Σκηνικό σύγκρουσης στη Βουλή για τον Κασιδιάρη
Με διαφορετική στρατηγική τα κόμματα απέναντι στην υποψηφιότητα του καταδικασμένου χρυσαυγίτη και έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού για τη θέση του δημάρχου Αθηναίων
Μέσα στις επόμενες μέρες προσανατολίζεται το ΠΑΣΟΚ να επαναφέρει το θέμα της πρότασης νόμου που κατέθεσε για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Ηλία Κασιδιάρη και του συνδυασμού του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ζητώντας να προσδιοριστεί άμεσα και με διαδικασίες επείγοντος η συζήτησή της στη Βουλή, λόγω και των «σφιχτών» χρονικών περιθωρίων ως τις κάλπες του Οκτωβρίου.
Η επίσπευση έχει, άλλωστε, και τον πολιτικό στόχο να οδηγήσει την κυβέρνηση να πάρει επισήμως θέση εντός της Βουλής, για ένα ζήτημα για το οποίο το ΠΑΣΟΚ την κατηγορεί ανοιχτά για αδράνεια.
Αποκλεισμό εκλογιμότητας προτείνει το ΠΑΣΟΚ
Υπενθυμίζεται ότι με το κατατεθέν σχέδιο νόμου της η Χαριλάου Τρικούπη προτείνει τον αποκλεισμό εκλογιμότητας συνδυασμών υποψηφίων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές εάν ο υποψήφιος δήμαρχος ή περιφερειάρχης των συνδυασμών αυτών έχει καταδικαστεί για εγκλήματα με ιδιαίτερη πολιτική απαξία.
Ειδικότερα προβλέπεται ο αποκλεισμός των συνδυασμών όπου ο υποψήφιος δήμαρχος ή περιφερειάρχης ή ο πραγματικός επικεφαλής τους έχει καταδικαστεί «για τα αδικήματα των Κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για τα εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισύρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης», με το χρονικό πλαίσιο της αποστέρησης της εκλογιμότητας «να υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας της καταδικαστικής απόφασης».
Η διευκρίνιση περί «πραγματικού επικεφαλής» ακολουθεί τη νομοθετική ρύθμιση που είχε ψηφιστεί για τις βουλευτικές εκλογές, που προέβλεπε τον δικαστικό έλεγχο της πραγματικής ηγεσίας ενός συνδυασμού προς αποφυγή της υποψηφιότητας ενός «αχυράνθρωπου» του Κασιδιάρη. Η διαφορά ωστόσο είναι ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι συνδυασμοί δεν περνούν από την έγκριση του Αρείου Πάγου αλλά κατατίθενται στα κατά τόπους πρωτοδικεία.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
Παράλληλα, το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να καταθέσει τη δική του νομοθετική πρόταση για τον αποκλεισμό Κασιδιάρη, διατυπώνοντας αρχικά το σκεπτικό ότι το ΠΑΣΟΚ στη ρύθμισή του δεν περιλαμβάνει τους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων και των υποψήφιων συμβούλων και στα δύο επίπεδα της Αυτοδιοίκησης. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη εξέφρασαν την έκπληξή τους για αυτό, δεδομένου ότι η πρότασή τους αφορούσε και τους δύο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης. Ενώ πηγές της Κουμουνδούρου άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ αν εξασφαλίζει τη συναίνεση.
«Δεν χρειάζεται νέος νόμος»
Η κυβέρνηση, όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο εκπρόσωπός της Παύλος Μαρινάκης, θεωρεί ότι το θέμα καλύπτεται νομικά από τις προβλέψεις που είχαν ψηφιστεί με τον «Καλλικράτη», εξηγώντας πως δεν υπάρχει μεν κώλυμα εκλογιμότητας του Ηλία Κασιδιάρη αλλά ότι ο νόμος προβλέπει να τίθεται αυτοδικαίως σε αργία όποιος έχει εκλεγεί σε οποιονδήποτε βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αν έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για οποιοδήποτε
κακούργημα. Ως προς το νομικό σκέλος, την ίδια άποψη έχει εκφράσει και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, που έχει τονίσει ότι δεν πρέπει οι αυτοδιοικητικές εκλογές να διεξαχθούν με «ατζέντα Κασιδιάρη».
Στην κριτική αυτή απάντησε ο βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και έχων τη νομοθετική πρωτοβουλία, Παναγιώτης Δουδωνής, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδράνεια και τονίζοντας πως το επιχείρημα της αργίας δεν αποτελεί επιχείρημα εναντίον της πρότασης του ΠΑΣΟΚ αλλά υπέρ της, αφού «δεν καλύπτει τη διαδικασία του να κατέβει κανείς στις εκλογές, να σχηματίσει συνδυασμό και ο συνδυασμός αυτός να έχει και άλλα μέλη εκτός αυτού που θα τεθεί σε αργία».
Ο Παναγιώτης Δουδωνής απάντησε, επίσης, και στην κριτική που έγινε από την κυβέρνηση στο ΠΑΣΟΚ για τον χρόνο κατάθεσης της πρότασης νόμου, απαντώντας πως και η ίδια κυβέρνηση είχε καταθέσει αργά τη σχετική ρύθμιση πριν από τις εθνικές κάλπες, με το επιχείρημα ότι δεν ήθελαν να δώσουν «χρόνο δράσης» στον Κασιδιάρη. Τέλος, προανήγγειλε επί της ουσίας ότι το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να επισπευσθεί η ψήφισή της από τη Βουλή, σχολιάζοντας πως το Σύνταγμα προβλέπει ότι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μπορεί η συζήτηση να πάει και σε μία ημέρα. «Τι επιχείρημα είναι αυτό;» είπε χαρακτηριστικά, διερωτώμενος «Τι λένε; Οτι «έχουν και δουλειές»;».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις