Ιαπωνία: Η κυβέρνηση προγραμματίζει την οικονομική στήριξη του αλιευτικού τομέα που επλήγη από την απόρριψη ραδιενεργών υδάτων από τη Φουκουσίμα
Τα μέτρα θα ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας
Η ιαπωνική κυβέρνηση προγραμματίζει να αποταμιεύσει περίπου 20 δισεκατομμύρια γεν (136,77 εκατομμύρια δολάρια) για την οικονομική υποστήριξη του τομέα της αλιείας ψαριών, μετά από τη συνολική απαγόρευση που επέβαλε η Κίνα στις εισαγωγές αλιευτικών προϊόντων από την Ιαπωνία, όπως μετέδωσε σήμερα το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Η ιαπωνική κυβέρνηση προγραμματίζει να ανακοινώσει τα μέτρα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, μετέδωσε το Kyodo, χωρίς να επικαλεστεί τις πηγές του.
Στις 24 Αυγούστου η ιαπωνική κυβέρνηση ξεκίνησε την απόρριψη στον Ειρηνικό Ωκεανό χρησιμοποιημένων και κατόπιν επεξεργασμένων νερών από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία.
Η διαδικασία αυτή αν και χαρακτηρίστηκε ασφαλής και ακίνδυνη από τις αρχές της Ιαπωνίας και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), που έχει αναλάβει να επιβλέψει το εγχείρημα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, Ιάπωνες αλιείς, καθώς και κράτη της περιοχής, ειδικά την Κίνα.
«Ασφαλές και νόστιμο»
Την Τετάρτη (30/8) ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Fumio Kishida και τρεις υπουργοί απόλαυσαν θαλασσινά σε μια μεσημεριανή συνάντηση, σε μια προφανή προσπάθεια να διαλύσουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια μετά την απελευθέρωση επεξεργασμένων ραδιενεργών λυμάτων από τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi.
«Τρώμε για να υποστηρίξουμε την περιοχή Sanriku Joban. Όλα τα θαλασσινά από το Sanriku Joban έχουν απήχηση», είπε ο Kishida στους δημοσιογράφους που κλήθηκαν να καλύψουν το γεύμα.
Αυτή η περιοχή αποτελεί μέρος της ακτογραμμής του βόρειου Ειρηνικού της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένης της Φουκουσίμα.
«Παρακαλούμε όλοι να δείξετε την υποστήριξή σας για τα ασφαλή και νόστιμα θαλασσινά της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών από το Sanriku Joban», είπε ο Kishida στην κάμερα.
Σύμφωνα με το Euronews, η προβλεπόμενη για δεκαετίες απελευθέρωση επεξεργασμένου νερού έχει αντιταχθεί σθεναρά από τις αλιευτικές ομάδες και επικρίθηκε από τις γειτονικές χώρες.
Η Κίνα απαγόρευσε αμέσως τις εισαγωγές θαλασσινών από την Ιαπωνία ως απάντηση.
Στη Σεούλ, χιλιάδες Νοτιοκορεάτες συγκεντρώθηκαν το Σαββατοκύριακο για να καταδικάσουν την απελευθέρωση, ζητώντας από την Ιαπωνία να την κρατήσει σε δεξαμενές.
Ιάπωνες αξιωματούχοι και ο διαχειριστής του εργοστασίου λένε ότι τα επεξεργασμένα ραδιενεργά λύματα που έχουν συσσωρευτεί από το ατύχημα του Μαρτίου 2011 στον πυρηνικό σταθμό, τώρα ανέρχονται συνολικά σε 134 εκατομμύρια τόνους και αποθηκεύονται σε περίπου 1.000 δεξαμενές, καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της περιοχής του εργοστασίου και πρέπει να αφαιρεθούν για να ελευθερωθεί χώρος για την κατασκευή εγκαταστάσεων για τον καθαρισμό και τον παροπλισμό του εργοστασίου, που επίσης αναμένεται να διαρκέσουν δεκαετίες.
Ο Kishida δεσμεύτηκε τη Δευτέρα να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να προστατεύσει την αλιευτική βιομηχανία της Ιαπωνίας από τις επιπτώσεις της απαγόρευσης των εισαγωγών από την Κίνα και είπε ότι θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης αργότερα αυτή την εβδομάδα.
- Αστυνομικός της Βουλής: Αλλάζει στάση ο 14χρονος γιος – Τι λέει για τη μητέρα
- Δημοσκόπηση: επιμένει η δυσαρέσκεια – αναζητείται αντιπολίτευση
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τα κέντρα απέλασης μεταναστών – Άτυπη συνάντηση φον ντερ Λάιεν με ευρωπαίους ηγέτες
- Δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων στον Παναθηναϊκό από την ΔΕΑΒ
- ΗΠΑ: Κρίσιμο 48ωρο – Ο Τραμπ οδηγεί τη χώρα σε… shutdown
- Η «οδυνηρή» χριστουγεννιάτικη φωτογραφία του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον