Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις νέες ταυτότητες – Συγκέντρωση το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη
Η έκδοση των ψηφιακών ταυτοτήτων ξεκινά από τις 25 Σεπτεμβρίου
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις νέου τύπου ταυτότητες, από μερίδα πολιτών που θεωρούν πως σε αυτές, θα υπάρχει τσιπάκι με όλα τα προσωπικά τους δεδομένα ενώ εκφράζουν ανησυχίες για το θέμα γεωεντοπισμού τους, υιοθετώντας τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται από διάφορες σελίδες στα social media.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις νέες ταυτότητες θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις 7 στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη. Το κάλεσμα έγινε από οργανώσεις που είχαν πρωτοστατήσει και στις διαμαρτυρίες κατά των εμβολίων του covid. Μάλιστα, «πιστοί» από όλη τη βόρεια Ελλάδα, ετοιμάζουν «κάθοδο» στη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.
«Όχι στην ηλεκτρονική σκλαβιά, όχι σε ό,τι γίνεται στο Αιγαίο, όχι στο ψηφιακό νόμισμα. Είμαστε άνθρωποι και όχι αριθμοί», αναφέρουν μεταξύ άλλων στο διαδικτυακό τους κάλεσμα, σύμφωνα με τη voria.gr.
Από 25 Σεπτεμβρίου η έκδοση νέων ταυτοτήτων
Η έκδοση των ψηφιακών ταυτοτήτων ξεκινά από τις 25 Σεπτεμβρίου, με το κόστος έκδοσής τους να ανέρχεται στα 10 ευρώ. Οι πολίτες θα μπορούν να εκδώσουν τις νέες τους ταυτότητες σε 367 σημεία της επικράτειας.
Η διαδικασία έκδοσης θα ακολουθήσει την ανάλογη με τα εμβόλια, καθώς σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ετοιμάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργεί πλατφόρμα στην οποία ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση μέσω gov.gr.
Ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση, θα ορίζεται ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 10 ευρώ.
Οι νέες ταυτότητες θα έχουν ισχύ για 10 χρόνια, ενώ οι παλιές ταυτότητες θα έχουν ισχύ για ακόμα δύο χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι τις 03/08/2026.
Στην μπροστινή πλευρά των νέων ταυτοτήτων θα υπάρχει η φωτογραφία του κατόχου και ο αριθμός ταυτότητας, ενώ θα αναγράφοντα το επώνυμο, το όνομα, το φύλο, η ημερομηνία γέννησης, η ιθαγένεια, η ημερομηνία έκδοσης, η ημερομηνία λήξης, η Αρχή Έκδοσης και η υπογραφή κατόχου.
Αντίστοιχα, στην πίσω όψη θα αναγράφονται το όνομα πατέρα και μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ομάδα αίματος (προαιρετικά), αλλά και το ύψος (υποχρεωτικά από το 24ο έτος).
Ο ηλεκτρονικός χώρος αποθήκευσης θα περιέχει τη φωτογραφία κατόχου σε ψηφιακή μορφή, στοιχεία μηχανικώς αναγνώσιμης ζώνης, δύο δακτυλικά αποτυπώματα και το επώνυμο πατρός και μητρός, καθώς και τον δήμο εγγραφής – αριθμός δημοτολογίου και τον τόπο έκδοσης.
Δεν καταγράφονται, σύμφωνα με τους αρμόδιους, τα δεδομένα ελέγχου θέσης, ο ΑΜΚΑ, τα ιατρικά δεδομένα και το θρήσκευμα.
- Παραλήρημα Ακάρ για απόβαση στο Καστελόριζο – «Θεού θέλοντος, κάποτε θα γίνει»
- Έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας για παράνομα τυχερά παιχνίδια – Έξι συλλήψεις
- «Διπλό» – ανάσα για την Τζένοα (2-1) – Τρίποντο με buzzer beater για την Πάρμα (2-1)
- Σε διαβούλευση νέα μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία – Πιο αυστηρές ποινές και άμεση εκδίκαση
- Το «Τoy Story 5» ετοιμάζεται και υπόσχεται να είναι πολύ πιο έξυπνο από ότι νομίζετε – Τι θα δούμε
- Τι θα συμβεί όταν το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας σταματήσει;