Ξάνθη: Πώς εξελίσσονται οι προσβολές του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού στο βαμβάκι
Γεωργικές προειδοποιήσεις που αφορούν το διάστημα, περίπου του 80% της καρπόδεσης, μέχρι το άνοιγμα των πρώτων καρυδιών
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Νετανιάχου: Δεν δέχεται τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς στην εξουσία – Άφησε «παράθυρο» για μερική συμφωνία
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Πρόστιμα και επιπλέον φόροι για όσους δεν κλείσουν εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του χρόνου
Οι καλλιέργειες βάμβακος στην ΠΕ Ξάνθης, ταλαιπωρήθηκαν σημαντικά από τον παρατεταμένο καύσωνα αλλά και από τους θερμούς ισχυρούς ανέμους που επικράτησαν σχεδόν ολόκληρο τον Αύγουστο.
Τόσο για το πράσινο σκουλήκι όσο και για το ρόδινο σκουλήκι , σύμφωνα με τεχνικό δελτίο της ΔΑΟΚ Ξάνθης, οι συλλήψεις στο δίκτυο παγίδων είναι σχετικά χαμηλές. Από τις επιτόπιες παρατηρήσεις, φαίνεται ότι ξεκίνησε και η 3η γενιά του πράσινου σκουληκιού, αφού διαπιστώθηκε η έναρξη της ωοτοκίας της 3ης γενεάς του πράσινου σκουληκιού. Δεν διαπιστώνονται μέχρι σήμερα, ανησυχητικές προσβολές καλλιεργειών. Η δεύτερη γενιά είχε μίας μικρής έντασης εμφάνιση και δεν προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία.
Προσοχή! Οι εφαρμογές εντομοκτόνων με την παρατήρηση αβγών στα φυτά είναι άστοχες.
Απαιτείται ο βαμβακοπαραγωγός να παρακολουθεί τακτικά κάθε βαμβακοχώραφό του και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, να εφαρμόζει τις συγκεκριμένες ορθές καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας, στο σωστό χρόνο.
Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές
Επιβάλλεται να συνεχιστεί η επιστάμενη παρακολούθηση και αυτήν την περίοδο, από τους παραγωγούς της εξέλιξης του πληθυσμού του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού και να προβαίνουν οι ίδιοι, αν είναι δυνατόν και καθημερινά, σε δειγματοληψίες προνυμφών επί των φυτικών οργάνων ώστε να αποφασιστεί έγκαιρα η επέμβαση αν χρειαστεί. Πιθανή αύξηση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού της τρίτης γενιάς, αν δεν αντιμετωπιστεί στη νεαρή ηλικία, κάτω του ενός εκατοστού, είναι ικανή να δημιουργήσει κάποια ζημία τόσο στα μεγάλα καρύδια όσο και στα μικρότερα, και πολύ περισσότερο στις όψιμες καλλιέργειες.
Να αποφεύγονται πρακτικές που προωθούν την οψίμιση της καλλιέργειας: Αποφυγή υπερβολικών αρδεύσεων. Συνιστάται η εφαρμογή των εγκεκριμένων από το ΥΠΑΑΤ ανασχετικών σε οψιμισμένες καλλιέργειες.
Ενέργειες: (Κατώτατα όρια επέμβασης – Εφαρμογή ψεκασμών με φυτοπροστατευτικά προϊόντα )
Για το πράσινο σκουλήκι για τις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της καρποφορίας, ως κατώτατο όριο πληθυσμιακής πυκνότητας του πράσινου σκουληκιού για την λήψη απόφασης επέμβασης, ψεκασμός με τα εγκεκριμένα/κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ορίζεται όταν βρίσκουμε ( 4) νεαρές προνύμφες (1ου και 2ου σταδίου, μήκους μέχρι (1) εκατοστό) κατά μέσο όρο, ανά 100 φυτά ή μία (1) νεαρή προνύμφη κατά μέσο όρο στα φυτά γραμμής μήκους ενάμιση (1,5) μέτρου.
Για το ρόδινο σκουλήκι για τις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της καρποφορίας, ως κατώτατο όριο πληθυσμιακής πυκνότητας για την λήψη απόφασης επέμβασης, ψεκασμός με τα εγκεκριμένα/κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ορίζεται όταν διαπιστωθούν 5-8 προνύμφες στο εσωτερικό 100 νεαρών καρυδιών ηλικίας 2 εβδομάδων.
Εφαρμογή ψεκασμών με φυτοπροστατευτικά προϊόντα
Θα πρέπει να αποφεύγονται γενικά οι μη αναγκαίοι «προληπτικοί» ψεκασμοί. Όταν και αν χρειαστεί να γίνονται επαναληπτικές επεμβάσεις καλό είναι να γίνονται με σκευάσματα πάντα εγκεκριμένα, διαφορετικής δράσης και διαφορετικής χημικής ομάδας. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζεται ψεκασμός μόνον αν ξεπεραστεί το όριο επέμβασης.
Οι παραγωγοί πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον τρόπο και χρόνο εφαρμογής, καθώς και για την ασφαλή διαχείριση των κενών συσκευασίας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τόσο για την προστασία και ασφάλεια των ιδίων και των άλλων, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος, εφαρμόζοντας προσεκτικά και χωρίς αποκλίσεις, όλες τις πληροφορίες και οδηγίες της ετικέτας και των αναγραφόμενων στη συσκευασία. Επίσης να ακολουθούν και τις οδηγίες των υπευθύνων των καταστημάτων εμπορίας Γεωργικών Φαρμάκων (φυτοπροστατευτικών προϊόντων) .
Οι καλλιεργητές θα πρέπει να τηρούν ημερολόγιο επεμβάσεων και γι’ αυτό τον λόγο, κατά την προμήθεια των γεωργικών φαρμάκων, να ζητούν από το κατάστημα τα ειδικά έντυπα καταγραφής της αγοράς των φαρμάκων, στα οποία θα καταγράφουν τις ημερομηνίες χρήσης. Τα έντυπα αυτά θα τα διατηρούν στο αρχείο τους για ενδεχόμενο έλεγχο.
Προστασία μελισσών
Οι παραγωγοί (επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων) όταν και αν, πρόκειται να ψεκάσουν, εφαρμόζοντας τα αναγραφόμενα στην ετικέτα του γεωργικού φαρμάκου και αναφορικά με την προστασία των μελισσών, οφείλουν να ειδοποιούν σχετικά τους μελισσοκόμους της περιοχής όπου ενδέχεται να μετακινηθεί το ψεκαστικό νέφος και οι μέλισσες των οποίων ενδέχεται να εκτεθούν σε αυτό, σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν από το χρόνο ψεκασμού, έτσι ώστε οι μελισσοκόμοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μελισσών.
Για το σκοπό αυτό θα πρέπει απαραιτήτως και οι μελισσοκόμοι να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.
Η εφαρμογή των ψεκασμών να γίνεται την ώρα που οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, μετά τη δύση του ηλίου (βραδινές ώρες), καθώς αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό.
Οι βαμβακοπαραγωγοί και μόνο είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής, της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για λοιπούς χειρισμούς, τα οποία συμβάλλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις