Ένα θαύμα στην Κομποστέλα
Στη μικρή ισπανική πόλη Κομποστέλα, αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου το σύγχρονο ευρωπαϊκό δράμα.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Αρχίζει το φθινοπωρινό ματς. Σε ισπανικό έδαφος εκεί που συνήθως χάνουμε ως χώρα. Εκεί που το γήπεδο είναι κατηφορικό, τουλάχιστον, σε αθλητικό επίπεδο, όπου ως γνωστόν στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί. Σε οικονομικό θα φανεί. Στη μικρή ισπανική πόλη Κομποστέλα, αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου το σύγχρονο ευρωπαϊκό δράμα. Στην πρωτεύουσα της Γαλικίας, όπου στεγάζεται ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του καθολικού κόσμου, το Σαντιάγκο Ντε Κομποστέλα, θα διεξαχθεί το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών.
Θα πρόκειται για την πρώτη συζήτηση, σε πιο χαλαρό επίπεδο, για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά. Μια πρώτη αίσθηση για το πού πάνε τα πράγματα θα την αποκτήσουν όλοι τότε. Τα πράγματα αναμένεται να γίνουν πιο σκληρά και συγκεκριμένα, πιο μετά, στα τακτικά Eurogroup. Με καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων κάποια στιγμή τον Δεκέμβριο.
Για το ύφος των συζητήσεων, έχει ήδη προϊδεάσει εδώ και καιρό ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Είμαστε έτοιμοι είχε πει να διαπραγματευτούμε «νύχτες, ημέρες, Σαββατοκύριακα, αν χρειαστεί». Το δεδομένο είναι ότι η γερμανική πλευρά πιέζει για αυστηρότερο πλαίσιο για τις χώρες με υπερβολικά μεγάλο χρέος όπως η Ελλάδα.
Δεδομένο επίσης είναι ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει δημοσιονομικές εξαιρέσεις, όπως θέλει η Ελλάδα, για παράδειγμα των αμυντικών δαπανών. Η είδηση είναι ότι μόλις την Κυριακή, η τρικομματική κυβέρνηση στη Γερμανία αποφάσισε νέες φοροελαφρύνσεις για επιχειρήσεις ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και πρόσθετα επιδόματα τέκνων ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων.
Το «θεριό», ο Λίντνερ, που εκπροσωπεί τη φιλελεύθερη πτέρυγα της κυβέρνησης συνεργασίας, πιέστηκε από τους σοσιαλιστές του καγκελάριου Σολτς και τελικά υπέκυψε να δεχτεί τα νέα μέτρα. Τώρα πώς δύο εβδομάδες μετά θα βάλει ενεργά στο τραπέζι ο Λίντνερ την ανάγκη λιτότητας, όταν ο ίδιος έχει ανοίξει το πουγκί του γερμανικού προϋπολογισμού, αυτό είναι άλλη υπόθεση. Δηλαδή πώς θα πει στη Μελόνι ότι δεν πρέπει να μειώσει τη φορολογία στις οικογένειες ή δεν πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στους υπερχρεωμένους Ιταλούς να αγοράσουν με κούρεμα το δάνειό τους από τα funds με ενδεχόμενη ζημιά του ιταλικού Δημοσίου; Γενικώς η θολή εικόνα που εκπέμπουν οι Γερμανοί σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, απειλεί με βραχυκύκλωμα την Ευρώπη.
Από τη μια πιέζουν για αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες για τους άλλους την ώρα που αυτοί επιδίδονται σε ένα μπαράζ απευθείας επιδοτήσεων της οικονομίας τους. Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση δέχεται επίθεση από τις ΗΠΑ, με τις περίφημες ενεργειακές επιδοτήσεις Μπάιντεν που έχουν οδηγήσει σε μετακόμιση μεγάλων εταιρειών, οι Γερμανοί αρνούνται τη δημιουργία ενός ανάλογου ευρωπαϊκού ενεργειακού πακέτου.
Ακόμα ακόμα, τη στιγμή που τα κόστη των ευρωπαϊκών προϊόντων έχουν ανέβει σε απαγορευτικά για την ανταγωνιστικότητά τους στις διεθνείς αγορές επίπεδα, λόγω μεταξύ άλλων και των υπέρογκων περιβαλλοντικών τελών που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα προϊόντα από τρίτες χώρες συνεχίζουν να διακινούνται εντός της Ευρώπης χωρίς καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση νοθεύοντας ευθέως τον ανταγωνισμό.
Κι όμως αντί να ληφθούν μέτρα αποκατάστασης του ανταγωνισμού, οι Γερμανοί αποφάσισαν να επιδοτήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις προκειμένου να μειωθεί το δικό τους κόστος εκπομπών. Δημιουργώντας πλέον συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού όχι μόνο σε σύγκριση με τα προϊόντα τρίτων χωρών, αλλά και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μ’ όλα αυτά δεδομένα, μόνο σε ένα θαύμα του Αγίου Ιακώβου (Σαντιάγκο στα ισπανικά) μπορούμε να ελπίζουμε…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις