Σαρλ Μισέλ για Δυτικά Βαλκάνια: Στην ΕΕ κάθε πολίτης πρέπει να εμπιστεύεται ότι θα έχει δίκαιη μεταχείριση
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μίλησε και για τις φυσικές καταστροφές, κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα και την Σλοβενία
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Στα Δυτικά Βαλκάνια και τη διεύρυνση εστίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην ομιλία του στο φόρουμ του Μπλεντ της Σλοβενίας, κάνοντας αναφορά στο κράτος δικαίου και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
«Στην ΕΕ, κάθε πολίτης, κάθε εταιρεία πρέπει να εμπιστεύεται ότι θα έχει δίκαιη μεταχείριση, όπου κι αν ζει ή δραστηριοποιείται επιχειρηματικά. Αυτό περιλαμβάνει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων», υπογράμμισε.
The heart of #enlargement is about the people. About the future of our children.
So we need to make sure we have the hearts of the people with us.#BSF2023 pic.twitter.com/afEiOWZ6WP
— Charles Michel (@CharlesMichel) August 28, 2023
Ειδικότερα, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι «το παράθυρο της ευκαιρίας είναι ανοιχτό», προσθέτοντας ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν τη διεύρυνση στις επόμενες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τόνισε επίσης ότι «η Ένωσή μας βασίζεται στις θεμελιώδεις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης», προσθέτοντας ότι «το κράτος δικαίου διασφαλίζει ότι μπορούμε να ζούμε, να εργαζόμαστε, να δημιουργούμε και να εμπορευόμαστε δίκαια σε ένα μεγάλο τομέα ελευθεριών. Με πλήρη σεβασμό στη διαφορετικότητά μας».
Και σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι – και από τις δύο πλευρές – έως το 2030 για τη διεύρυνση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αναφορά στις ελληνικές πυρκαγιές
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μίλησε παράλληλα για τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική ουδετερότητα, κάνοντας αναφορά τόσο στην Σλοβενία όσο και στην Ελλάδα.
«Αντιμετωπίζουμε κρίσεις άνευ προηγουμένου και αλληλένδετες. Οι φυσικές καταστροφές αυτού του καλοκαιριού – εδώ στη Σλοβενία, στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο – είναι επείγουσες υπενθυμίσεις γιατί πρέπει να διαχειριστούμε τη μετάβασή μας στην κλιματική ουδετερότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις