ΕΚΤ: Να τερματιστούν οι ενεργειακές επιδοτήσεις «αμέσως και συντονισμένα»
Συστάσεις για τη δημοσιονομική πολιτική – Τι λέει για χρέος και ελλείμματα
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ – Έχει άλλη μορφή και δεν γίνεται μόνο στην Ουκρανία
- Μπέζος για τη βία κατά των γυναικών: Έχουν ευθύνη όλοι οι θεσμοί
Εκτός από τις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού, και τις προοπτικές ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ, τις σκέψεις για τη νομισματική πολιτική και την πορεία για τα επιτόκια, τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έφεραν στο προσκήνιο ένα ακόμα ζήτημα: τα μέτρα στήριξης για τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν τα πρακτικά, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στη συνεδρίαση της 27ης Ιουλίου, συμφώνησαν ότι, καθώς η ενεργειακή κρίση εξασθενεί οι κυβερνήσεις θα πρέπει «να ανακαλέσουν τα σχετικά μέτρα στήριξης αμέσως και με συντονισμένο τρόπο».
Αυτό κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες διαφορετικά θα απαιτούσαν μια ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική. Τονίζουν επίσης, ότι η πρόσφατη δήλωση του Eurogroup σχετικά με τη δημοσιονομική στάση της ζώνης του ευρώ είναι συνεπής με τη συγκεκριμένη εκτίμηση.
Δημοσιονομική πειθαρχία
Τα μέλη της ΕΚΤ αναφέρουν επίσης ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να σχεδιαστούν για να καταστήσουν την οικονομία της ζώνης του ευρώ πιο παραγωγική και να μειώσουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος. Οι πολιτικές για την ενίσχυση της ικανότητας εφοδιασμού της ζώνης του ευρώ θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των πιέσεων στις τιμές μεσοπρόθεσμα, υποστηρίζοντας παράλληλα την πράσινη μετάβαση, η οποία προωθήθηκε επίσης από το πρόγραμμα NGEU.
Όσον αφορά τη δημοσιονομική αυστηροποίηση για τα εθνικά δημοσιονομικά σχέδια το 2024, αναγνωρίστηκε ότι θα μπορούσε να αναμένεται σημαντική αυστηροποίηση στο μέλλον. Αυτό θα στηρίξει επίσης τη διαδικασία αποπληθωρισμού.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αρχίσει να ζητά πρόσθετη προσαρμογή των προϋπολογισμών και υπήρχαν ενδείξεις ότι οι κυβερνήσεις άρχισαν να γίνονται πιο σοβαρές σχετικά με τη δημοσιονομική σύσφιγξη. Ωστόσο, συνιστάται προσοχή, δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος έλεγχος των δημοσίων δαπανών και η βελτίωση των ελλειμμάτων που ανακοινώθηκε στο παρελθόν συχνά δεν κατέστη δυνατόν να υλοποιηθούν».
Τα πρακτικά αναφέρουν επίσης ότι σε αυτό το πλαίσιο, μένει να φανεί εάν, για παράδειγμα, οι ενεργειακές επιδοτήσεις θα καταργηθούν γρήγορα και αν παράλληλα θα μειωθούν τα ελλείμματα.
Επισημάνθηκε ότι η μείωση των δεικτών του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ που παρατηρήθηκε μέχρι στιγμής αντανακλούσε σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπο του πληθωρισμού παρά τις προσπάθειες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέλη συμφώνησαν ότι οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη παρέμειναν εξαιρετικά αβέβαιες. Οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη περιελάμβαναν τον αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και την αύξηση των ευρύτερων γεωπολιτικών εντάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να κατακερματίσουν το παγκόσμιο εμπόριο και, επομένως, να επιβαρύνουν την οικονομία της ζώνης του ευρώ.
Πηγή: OT
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις