Γλαβίνας: «Κατόπιν εορτής» η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αλλαγές στην Πολιτική Προστασία
Ο Θανάσης Γλαβίνας σημείωσε πως «είμαστε θεατές του ελλείμματος ικανότητας της κυβέρνησης να διαχειριστεί κρίσεις όπως οι πυρκαγιές»
- «Λουκέτο» σε βαριά παραβατικό ιδιωτικό σχολείο βάζει το ΥΠΑΙΘ, μετά από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και γονέων
- Σύσταση καθηγητή του Χάρβαρντ σε Κίεβο: Σταματήστε τις δολοφονίες, δεν σας συμφέρουν
- Χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Σαιν-Τροπέ: Γιατί παίρνουν τις παραλίες τέτοιες ημέρες ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ;
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Ανυπομονώ να ξεκινήσω την αποστολή μου ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Την κρισιμότητα της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για τις πυρκαγιές, που θα γίνει στη Βουλή την Πέμπτη, ανέδειξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Γλαβίνας, υπενθυμίζοντας το σχετικό αίτημα που είχε απευθύνει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Είναι μία συζήτηση, που πρέπει να γίνει τώρα έπειτα από την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Έβρο, τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη τα τελευταία είκοσι χρόνια, η οποία αν συνυπολογίσουμε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα στη χώρα έχει κάψει φέτος το 1,1% της ελληνικής επικράτειας», τόνισε μικώντας σε εκπομπή του ΑΝΤ1.
Ο κ. Γλαβίνας σημείωσε ότι «πρέπει να συζητήσουμε με νηφαλιότητα και με ουσιαστικό τρόπο. Να δώσουμε απαντήσεις στο τι πρέπει να κάνουμε, ώστε η κλιματική αλλαγή να μην αποτελεί άλλοθι και δικαιολογία για την ανικανότητα και την έλλειψη συντονισμού, όπως συμβαίνει με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Να συζητήσουμε τι δεν έγινε στην πρόληψη, ώστε να το κάνουμε τα επόμενα χρόνια, που θα αντιμετωπίσουμε με βεβαιότητα και πάλι τέτοιου είδους φαινόμενα».
Και εξήγησε πως «η Ελλάδα έχει πολλές περισσότερες καμένες εκτάσεις σε σχέση με τον αριθμό των πυρκαγιών, σύμφωνα με τα στοιχεία και τη σύγκριση με χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να δώσουμε έμφαση στη συζήτηση για την πρόληψη», υπογράμμισε, «χωρίς να μπούμε σε ένα κυνήγι μαγισσών ψάχνοντας ποιοι έβαλαν τις φωτιές. Φωτιές θα υπάρχουν και μπορεί να προκληθούν από εμπρησμούς, αλλά και από διάφορες άλλες αιτίες όπως είναι τα καλώδια της ΔΕΗ ή άλλα ατυχήματα, π.χ. κεραυνοί».
«Κατόπιν εορτής η συζήτηση για την Πολιτική Προστασία»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση είναι φανερό ότι δεν προετοιμάστηκε επαρκώς. Στο πέμπτο έτος της διακυβέρνησής της, έρχεται να μας ενημερώσει για όσα σκοπεύει να κάνει στο μέλλον, χωρίς να μας λέει τι έκανε μέχρι σήμερα».
Προσέθεσε πως το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, «που συστάθηκε μετά βαΐων και κλάδων πριν δύο χρόνια, με έναν υπουργό ‘μεταγραφή εξωτερικού’ (σ.σ. Στυλιανίδης), φαίνεται ότι εκ τους αποτελέσματος δεν λειτούργησε σωστά. Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να λαμβάνει αποφάσεις, να ετοιμάζει οργανογράμματα, να έχει επιχειρησιακά σχέδια. Τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να λειτουργεί καλά στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας».
«Εμείς θέλουμε να κάνουμε αυτόν τον εθνικό διάλογο, να συζητήσουμε αυτά τα σημαντικά ζητήματα. Δυστυχώς, εκπρόθεσμα. Δυστυχώς κατόπιν εορτής, όπως γίνεται και στα υπόλοιπα ζητήματα, όπως έγινε και στο ζήτημα της αθλητικής βίας με τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη. Αυτό είναι ένα πρόβλημα και πρέπει να το διορθώσουμε», σημείωσε ο Θανάσης Γλαβίνας, προσθέτοντας πως αυτό «θα κάνουμε με ουσιαστικό τρόπο και με προτάσεις, γιατί η διαχείριση των πυρκαγιών είναι ένα μείζον εθνικό θέμα, το οποίο θα μας απασχολήσει αρκετά και τα επόμενα χρόνια».
«Ανίκανη η κυβέρνηση να διαχειριστεί τις πυρκαγιές»
Παράλληλα, τόνισε ότι «είμαστε θεατές του ελλείμματος ικανότητας της κυβέρνησης να διαχειριστεί κρίσεις όπως οι πυρκαγιές», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης να κινδυνεύει. Δεν μπορεί κομβικές στρατιωτικές βάσεις να τίθενται σε κίνδυνο. Δεν μπορεί να χάνονται ανθρώπινες ζωές και να μη μιλάμε για το πώς πραγματικά θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα».
Τέλος, ο κ. Γλαβίνας δήλωσε ότι «πρέπει να δοθούν πολλά περισσότερα χρήματα στην πρόληψη αντί στην καταστολή, να αξιοποιήσουμε τη δασική υπηρεσία και την επιστημονική κοινότητα. Να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία που χρησιμοποιούν άλλες χώρες, την τεχνητή νοημοσύνη, τα drones για να εντοπίζουμε γρήγορα τις πυρκαγιές και να προστατεύουμε τους πολίτες, τις περιουσίες και το οικοσύστημα, όπως δεν έγινε στη Δαδιά και την Πάρνηθα. Να κατανοήσουμε ότι όλα αυτά δημιουργούν και ψυχικά τραύματα στην κοινωνία, πέρα από τα οικονομικά πλήγματα στον τουρισμό όπως συνέβη τον Ιούλιο στη Ρόδο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις