Ναγκόρνο Καραμπάχ: Πρωτοβουλία υπόσχεται ο Μακρόν για να αυξηθεί η πίεση στο Αζερμπαϊτζάν
Συζητήσεις με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν θα έχει ο Εμανουέλ Μακρόν, στις οποίες «θα ζητήσουμε τον πλήρη σεβασμό του ανθρωπιστικού διαδρόμου του Λατσίν».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανήγγειλε χθες Δευτέρα «διπλωματική πρωτοβουλία» για να αρθεί ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός από το Αζερμπαϊτζάν του διαδρόμου Λατσίν, του μοναδικού οδικού άξονα που συνδέει την Αρμενία με τον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.
«Να αυξηθεί η πίεση»
«Θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω αυτή την εβδομάδα με τον πρωθυπουργό [σ.σ. της Αρμενίας Νικόλ] Πασινιάν και με τον πρόεδρο [του Αζερμπαϊτζάν] Ιλάμ Αλίεφ», είπε ο κ. Μακρόν.
«Θα ζητήσουμε τον πλήρη σεβασμό του ανθρωπιστικού διαδρόμου του Λατσίν και θα αναλάβουμε εκ νέου διπλωματική πρωτοβουλία προς τον σκοπό αυτό σε διεθνές επίπεδο για ν’ αυξηθεί η πίεση», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Ο διάδρομος του Λατσίν είχε αρχικά αποκλειστεί από Αζέρους που παρουσιάστηκαν ως οικολόγοι διαδηλωτές, προτού το Μπακού εγκαταστήσει σημείο ελέγχου στην είσοδο επικαλούμενο λόγους ασφαλείας.
Εκτοτε, το Αζερμπαϊτζάν έχει αποκλείσει με διάφορα προσχήματα την κυκλοφορία στον κρίσιμης σημασίας άξονα για μήνες.
Η Αρμενία ζήτησε να παρέμβει ο ΟΗΕ, διάβημα που υπονόμευσε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις σύμφωνα με το Μπακού.
Σε επιστολή της προς γάλλους αιρετούς, αντίγραφο της οποίας περιήλθε χθες Δευτέρα στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, η πρεσβευτής του Αζερμπαϊτζάν στη Γαλλία, Λέιλα Αμπντουλάγεβα, κατηγορεί το Γερεβάν ότι «επιδείνωσε την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή χρησιμοποιώντας καταχρηστικά τον δρόμο του Λατσίν για να μεταφέρει νάρκες και παράνομες ένοπλες δυνάμεις στην αζερική επικράτεια».
«Δαιμονοποίηση»
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Αζερμπαϊτζάν εγκατέστησε σημείο ελέγχου στο έδαφός του, στον δρόμο του Λατσίν», πρόσθεσε η διπλωμάτης.
Και στηλίτευσε το ότι «ορισμένοι γάλλοι αιρετοί» αποφάσισαν να «συνοδεύσουν ανθρωπιστική οχηματοπομπή για τους Αρμένιους του Καραμπάχ», συμβάλλοντας κατ’ αυτή στη «‘δαιμονοποίηση’ του Αζερμπαϊτζάν κατηγορώντας το πως προκαλεί ‘ανθρωπιστική καταστροφή’ στη βάση εντελώς ανυπόστατων κατηγοριών».
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου, ενεπλάκησαν σε δυο πολέμους, τα χρόνια του 1990, όταν κατέρρεε η ΕΣΣΔ, και του 2020, για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ορεινού θύλακα όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι αλλά διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, μολονότι αποσχίστηκε πριν τρεις δεκαετίες.
Μετά τον πόλεμο έξι εβδομάδων το φθινόπωρο του 2020, όταν το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε εδάφη ελεγχόμενα από την Αρμενία για δεκαετίες, Μπακού και Γερεβάν υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύτηκαν με μεσολάβηση της Μόσχας.
Πηγή: ΑΠΕ
- Slow Living: Είναι αυτό το μυστικό για μια καλύτερη ζωή;
- Billboard 200: Το «Nevermind» των Nirvana είναι το 9ο άλμπουμ που φτάνει σε ιστορικό ρεκόρ στα charts
- Ποιο είναι το μεγαλύτερο διατροφικό πρόβλημα στην Ευρώπη;
- Τα κρίσιμα ζητήματα διαχείρισης της κυβέρνησης Μπαϊρού στη Γαλλία
- Τέλος στον αγροτικό γιατρό – Γίνεται προσωπικός γιατρός υποχρεωτικής θητείας
- Τζούλιαν Μουρ: Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, τα κορίτσια του και η τέχνη της υποκριτικής