Στη Βουλή μεταφέρεται η πολιτική σύγκρουση για τις φωτιές που εξακολουθούν να κατακαίνε τη χώρα, κι ενώ η κυβέρνηση δέχεται κλιμακούμενα πυρά για ευθύνες, έλλειψη σχεδιασμού και διαχειριστική ανεπάρκεια.

Η συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών θα γίνει την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, και κατά τη διάρκειά της, ο πρωθυπουργός, ενδέχεται να κάνει μια πρώτη αναφορά στις αλλαγές που σχεδιάζονται για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και την καλύτερη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας.

Η κυβέρνηση, που έχει ανάγκη από αποτελεσματικά αντίδοτα – άμεσης και μακροπρόθεσμης εφαρμογής, εκπέμπει το μήνυμα ότι, στον κατάλληλο χρόνο, θα γίνει απολογισμός, αυτοκριτική και θα αποδοθούν ευθύνες, τη στιγμή που πολυμελές κλιμάκιο μεταβαίνει σήμερα στις πληγείσες  περιοχές σε Έβρο και Θράκη για μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών, που θα συνοδευτεί από τις ανακοινώσεις μέτρων στήριξης των πληγέντων.

Αντίδοτα

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

«Την  προσεχή Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση προ ημερησίας διάταξης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων όπου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί εκτενώς σε όλα τα στοιχεία γύρω από την αντιπυρική περίοδο, τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, αλλά και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νέο κλιματολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.
Αναμένουμε να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με στόχο την κατάθεση προτάσεων προς όφελος των πολιτών και της χώρας μας και την προστασία τους απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα».

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, «όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο, με στόχο την προστασία πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών των πολιτών, των κρίσιμων υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος.

Η διασφάλιση των υπέρτατων αυτών αγαθών είναι απόλυτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και συνεχίζουμε καθημερινά την προσπάθεια μαζί με όλα τα σώματα ασφαλείας για την προστασία τους».

Ο κ. Μαρινάκης γνωστοποίησε ότι «αύριο Τρίτη 29 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό σύσκεψη με θέμα την αποκατάσταση των δασών του Έβρου και της Πάρνηθας με την συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας». Σημείωσε δε, ότι την Παρασκευή 25 Αυγούστου καταβλήθηκε, η εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την 17η έως και την 31η Ιουλίου. Συνολικά καταβλήθηκαν 876.378,43 ευρώ σε 167 δικαιούχους.

«Δεσμευθήκαμε πως η διαδικασία των αποζημιώσεων και των αποκαταστάσεων θα κινηθεί με ταχύτητα και το κάναμε πράξη. Η διαδικασία της καταγραφής, αυτοψίας και αποζημίωσης από τα αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα ολοκληρωθεί με την ίδια ταχύτητα και αυτή τη φορά, προκειμένου να μπορέσουν οι πολίτες να αποζημιωθούν το γρηγορότερο δυνατόν.

Ήδη, όπως έχω αναφέρει ξανά, οι αυτοψίες και οι καταγραφές ζημιών που αφορούν αυτό το δεύτερο ιδιαίτερα δύσκολο κύμα πυρκαγιών έχουν ήδη ξεκινήσει», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νωρίτερα μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι όπου υπάρχουν θα αποδοθούν ευθύνες ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής ηγεσίας της Πολιτικής Προστασίας, βάζοντας τέρμα στα σχετικά σενάρια. «Έχουμε ένα πρωτοφανές πρόβλημα και δεν μπορώ να κάνω τον δικαστή για το ποιος φταίει», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «θα γίνει απολογισμός και όλες οι αναλύσεις θα γίνουν πράξεις».

Υποστήριξε ακόμη ότι τη φετινή αντιπυρική περίοδο δόθηκαν περισσότερα χρήματα από ποτέ στους δήμους, ενώ προγραμματίζονται νέες προσλήψεις και αυστηροποίηση των ποινών για εμπρησμούς.

Και στο βάθος η ΔΕΘ

Εξάλλου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε εξαγγελίες στο πεδίο της αναδιοργάνωσης των μηχανισμών πρόληψης, δασοπροστασίας, αλλά και των υπηρεσιών στα πεδία της δημόσιας ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας.

Όπως έχει γίνει γνωστό μεταξύ των παρεμβάσεων την ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης  και την επικαιροποίηση του σχεδίου «Αιγίς», το οποίο εκπονήθηκε έπειτα από τις  καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Επίσης, θα γίνει ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την προστασία των δασών και το περιβάλλον. Σε ό,τι αφορά στην πρόληψη σχεδιάζεται μεγαλύτερη εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εθελοντών για τον καθαρισμό των δασών και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.