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του FBI, του Υπουργείου Παιδείας, της Εσωτερικής Υπηρεσίας Εσόδων -αρμόδιας για την είσπραξη φόρων- καθώς και της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικών.
Διχαστική ατζέντα
Αντιτίθεται επίσης στην υποστήριξη των μειονοτήτων, κυρίως της αφροαμερικανικής κοινότητας.
Υποστηρίζει την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά από έξι εβδομάδες, με εξαιρέσεις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή σοβαρού κινδύνου για την υγεία της εγκύου.
Θέλει να αυξήσει το ηλικιακό όριο για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τα 18 στα 25 έτη -κάτι που προϋποθέτει αλλαγή του αμερικανικού Συντάγματος.
Μοναδικές εξαιρέσεις που προκρίνει είναι όσοι νέοι κάτω των 25 «υπηρετούν την πατρίδα» -είτε στο στρατό, είτε σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης- ή επιτυγχάνουν σε τεστ όπως αυτά που γίνονται για την απόκτηση της αμερικανικής υπηκοότητας.
Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, υποστηρίζει ότι για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία απαιτούνται εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία.
Καλεί σε «μόνιμη δέσμευση να μην επιτραπεί στην Ουκρανία να εισέλθει στο ΝΑΤΟ», με αντάλλαγμα «η Ρωσία να εγκαταλείψει τη συμμαχία της με την Κίνα», την οποία χαρακτηρίζει «υπ’ αριθμόν ένα απειλή για τον αμερικανικό στρατό».
Ζητά επίσης κατηγορηματικά μεγαλύτερη οικονομική αποδέσμευση από το Πεκίνο.
Αντιστρέφοντας τις επικρίσεις των εσωκομματικών αντιπάλων του για την πολιτική του απειρία, το χαρακτήρισε προσόν, κατηγορώντας τους ότι «έχουν ξεπουληθεί».
Ένας μετανάστης δεύτερης γενιάς… ρατσιστής
Από όλες τις αρτηριοσκληρωτικές απόψεις του, αυτή που θεωρείται ως η πιο παράταιρα ακραία είναι ένα ιδιάζον αντιμεταναστευτικό μένος, με δόση ρατσισμού.
Αν και μετανάστης δεύτερης γενιάς, ο Ραμασουάμι κάνει λόγο για «εισβολή» στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, επί της ουσίας στοχοποιώντας τους μετανάστες -παράτυπους και μη- από τη Λατινική Αμερική και παρουσιάζοντας μια διαστρεβλωμένη άποψη για το σύστημα μετανάστευσης στις ΗΠΑ.
Υποστηρίζει το κλείσιμο των αμερικανικών συνόρων στο νότο, ακόμη και τη χρήση στρατιωτικής βίας για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών.
Μεθοδευμένα, εργαλειοποιώντας πολιτικά την προσωπική του ιστορία, επιχειρεί να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές μεταξύ «καλών» και «κακών» μεταναστών.
«Ο Ραμασουάμι έχει μια πολύ επιλεκτική ανάγνωση του μετανασευτικού», παρατηρεί στο δίκτυο NBC o Κάρθικ Ραμακρίσναν, καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Ρίβερσαϊντ και ιδρυτης της AAPI Data, μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας πολιτικής και έρευνας.
Πίσω από την ακραία ρητορική του Ραμασουάμι περί «εισβολής», πολλοί αναλυτές διακρίνουν μια άκρατη ψηφοθηρία.
Δεν στοχεύει στους ψηφοφόρους με καταγωγή από τη Νότια Ασία -όπως την Ινδία, απ’ όπου κρατούν και οι δικές του «ρίζες»- που ούτως ή άλλως αποτελούν μικρό κομμάτι της εκλογικής βάσης του συντηρητικού κόμματος.
Πρακτικά, απευθύνεται στη λευκή πλειοψηφία και στο πιο σκληροπυρηνικό τμήμα της.
Αν και Ινδουιστής, διακηρύττει ότι οι ΗΠΑ βασίζονται σε «χριστιανικές» και «ιουδαιο-χριστιανικές αξίες».
Μάλιστα περιγράφει τον εαυτό του ως Αμερικανό εθνικιστή.
Προσώρας, η αμφιλεγόμενη τακτική του δείχνει να αποδίδει.
Στις δημοσκοπήσεις μετά το ντιμπέιτ, ο απών από τη διαδικασία Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί άνετο προβάδισμα, με έως 52%, παρά τις πλείστες όσες κατηγορίες τον βαρύνουν.
Δεύτερος έρχεται ασθμαίνοντας και με τεράστια πλέον διαφορά ο ΡονΝτεΣάντις, τα ποσοστά του οποίου έχουν συρρικνωθεί κοντά στο 15%.
Ανοδική πορεία ακολουθεί αντίθετα η πρόσθεση ψήφου για τον μέχρι πρότινος άγνωστο Βιβέκ Ραμασουάμι, ο οποίος βρίσκεται στην τρίτη θέση και τώρα αγγίζει πρώτη φορά διψήφιο ποσοστό.
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό