Πιστά στο μότο «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», τα κυβερνώντα μεταφασιστικά «Αδέλφια της Ιταλίας» (FdI) της Τζόρτζια Μελόνι βασίζονται στα… αδέλφια.

Εν προκειμένω, της αρχηγού τους.

Κάπως έτσι λοιπόν η Αριάνα Μελόνι, αδελφή της Ιταλίδας πρωθυπουργού, «προσγειώθηκε» στην «κεφαλή» της πολιτικής γραμματείας του πρώτου κόμματος στην ιταλική Βουλή και βασικού «κορμού» του κυβερνητικού συνασπισμού Ακροδεξιάς-Δεξιάς στη Ρώμη.

Το πόστο της, αναφέρεται στην ιστοσελίδα των FdI, συνδυάζεται με αυτόν της επικεφαλής του «τμήματος μελών».

«Στην πραγματικότητα», ανέφερε ο υπεύθυνος οργάνωσης του κόμματος, Ντονάτο Λαμόρτε, «πρόκειται για την επισημοποίηση ενός ρόλου που η Αριάνα διαδραμάτιζε εδώ και αρκετό καιρό στη Βία ντέλα Σκρόφα». Ήτοι στην έδρα του μεταφασιστικού FdI.

Ειδικά ως προς τα νέα μέλη, υπογράμμισε, η συμβολή της Αριάνα «είναι πολύ σημαντική».

Κατά τα λοιπά, αν και δεν έχει ιδιαίτερη πολιτική εμπειρία, η μεγαλύτερη από τις αδελφές Μελόνι ανελίσσεται με… οικογενειακή ώθηση στα κομματικά κλιμάκια, με τάχιστους ρυθμούς.

Είναι ήδη είναι μία εκ των βασικών πρωθυπουργικών συμβούλων.

Μόλις πρόσφατα επίσης διορίστηκε εκπρόσωπος του FdI στο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Εθνικής Συμμαχίας.

Αφορά στο πάλαι ποτέ κόμμα Alleanza Nazionale που είχε ιδρύσει το 1995 ο Τζιανφράνκο Φίνι, ως διάδοχο του νεοφασιστικού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος, και τελικά ως πρόδρομο των «Αδελφών της Ιταλίας».

Άφησε μάλιστα κληρονομιά στο κόμμα της Μελόνι, που είναι κάθε άλλο παρά αμελητέα.

Η «προίκα» από την Εθνική Συμμαχία, γράφει η εφημερίδα La Repubblica, περιλαμβάνει ακίνητη περιουσία αξίας 150-200 εκατομμυρίων ευρώ και περίπου άλλα 30 εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικές καταθέσεις…

Οι φήμες εν τω μεταξύ οργιάζουν ότι στα σχέδια των αδελφών Μελόνι είναι η Αριάνα να κατέβει μέχρι και υποψήφια ευρωβουλευτής το 2024, σε εκλόγιμη θέση, ανοίγοντας έτσι τα «φτερά» της στην Ευρώπη, ενώ θα φυλά παράλληλα τα νώτα της μικρότερης αδελφή της εντός ιταλικών «τειχών».

«Επαναστάτρια της οικογένειας»

Γεννημένη το 1975 στη Ρώμη -δύο χρόνια μεγαλύτερη από τη Τζόρτζια- η Αριάνα αυτοχαρακτηρίζεται ως η «επαναστάτρια της οικογένειας» Μελόνι.

Πλην όμως όχι ένεκα κάποιας συμμετοχής της σε κοινωνικούς αγώνες και λαϊκές διεκδικήσεις. Τουναντίον…

Επιλέγει αυτόν το χαρακτηρισμό για να περιγράψει την απόφασή της να παρατήσει το σχολείο στα 17 της χρόνια και να μπει στην αγορά εργασίας, κάνοντας δουλειές του ποδαριού, προτού τελικά ξαναρχίσει τις σπουδές της.

Εργάστηκε ως μπέιμπι σίτερ, βοηθός σε κατάστημα, μπαργούμαν, γραμματέας, υπάλληλος σε αποθήκη κ.α.

Ένας άλλος χαρακτηρισμός που δείχνει να προτιμά… βολικά για τον εαυτό της η Αριάνα είναι της πιο μακροχρόνια «επισφαλούς εργαζόμενης» στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης.

Από το 2000 πάντως, καθώς η Τζόρτζια εξελισσόταν σε ανερχόμενο στέλεχος στους νεοφασιστικούς κύκλους της Ιταλίας, η Αριάνα άρχισε να ασχολείται -αν και από τα μετόπισθεν- με την πολιτική, στον ίδιο πολιτικό χώρο.

Ήταν εκείνη την περίοδο που συνδέθηκε συναισθηματικά με τον μετέπειτα σύζυγο και πατέρα των δύο κορών της, τον Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα: στέλεχος των «Αδελφών της Ιταλίας» και νυν υπουργό Γεωργίας, Επισιτιστικής Κυριαρχίας και Δασών στην κυβέρνηση Μελόνι.

Την περασμένη άνοιξη -ούτε ένα εξάμηνο από την ανάληψη καθηκόντων- ο γαμπρός και στενός συνεργάτης της Ιταλίδας πρωθυπουργού ξεσήκωσε μέγα πολιτικό σάλο, αναμασώντας δημόσια την ακροδεξιά θεωρία συνωμοσίας περί κινδύνου «εθνικής αντικατάστασης» των Ιταλών από μετανάστες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον στηλίτευσαν.

Όμως αυτοί που τον… περιέλαβαν ήταν η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano και ο σκιτσογράφος της, Μάριο Νατάντζελο, με μια επίμαχη -όπως αποδείχθηκε-γελοιογραφία.

«Στα μαχαίρια»

Είχε τίτλο «Στόχος ενθάρρυνσης των γεννήσεων. Στο μεταξύ, στην οικία Λολομπρίτζιντα…».

Το σκίτσο από κάτω έδειχνε έναν άνδρα αφρικανικής καταγωγής στο κρεβάτι με την Αριάνα.

«Και ο σύζυγός σου;», τη ρωτά. «Μην ανησυχείς», του απαντά, «είναι έξω όλη μέρα, πολεμώντας την εθνική αντικατάσταση».

Πολλοί, κυρίως από τον χώρο της Δεξιάς, επέκριναν το σκίτσο ως σεξιστικό. Άλλοι, κυρίως από την αντιπολίτευση, το υπερασπίστηκαν ως ελευθερία του Τύπου.

Η Αριάνα υπέβαλε μήνυση κατά του σκιτσογράφου.

Στο πλευρό του Νατάντζελο τάχθηκαν ο διευθυντής της Fatto Quotidiano και οι συντάκτες της εφημερίδας.

Η πειθαρχική διαδικασία που άνοιξε η Ιταλική Ένωση Συντακτών τελικά τέθηκε στο αρχείο.

Τώρα, με τις νέες εξελίξεις, ο Νατάντζελο «ξαναχτυπά».

«Η Αριάνα Μελόνι διορίστηκε υπεύθυνη στην πολιτική γραμματεία των Αδελφων της Ιταλίας. Στο μεταξύ, στην οικία Λολομπρίτζιντα…» γράφει ο τίτλος.

Το νέο σκίτσο δείχνει αυτή τη φορά μια γυναίκα αφρικανικής καταγωγής στο κρεβάτι με τον Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα.

«Και η σύζυγός σου;», τον ρωτά. «Μην ανησυχείς», της απαντά, «είναι έξω όλη μέρα, ασχολούμενη με το κόμμα της αδελφής της»…

Όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα γελοιογραφία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το κόμμα της Μελόνι και νέο γύρο πολιτικής διαμάχης.

«Καυτοί» μήνες ενόψει

Πρόκειται ουσιαστικά για μια πρόγευση των όσων αναμένεται να ακολουθήσουν το προσεχές, προβλεπόμενο ως πολιτικά «καυτό» φθινόπωρο στην Ιταλία.

Συρρικνούμενη, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται υπό πίεση.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζανκάρλο Τζορτζέτι, προειδοποίησε νέτα-σκέτα ότι «ο νέος κρατικός προϋπολογισμός θα είναι δύσκολος».

Η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν τρέχει με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Υπάρχουν προστριβές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στον ορίζοντα είναι το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και για τη Ρώμη παραμένει το «αγκάθι» της βιωσιμότητας του ιταλικού δημόσιου χρέους.

Η πρόσφατη κυβερνητική αναδίπλωση στην έκτακτη φορολόγηση επί των τραπεζικών κερδών έρχεται εν τω μεταξύ σε πλήρη αντιδιαστολή με την εντολή τερματισμού στην καταβολή προνοιακού χαρακτήρα επιδόματος σε περίπου 160.000 ανέργους και χαμηλοεισοδηματίες, την ώρα που το κόστος ζωής έχει εκτοξευτεί.

Ο «χορός» των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έχει ήδη αρχίσει με κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο νότο.

Τα συνδικάτα εν τω μεταξύ παίρνουν θέση μάχης.

Σε αυτό το φόντο, η Τζόρτζια Μελόνι σπεύδει μέσα από μια σειρά κινήσεων να «οχυρώσει» τη θέσης της, κατ’ αρχήν μέσα στο ίδια της το κόμμα.

Προς αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η εσωκομματική αναβάθμιση της αδελφής της.

Παράλληλα, όρισε ατύπως συντονιστή μεταξύ της κυβέρνησης και του κόμματος έναν έμπιστο συνεργάτη της: τον υφυπουργό αρμόδιο για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, Τζιοβανμπατίστα Φατσολάρι.

Ο ρόλος του θεωρείται κρίσιμος, καθώς η Μελόνι επιχειρεί -ενόψει και των ευρωεκλογών του Ιουνίου- λείανση του πολιτικού προφίλ της.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις αλλαγές στη δομή του FdI συγκαταλλέγεται το τμήμα Μετανάστευσης, με επικεφαλής τη Σάρα Κελάνι: μια νεοεκλεγείσα βουλευτή, με πατέρα Αιγύπτιο και μητέρα Ιταλίδα.

Καθώς όμως τα προβλήματα στη χώρα συσσωρεύονται, αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση και η πρωθυπουργός θα πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα από επικοινωνιακή διαχείριση μιας διογκούμενης κρίσης.