Τεχνητή νοημοσύνη: Πίσω από την έκρηξη της ΑΙ, κρύβεται ένας στρατός εργατών σε «ψηφιακά σούπερ μάρκετ»
Σε άθλια ίντερνετ καφέ, πολυπληθείς χώρους γραφείων ή ακόμα και από το σπίτι, χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι δουλεύουν για την τεχνητή νοημοσύνη
Σε μια παράκτια πόλη στις νότιες Φιλιππίνες, χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι συνδέονται καθημερινά στο Διαδίκτυο για να υποστηρίξουν την ακμάζουσα επιχειρηματική δραστηριότητα της τεχνητής νοημοσύνης.
Σε άθλια ίντερνετ καφέ, πολυπληθείς χώρους γραφείων ή ακόμα και από το σπίτι, σχολιάζουν τον τεράστιο όγκο των δεδομένων που χρειάζονται οι αμερικανικές εταιρείες για να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους. Οι εργαζόμενοι διαφοροποιούν τους πεζούς από τους φοίνικες σε βίντεο που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη αλγορίθμων για αυτοματοποιημένη οδήγηση. Προσθέτουν ετικέτες σε εικόνες, ώστε η τεχνητή νοημοσύνη να μπορεί να δημιουργήσει αναπαραστάσεις πολιτικών και διασημοτήτων. Επεξεργάζονται κομμάτια κειμένου για να διασφαλίσουν ότι τα μοντέλα γλώσσας όπως το ChatGPT δεν προκαλούν ασυναρτησίες, όπως αναφέρει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Washington Post.
Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι στις Φιλιππίνες εκτελούν αυτό το είδος «μαζικής εργασίας», σύμφωνα με άτυπες κυβερνητικές εκτιμήσεις, ως μέρος του τεράστιου “υπογάστριου” της τεχνητής νοημοσύνης. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται συχνά ως μηχανική μάθηση χωρίς ανθρώπους, η τεχνολογία στην πραγματικότητα βασίζεται στις προσπάθειες έντασης εργασίας ενός εργατικού δυναμικού που είναι εξαπλωμένο σε μεγάλο μέρος του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου και συχνά υπόκειται σε σκληρή εκμετάλλευση.
Τα μαθηματικά μοντέλα που υποστηρίζουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης γίνονται πιο έξυπνα αναλύοντας μεγάλα σύνολα δεδομένων, τα οποία πρέπει να είναι ακριβή, λεπτομερή και ευανάγνωστα για να είναι χρήσιμα. Τα δεδομένα χαμηλής ποιότητας αποδίδουν τεχνητή νοημοσύνη χαμηλής ποιότητας. Έτσι, κλικ το κλικ, ένας σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτος στρατός ανθρώπων μετατρέπει τα ακατέργαστα δεδομένα σε πρώτη ύλη τεχνητής νοημοσύνης.
Η περίπτωση της πλατφόρμας Remotasks
Στις Φιλιππίνες, έναν από τους μεγαλύτερους προορισμούς στον κόσμο για εξωτερική ανάθεση ψηφιακής εργασίας, πρώην υπάλληλοι λένε ότι τουλάχιστον 10.000 από αυτούς τους εργαζομένους κάνουν αυτήν την εργασία σε μια πλατφόρμα που ονομάζεται Remotasks, η οποία ανήκει στην start-up Scale AI αξίας 7 δισεκατομμυρίων με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.
Η Scale AI πλήρωσε εργαζομένους με εξαιρετικά χαμηλά μεροκάματα, καθυστέρησε ή παρακρατούσε πληρωμές, όπως προκύπτει από συνεντεύξεις με εργαζομένους, εσωτερικά εταιρικά μηνύματα και αρχεία πληρωμών και οικονομικές καταστάσεις. Ομάδες υπεράσπισης δικαιωμάτων και ερευνητές εργασίας δηλώνουν ότι η Scale AI συγκαταλέγεται μεταξύ πολλών αμερικανικών εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης που δεν έχουν συμμορφωθεί με τα βασικά πρότυπα εργασίας για τους εργαζομένους τους στο εξωτερικό.
Από τους 36 νυν και πρώην ανεξάρτητους εργαζόμενους που ερωτήθηκαν, όλοι εκτός από δύο δήλωσαν ότι είχαν καθυστερήσεις, μειώσεις ή ακυρώσεις πληρωμών από την πλατφόρμα μετά την ολοκλήρωση της εργασίας τους. Οι εργαζόμενοι, γνωστοί ως «taskers», είπαν ότι συχνά κερδίζουν πολύ χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό – ο οποίος στις Φιλιππίνες κυμαίνεται από 6 έως 10 δολάρια την ημέρα ανάλογα με την περιοχή – αν και μερικές φορές βγάζουν περισσότερα από τον ελάχιστο.
Η Scale AI, η οποία λειτουργεί για εταιρείες όπως η Meta, η Microsoft και εταιρείες παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης όπως η Open AI, ο δημιουργός του ChatGPT, αναγράφει στον ιστότοπό της ότι «είναι υπερήφανη για τους μισθούς που πληρώνει». Η Anna Franko, εκπρόσωπος της Scale AI, είπε ότι το σύστημα αμοιβών στη Remotasks «βελτιώνεται συνεχώς» με βάση τα σχόλια των εργαζομένων και ότι «οι καθυστερήσεις ή οι διακοπές στις πληρωμές είναι εξαιρετικά σπάνιες».
Καθυστερήσεις, παρακρατήσεις ή και ακυρώσεις πληρωμών
Αλλά σε μια εσωτερική πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων για τη Remotasks, στην οποία είχε πρόσβαση η Washington Post τον Ιούλιο, οι ειδοποιήσεις για καθυστερήσεις ή ελλείψεις πληρωμών από τους επόπτες ήταν συνηθισμένες. Σε ορισμένα έργα, υπήρξαν πολλές παρατηρήσεις σε έναν μόνο μήνα. Μερικές φορές, οι επόπτες είπαν ότι οι πληρωμές των εργαζομένων παρακρατήθηκαν επειδή η εργασία ήταν ανακριβής ή καθυστερημένη. Άλλες φορές, οι επόπτες δεν έδωσαν καμία εξήγηση. Οι προσπάθειες εντοπισμού των χαμένων πληρωμών συχνά δεν πήγαιναν πουθενά, είπαν οι εργαζόμενοι – ή χειρότερα, οδήγησαν στην απενεργοποίηση των λογαριασμών τους.
Η Charisse, 23 ετών, είπε ότι πέρασε τέσσερις ώρες σε μια εργασία που προοριζόταν να της αποφέρει 2 δολάρια και η Remotasks την πλήρωσε 30 σεντς.
Ο Τζάκι, 26 ετών, είπε ότι δούλεψε τρεις μέρες σε ένα έργο που πίστευε ότι θα του απέφερε 50 δολάρια και πήρε 12 δολάρια.
Ο Benz, 36 ετών, είπε ότι είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 150 δολάρια σε πληρωμές όταν ξαφνικά αφαιρέθηκε από την πλατφόρμα. Δεν πήρε ποτέ τα χρήματα, είπε.
Ο 25χρονος Paul δήλωσε ότι έχασε από τον λογαριασμό του όσα χρήματα του χρωστούσαν για τρία χρόνια που εργαζόταν στη Remotasks. Όπως και άλλοι σημερινοί ελεύθεροι επαγγελματίες της Remotasks, ο Paul μίλησε με την προϋπόθεση ότι θα δημοσιευθεί μόνο το μικρό του όνομα για να μην αποβληθεί από την πλατφόρμα. Άρχισε να «εργάζεται» με πλήρη απασχόληση το 2020 μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο. Κάποτε ήταν ενθουσιασμένος που θα βοηθήσει στη δημιουργία της τεχνητής νοημοσύνης, είπε, αλλά αυτές τις μέρες νιώθει κυρίως αμήχανα με τα λίγα που κερδίζει.
Νέο σύνορο στην εκμετάλλευση
Μεγάλο μέρος της δεοντολογικής και κανονιστικής συζήτησης σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη έχει επικεντρωθεί μέχρι στιγμής στην τάση της για μεροληψία και την πιθανότητα να εξαπατά ή να οδηγεί σε παραπληροφόρηση. Ωστόσο, οι εταιρείες που παράγουν τεχνολογία AI χαράζουν επίσης ένα νέο σύνορο στην εκμετάλλευση της εργασίας, λένε οι ερευνητές.
Κατά την προσέλκυση ανθρώπων στον Παγκόσμιο Νότο ως ανεξάρτητους εργολάβους, οι πλατφόρμες μικροεργασιών όπως η Remotasks παρακάμπτουν τους κανονισμούς εργασίας – όπως ο κατώτατος μισθός και μια δίκαιη σύμβαση – υπέρ των όρων και προϋποθέσεων που θέτουν ανεξάρτητα, είπε ο Cheryll Soriano, καθηγητής στο De La. Πανεπιστήμιο Salle στη Μανίλα που σπουδάζει ψηφιακή εργασία στις Φιλιππίνες. «Αυτό στο οποίο καταλήγει», είπε, «είναι η πλήρης απουσία δικαιωμάτων και προτύπων».
Ο Ντόμινικ Λίγκοτ, ένας Φιλιππινέζος τεχνικός της τεχνητής νοημοσύνης, ονόμασε αυτούς τους νέους χώρους εργασίας «ψηφιακά τεχνικά καταστήματα».
Παρουσιάζοντας τα ευρήματα της Washington Post σχετικά με τα Remotasks, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις Φιλιππίνες δήλωσαν ανήσυχοι, αλλά παραδέχθηκαν ότι δεν ήταν σίγουροι πώς να ρυθμίσουν την πλατφόρμα. Το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών, το οποίο ρυθμίζει τον κλάδο της τεχνολογίας, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πόσα χρήματα κερδίζουν οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες μικροεργασιών. Ο σχολιασμός δεδομένων είναι ένας «άτυπος τομέας», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Ivan John Uy. «Δεν υπάρχουν ρυθμιστικοί προστατευτικοί μηχανισμοί».
«Δεν έχουμε επιλογή»
Πέρυσι, το Ινστιτούτο Διαδικτύου της Οξφόρδης, το οποίο βαθμολογεί τις ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας με βάση τα εργασιακά πρότυπα, εστίασε ειδικά στην Scale AI για τη «περίπλοκη» εργασιακή διαδικασία που ακολουθεί. Στη φετινή αξιολόγησή του, το ινστιτούτο, έδωσε στη Remotasks βαθμολογία 1 στα 10, κρίνοντας αποτυχημένη την εταιρεία σε βασικές μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς της να πληρώνει πλήρως τους εργαζομένους.
Ο ερευνητής της Οξφόρδης Jonas Valente είπε ότι η Scale AI κερδίζει προσφέροντας στους πελάτες δεδομένα υψηλής ποιότητας, ενώ μεταβιβάζει μεγάλο μέρος της ευθύνης και του κόστους της διασφάλισης ποιότητας σε μεμονωμένους υπεύθυνους. Στους όρους και τις προϋποθέσεις της, η Remotasks λέει ότι «επιφυλάσσεται του δικαιώματος» να παρακρατήσει την πληρωμή, να απομακρύνει ελεύθερους επαγγελματίες από έργα ή να απενεργοποιήσει τους λογαριασμούς τους για εργασία που κρίνεται ανακριβής. Αυτό το «μη καθορισμένο» σύνολο κανόνων, είπε ο Valente, επιτρέπει στην εταιρεία να αποφασίσει εάν και πότε θέλει να πληρώσει τους εργαζόμενους για εργασία ακόμη και αφού αυτή έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Πηγή: OT
- Γερμανία: Σε κρίση το επιχειρηματικό μοντέλο – Καταρρέει η οικονομία
- Eπίδομα γέννησης 3.000 ευρώ για κάθε τρίτο παιδί αποφάσισε ο Δήμος Νοτίου Πηλίου
- Μητσοτάκης για εκλογές στις ΗΠΑ: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στρατηγικές και δεν θα επηρεαστούν
- Έρευνα για το έδαφος στη νέα εποχή για τη γεωργία – Τι αποκαλύπτει
- Αθλητικά + Παντόφλες – Μόλις κυκλοφόρησαν τα επόμενα διχαστικά παπούτσια της μόδας
- Τηλεφώνημα για βόμβα στα δικαστήρια Πειραιά