Ινδία: Σε «λειτουργία αναμονής» το διαστημικό όχημα που προσεδαφίστηκε στη Σελήνη
Οι μπαταρίες του διαστημικού οχήματος Pragyan είναι φορτισμένες κι ο δείκτης του ανοιχτός
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
- Σε ποια χώρα κάνουν θραύση τα κινέζικα αυτοκίνητα
Σε λειτουργία αναμονής έθεσε η Ινδία το διαστημικό όχημα εξερεύνησης της Σελήνης, το πρώτο όχημα που προσεδαφίστηκε στο νότιο πόλο του φεγγαριού, μετά την ολοκλήρωση μιας περιόδου διεξαγωγής πειραμάτων δύο εβδομάδων, όπως ανακοίνωσε ο διαστημικός οργανισμός της χώρας.
Το διαστημικό όχημα Pragyan από το διαστημόπλοιο Chandrayaan-3 “τέθηκε σε λειτουργία αναμονής”, αλλά οι μπαταρίες του είναι φορτισμένες κι ο δείκτης του ανοιχτός, ανέφερε σε μία ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), ο Ινδικός Οργανισμός Έρευνας του Διαστήματος (ISRO), αργά το βράδυ του Σαββάτου.
“Ελπίζουμε σε μία επιτυχή αφύπνιση μιας νέας σειράς αποστολών!” ανέφερε ο ISRO. “Σε αντίθετη περίπτωση, (το διαστημικό όχημα) θα παραμείνει για πάντα εκεί, ως ο πρεσβευτής της Ινδίας στη Σελήνη”.
Μεγάλο και… οικονομικό επίτευγμα
Η Ινδία κατάφερε πριν από λίγες ημέρες να προσεδαφίσει με ασφάλεια στην επιφάνεια της Σελήνης το διαστημόπλοιό της Chandrayaan-3. Το κατόρθωμα αυτό κάνει την Ινδία την τέταρτη χώρα που κατάφερε να πετύχει έναν τέτοιο στόχο και την πρώτη που πραγματοποίησε προσελήνωση στον νότιο πόλο της Σελήνης.
«Θα έπρεπε να αισθάνονται πολύ περήφανοι για αυτό το επίτευγμα», δήλωσε στο CNBC ο Jim Bridenstine, ο οποίος ηγήθηκε της NASA ως διαχειριστής από το 2018 έως το 2021.
Ίσως η πιο αξιοσημείωτη πτυχή της προσελήνωσης του ινδικού διαστημόπλοιου ήταν ο περιορισμένος προϋπολογισμός – σύμφωνα με τα κυβερνητικά πρότυπα – με τον οποίο η χώρα πέτυχε την αποστολή. Το 2020, ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) υπολόγισε ότι η αποστολή Chandrayaan-3 θα κόστιζε περίπου 75 εκατομμύρια δολάρια. Η εκτόξευση καθυστέρησε δύο χρόνια, γεγονός που πιθανότατα αύξησε το συνολικό κόστος της αποστολής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις