Λιβύη: «Σε διαθεσιμότητα» η υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή της με τον ισραηλινό ομόλογό της
Η αλ Μανγκούς «τίθεται προσωρινά σε διαθεσιμότητα» και θα διενεργηθεί «διοικητική έρευνα» σε βάρος της, μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, με το οποίο η Λιβύη δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις.
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- Η Νικόλ Κίντμαν απαντά με «αγένεια» στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του Babygirl και διχάζει
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης έθεσε σε διαθεσιμότητα την υπουργό Εξωτερικών Νάιλα αλ Μανγκούς αφού έγινε γνωστό χθες Κυριακή πως συναντήθηκε με τον ισραηλινό ομόλογό της την περασμένη εβδομάδα.
«Διοικητική έρευνα»
Η κυρία Μανγκούς «τίθεται προσωρινά σε διαθεσιμότητα» και θα διενεργηθεί «διοικητική έρευνα» σε βάρος της από επιτροπή με προεδρεύουσα την υπουργό Δικαιοσύνης, αποφάσισε χθες βράδυ η κυβέρνηση του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, αναφέρει κυβερνητικό έγγραφο που μεταφορτώθηκε στο Facebook.
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ είχε μια συνάντηση «χωρίς προηγούμενο» με την ομόλογό του της Λιβύης στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.
Με ιταλική μεσολάβηση
Η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Ελι Κοέν και της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλα Μανγκούς πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ιταλού υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Μίλησα με την υπουργό Εξωτερικών για τις μεγάλες δυνατότητες των δύο χωρών από τις σχέσεις τους», δήλωσε ο Κοέν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «καθώς και τη σημασία της διαφύλαξης της κληρονομιάς του λιβυκού εβραϊσμού, η οποία περιλαμβάνει τη συντήρηση και αποκατάσταση των συναγωγών και των εβραϊκών νεκροταφείων στη χώρα».
Αυτό είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, ένα «πρώτο βήμα στη σχέση μεταξύ Ισραήλ και Λιβύης».
«Το μέγεθος και η στρατηγική θέση της Λιβύης προσφέρουν μια τεράστια ευκαιρία για το κράτος του Ισραήλ», δήλωσε.
Η Λιβύη, που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Εκδιώχθηκαν
Η πλειονότητα του εβραϊκού πληθυσμού εγκατέλειψε τη Λιβύη κατά τη διάρκεια της 20ετίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κυρίως για να πάει στο Ισραήλ.
Μερικές εκατοντάδες Εβραίοι ζούσαν ακόμα στη χώρα την εποχή του πραξικοπήματος του Μουάμαρ Καντάφι το 1969, ο οποίος στη συνέχεια τους εκδίωξε, κατέσχεσε τις περιουσίες τους και κατέστρεψε συναγωγές.
Το Ισραήλ έχει εξομαλύνει τις σχέσεις του με ορισμένες αραβικές χώρες τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ωστόσο, η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Νετανιάχου έχει επικριθεί από τις αραβικές χώρες μετά το κύμα βίας στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και τη συνεχιζόμενη εποικιστική δραστηριότητα στο έδαφος αυτό.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις