ΣΥΡΙΖΑ για φωτιές: Με επιθέσεις στους επιστήμονες η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της για την καταστροφή
O ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ονομαστικά στην κ. Βούλτεψη και τον κ. Σκυλακάκη
«Ο Έβρος καίγεται για δέκατη ημέρα με την καταστροφή να είναι ανυπολόγιστη και το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να κρύψει τις ευθύνες της, ακόμη και με επιθέσεις στους επιστημονικούς φορείς της χώρας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα»
«Σήμερα, η κυρία Βούλτεψη, μιλώντας για «προπαγάνδα των αριθμών», δεν δίστασε να επιτεθεί στο Αστεροσκοπείο Αθηνών για τα στοιχεία του Meteo, σύμφωνα με τα οποία με τις μισές μεγάλες δασικές πυρκαγιές φέτος κάηκε τριπλάσια έκταση σε σχέση με την περίοδο 2002-2022», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προσθέτοντας πως «είχε προηγηθεί ο κ. Σκυλακάκης ο οποίος αμφισβήτησε τα στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις στην Ελλάδα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus».
«Κανένα εθνικό σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την εμπλοκή των επιστημόνων. Ωστόσο, στην προσπάθεια της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί να τους ακούσει, επιλέγει τον δρόμο της αντιπαράθεσης μαζί τους», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι δήλωσε η Σοφία Βούλτεψη
Για «προπαγάνδα των αριθμών» έκανε λόγο η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη, αναφερόμενη στα στοιχεία που αναρτήθηκαν από το Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με τα οποία με 52% λιγότερες δασικές πυρκαγιές, σημειώθηκε 195% αύξηση των καμένων εκτάσεων.
Συγκεκριμένα, η κυρία Βούλτεψη, μιλώντας στο OPEN, όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι οι μισές φωτιές πλέον αφήνουν πίσω τους υπερδιπλάσιες εκτάσεις καμένης γης, απάντησε: «Αυτό είναι προπαγάνδα των αριθμών. Ο αριθμός των πυρκαγιών δεν έχει να κάνει με το μέγεθος των πυρκαγιών. Μία μέγα-φωτιά μπορεί να κάψει τα πάντα, ενώ δεν υπάρχουν άλλες φωτιές γύρω».
Μάλιστα, όταν επισημάνθηκε δημοσιογραφικά ότι πρόκειται για στοιχεία του meteo, η υπουργός ανέφερε για τις πυρκαγιές πως μπορεί να «είναι οι μισές, αλλά είναι μεγάλες και ευμετάβλητες».
Στη συνέχεια, πάντως, δήλωσε πως δεν αμφισβητεί τι λένε οι επιστήμονες», προσθέτοντας: «αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί ενώ καίγεται η Τενερίφη για 10η μέρα, ψάχνω στα ισπανικά στα αντιπολιτευόμενα Μέσα και δεν υπάρχει λέξη. Δεν γίνεται αυτή η συζήτηση».
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τα στοιχεία
Όσο για την αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στον Θοδωρή Σκυλακάκη, ουσιαστικά, πρόκειται για την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που σημειώνει ότι στον Έβρο, «στις πρώτες εκτιμήσεις έχουν συμπεριληφθεί ως καμένες, μεγάλες νησίδες και συστάδες ζωντανής δασικής βλάστησης εντός της εξωτερικής περιμέτρου της συνολικά καείσας έκτασης».
Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Η πραγματική αποτίμηση της έκτασης των εξ’ ορισμού αρνητικών, περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας, μπορεί να γίνει -και θα γίνει- μόνο μετά την οριστική καταστολή τους.
Η αποτίμηση αυτή, δεν μπορεί να γίνει μόνο από δορυφορικές εικόνες -που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή διαθέσιμες- οι οποίες λόγω χαμηλής ευκρίνειας, αλλά και ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη), εμπεριέχουν, αναπόφευκτα, σημαντικό περιθώριο λάθους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου στις πρώτες εκτιμήσεις έχουν συμπεριληφθεί ως καμένες, μεγάλες νησίδες και συστάδες ζωντανής δασικής βλάστησης εντός της εξωτερικής περιμέτρου της συνολικά καείσας έκτασης.
Σε κάθε περίπτωση, η έκταση των καμένων εκτάσεων, φέτος, θα είναι σημαντική, αλλά απαιτείται επιστημονική αξιολόγηση όχι μόνο των ποσοτικών, αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις πολιτικές, που εφαρμόστηκαν και τη μελλοντική διαφοροποίησή τους.
Σε ό,τι αφορά στο φαινόμενο, διεθνώς, είναι σαφές, ότι υπάρχει έξαρση των δασικών πυρκαγιών και ειδικότερα στη Μεσόγειο. Ενδεικτικά, στην Πορτογαλία ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων, από 864.219 στρέμματα το χρονικό διάστημα 2007-2016, ανήλθε σε 1.391.475 στρέμματα το χρονικό διάστημα 2017-2022.
Αντιστοίχως, στην Ισπανία από 767.890 στρέμματα, ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων έφτασε τα 1.261.445 στρέμματα, στην Γαλλία τα καμένα στρέμματα από 96.849 διαμορφώθηκαν, κατά μέσο όρο, σε 147.660, στην Ιταλία από 771.409 σε 822.720 κ.ο.κ.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, επηρεάζουν -σε σημαντικό βαθμό- το μέγεθος των επιπτώσεων, με ακραίο παράδειγμα αυτό της Πορτογαλίας, η οποία είχε μέσο όρο (2007-2016) καμένων εκτάσεων 864.219 στρέμματα και μόνον το 2017 έφτασαν τα 5.406.300 στρέμματα. Επίσης, η Ισπανία το 2022 ξεπέρασε τα 3.000.000 στρέμματα, ενώ η Ιταλία το 2021 ξεπέρασε τα 1.500.000 στρέμματα.
Για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αυτό που προέχει, τώρα, είναι η πλήρης καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα, όμως, εργάζεται τόσο για το σχεδιασμό όσο και για την άμεση αντίδραση, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα θεσμικά εργαλεία, αναφορικά με την υλοποίηση των μέτρων και των έργων προστασίας και αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις