Αναζητώντας οδηγίες για αχινούς στο google
«Με έχουν αφήσει εδώ μόνο μου μέσα στον Αύγουστο χωρίς καμία υποστήριξη, και έρχονται δεκάδες περιστατικά» - Οι ελλείψεις γιατρών στα νησιά
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Έξω από το ιατρικό κέντρο της Τζιας, στην Ιουλίδα, ένας νεαρός με μούσι κάπνιζε ένα τσιγάρο. Τον είδα πολύ προβληματισμένο. Πράγματι όταν μπήκαμε στο Kέντρο Yγείας για να πάμε το παιδί επειδή ζαλίστηκε στην πισίνα, ταράχτηκε. «Εμείς δεν έχουμε τίποτε εδώ» μου είπε, «θα πρέπει να πάτε το παιδί στην Αθήνα για αξονική».
«Μα δεν θα πάρετε έναν σφυγμό, μια πίεση» ρώτησα με απορία. «Και να πάρω δεν έχει νόημα» απάντησε. «Δεν μπορώ να σας πω τίποτε παραπάνω. Το πιο εξελιγμένο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε εδώ είναι ένα καρδιογράφημα» είπε με απόγνωση.
Έδειξα ενδιαφέρον. «Δεν έχετε γιατρούς;» είπα στον νεαρό αγροτικό γιατρό που έκανε την άσκηση του στο νησί. «Δεν έχουμε τίποτε», είπε για να συμπληρώσει πως δούλευε χωρίς ρεπό εδώ και μέρες, νύχτα μέρα, πώς οι υπόλοιποι γιατροί του νησιού του ζήτησαν να τους ξεκουράσει, και πως γενικά δεν είχε ούτε τη γνώση ούτε τα μέσα να βοηθήσει κανέναν.
«Θα σας τα πω όλα αν θέλετε, μου λέει». «Με έχουν αφήσει εδώ μόνο μου μέσα στον Αύγουστο χωρίς καμία υποστήριξη, και έρχονται δεκάδες περιστατικά και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να έχω έτοιμο το ασθενοφόρο».
Στη συνέχεια, για να αναχωρήσω από το ιατρείο, αφού έκανε μερικές ερωτήσεις για το ποδόσφαιρο στον μικρό, μου ζήτησε να υπογράψω ένα έγγραφο πως θα παρέμενα στο νησί με δική μου ευθύνη. Έτσι και έγινε.
Οι ελλείψεις
Οι ελλείψεις γιατρών στα νησιά είναι γνωστή υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά. Εξαντλητικά ωράρια, αδυναμία εύρεσης στέγης, χαμηλές αμοιβές, και έκθεση σε πλήθος από ιατρικά λάθη λόγω κόπωσης, είναι μόνον μερικά από αυτά.
Σε έρευνα που σχεδίασαν και διενήργησαν οι γιατροί του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σερίφου, Αθανάσιος Κόνταρης (γενικός γιατρός, επιστημονικός υπεύθυνος του Ιατρείου), Αικατερίνη Καραβούλια και Μερόπη Γάλαρη (αγροτικοί) και ο φοιτητής Ιατρικής Μάνος Ζάβαλης, η ομάδα επικοινώνησε τηλεφωνικά με συναδέλφους τους σε 26 από τα 28 νησιά.
Προέκυψε ότι 13 μονάδες έχουν μόνο έναν γιατρό ο οποίος αυτόματα κάνει 30 εφημερίες τον μήνα. Οι υπόλοιπες 13 μονάδες έχουν δύο γιατρούς που μοιράζονται τις εφημερίες. Δέκα μονάδες δεν έχουν νοσηλευτή. Μόλις επτά ΠΠΙ έχουν ειδικευμένο γιατρό – οι υπόλοιπες λειτουργούν με αγροτικούς γιατρούς. Μόνο σε ένα ιατρείο οι γιατροί παίρνουν τα ρεπό που δικαιούνται με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Στην ερώτηση εάν έχουν κάνει ιατρικά λάθη λόγω της εξάντλησης, οι γιατροί 14 μονάδων Υγείας των μικρών νησιών του Αιγαίου απάντησαν θετικά. Στα 13 από τα 28 νησιά όπου η μόνη υγειονομική δομή είναι ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο γίνονται –από έναν υγειονομικό– 30 εφημερίες τον μήνα. (πηγή:Καθημερινή)
Τα στατιστικά μιλούν από μόνα τους. Το χειμώνα η Τζια ένα νησί 2500 κατοίκων μένει με έναν και μόνο γιατρό, ενώ έρχεται ένας ακόμη γιατρός ανά δεκαπέντε μέρες. Επίσης δεν υπάρχει πλωτό στο νησί για να μεταφέρει ένα επείγον περιστατικό.
Καθώς αναχωρούσαμε από το ιατρείο μπήκε μέσα μια γυναίκα που μόλις είχε πατήσει αχινούς και πονούσε. Ο νεαρός γιατρός δεν είχε ιδέα τι να κάνει. «Μισό λεπτό να δω στο google» είπε και άνοιξε το κινητό του.
«Λάδι αγόρι μου, λάδι στην πατούσα» φώναξε από δίπλα μια ηλικιωμένη κυρία, η οποία περίμενε υπομονετικά τη σειρά της γιατί είχε αρρυθμίες από τη ζέστη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις