Μητσοτάκης για φωτιές: Όλοι είμαστε πληγωμένοι από όσα προηγήθηκαν και οφείλουμε να διδαχθούμε από τα λάθη μας
Σημείωσε ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ όλο και πιο απειλητική
- Ελπιδοφόρα μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων για την παράλυση
- Επί τάπητος στο Συμβούλιο του ΟΗΕ η συμφωνία του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν - Τι προκαλεί ανησυχία
- Νέα καταγγελία για πλαστά χαρτονομίσματα - «Επέμεναν ότι στη δική τους τράπεζα αποκλείεται»
- Κενυάτης κρατούμενος βγαίνει από το Γκουαντάναμο
«Όλοι είμαστε πληγωμένοι από όσα προηγήθηκαν και οφείλουμε να διδαχθούμε από τα λάθη μας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για τις φωτιές.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο – όπως είπε – προωθεί διατάξεις για αύξηση των προστίμων και για ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό είτε από αμέλεια, είτε από δόλο.
Αναφορικά με τον Έβρο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θεσμοθετείται το evrospass όπως έγινε και στην περίπτωση της Εύβοιας ενώ έως το τέλος του έτους θα δημοσιοποιηθεί και μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης.
Πρώτος στόχος, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, είναι να αναζητήσουμε εξηγήσεις και να συγκλίνουμε σε λύσεις για τις πυρκαγιές. Να αναζητήσουμε, όπως είπε, πιθανές αδυναμίες της Πολιτείας και να κάνουμε και να ακούσουμε προτάσεις για την επόμενη μέρα.
Σημείωσε ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ όλο και πιο απειλητική σημειώνοντας ότι η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους.
«Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα. Έτσι πρέπει να είναι και οι τοποθετήσεις μας».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες, λέγοντας ότι φέτος είχαμε έναν από τους πιο έντονους καύσωνες διαχρονικά ενώ ειδικά για τη φωτιά της Πάρνηθας είπε ότι εντοπίστηκε σχεδόν αμέσως και το ελικόπτερο έφτασε 5-6 λεπτά αφού η φωτιά εντοπίστηκε. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει τη φωτιά.
«Παλιά αναρωτιόμασταν που είναι το κράτος, πότε θα πετάξουν τα αεροπλάνα, τώρα το κράτος είναι παρών παντού, αλλά η φωτιά επιμένει. Τίποτα ποια δεν είναι όπως το ξέραμε» σημείωσε για να προσθέσει ότι αυτό «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας επιτρέψει να μηδενίσουμε τα βήματα που έκανε η Ελλάδα. Δεν μπορεί να ισοπεδώνεται ο αγώνας των μαχητών της πρώτης γραμμής».
Στη φωτιά του Έβρου παρατηρήθηκε το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας, αυτή η πυρκαγιά θα μελετάται για χρόνια από τους επιστήμονες, τόνισε ο πρωθυπουργός και έδειξε φωτογραφίες με την αρχική εκδοχή της πυρκαγιάς και τη μετέπειτα για να καταδείξει την ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς. «Δεν επικαλούμαι τα παραπάνω για να δικαιολογήσω τους χειρισμούς, που έγιναν, εκ του αποτελέσματος αυτοί δεν βρέθηκαν στο ύψος των περιστάσεων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Ανθρωπογενής η αιτία για τη φωτιά στον Έβρο»
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στα αίτια της πυρκαγιάς στον Έβρο, σημειώνοντας ως είναι περίπου βέβαιο – όπως είπε – πως η αιτία εκδήλωσης της είναι ανθρωπογενής και περίπου βέβαιο – πρόσθεσε – ότι «η φωτιά άναψε πάνω σε διαδρομές που συχνά χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες που έχουν μπει στην πατρίδα μας». Αυτό, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «δεν αποτελεί άλλοθι, αλλά αποτελεί την αλήθεια για τη γενεσειουργό αιτία της πυρκαγιάς. Δεν ξέρουμε αν είναι από αμέλεια ή από πρόθεση, η υπόθεση ερευνάται. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο αυτή τη στιγμή. Αυτή είναι η δουλειά των Αρχών και μόνο των Αρχών».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα πρόσφατα περιστατικά με αυτόκλητους «σερίφηδες» να «συλλαμβάνουν» μετανάστες – οι οποίοι όπως αποδείχθηκε δεν είχαν καμία σχέση με τις πυρκαγιές – λέγοντας ότι φαινόμενα αυτοδικίας δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από αυτή την κυβέρνηση.
Παρά την έξαρση της κλιματικής κρίσης τόνισε ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζω ότι «υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Χωρίς διάθεση να δικαιολογήσω ενέργειες».
Πρόσθεσε δε, ότι «οι κλιματικές απειλές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου, αυτό βεβαίως δε σημαίνει πως δεν πρέπει εμείς να προσαρμοζόμαστε σε πρωτόγνωρα φαινόμενα» και επικαλέστηκε τη φριχτή εμπειρία της Χαβάης, όπου κάηκε μία ολόκληρη πόλη χωρίς να προλάβουν οι Αρχές να την εκκενώσουν με εκατοντάδες θύματα και αγνοουμένους.
Τι είπε για τις οργανωμένες εκκενώσεις
Αναφορικά με τις οργανωμένες εκκενώσεις, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «δική μας προτεραιότητα ήταν είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εμείς θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε το 112 και να σώζουμε ανθρώπινες ζωές» είπε προσθέτοντας ότι μη μας πείτε στην Αντιπολίτευση ότι αυτό ήταν αυτονόητο.
«Δίπλα στη μεγάλη θλίψη για τα στρέμματα που κάηκαν, θα είμαστε υπερήφανοι για τις ζωές που σώσαμε».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, μαζί φυσικά και των ζώων. Ακολουθεί η προστασία της περιουσίας, των κρίσιμων υποδομών και φυσικού περιβάλλοντος, μιλώ φυσικά για μία ιεράρχηση αξιών και απωλειών.
«Όποιος διαφωνεί με αυτήν την ιεράρχηση να το δηλώσει ευθέως εμείς θα συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το 112 και να σώζουμε ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είμαστε υπερήφανοι ότι μετακινήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη 15.000 άνθρωποι και ότι εκκενώθηκε ένα ολόκληρο νοσοκομείο, τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως αυτοί που βρίσκονται στο συντονιστικό της πυροσβεστικής κάνουν πολύ καλή δουλειά.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εκκένωση 20.000 ανθρώπων στη Ρόδο , λέγοντας ότι η επιχείρηση εκθειάστηκε στο εξωτερικό αλλά λοιδορήθηκε δυστυχώς στο εσωτερικό».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η πρόληψη είναι απαραίτητη και γνωστοποίησε πως 160 εκατομμύρια ευρώ μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης διατέθηκαν στην πρόληψη, ήτοι καθαρισμό και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.
Αναφορικά με την έκθεση Γκολντάμερ, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως το μεγαλύτερο μέρος της υιοθετήθηκε και υπενθύμισε πως δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο Υπουργείο αντί ενός ερειπωμένου γραφείου που ήταν το έως το 2019 η Πολιτική Προστασία.
Επέμεινε δε πως το αντιπυρικό σχέδιο εφαρμόζεται και ότι υπάρχει πλέον σώμα δασοκομάντος που επιχειρούν μέσα στα δάση. Αναφέρθηκε δε τόσο στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών όσο και στην τυποποίηση της διαδικασίας της κρατικής αρωγής, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση προσέθεσε και τον θεσμό του αναδόχου, που ενεργοποιεί και την πλευρά των ιδιωτών.
Το αργότερο έως το 2027 θα προμηθευθεί η Ελλάδα -πρώτη από όλες τις ευρωπαικές χώρες- τα νέα Καναντέρ. Δεν μασάω τα λόγια μου, η δυνατότητα μας για έγκαιρη παρέμβαση στις πυρκαγιές μπορεί να βελτιωθεί μέσω της προμήθειας drones και θερμικών καμερών, συνέχισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. Επίσης, προανήγγειλε αύξηση του αριθμού των δσσοκομάντος, αλλά και την κρίσιμη ανακατεύθυνση πόρων προς την Πολιτική Προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Έχω μιλήσει με την Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής και συμφωνήσαμε πως θα δοθούν κοινοτικοί πόροι για τις αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και για την φροντίδα της δασικής έκτασης στη Δαδιά, είπε.
.
Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις