Nomophobia: Η «πάθηση» όταν δεν έχουμε το κινητό μας
Τα συμπτώματα και πώς να το αντιμετωπίσετε
Όλοι έχουμε ένα συγκεκριμένο επίπεδο προσκόλλησης με τα κινητά μας τηλέφωνα, αλλά για μερικούς ανθρώπους, το να μην έχουν το τηλέφωνό τους μαζί, ή να χάσουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να αυξήσει το άγχος τους πέρα από τα φυσιολογικά επίπεδα.
Η νομοφοβία (nomophobia), μια συντομογραφία του «Νo Mobile phone phobia» (η φοβία του να μην έχεις το κινητό σου), είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το άγχος που βιώνει ένα άτομο όταν δεν έχει πρόσβαση στο κινητό του τηλέφωνο.
«Οι νομοφοβικοί είναι εκείνοι που εκδηλώνουν εθισμό στο κινητό τους τηλέφωνο», αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMC Psychiatry.
Σύμφωνα με την έρευνα, που επικαλείται το CNBC, τα συμπτώματα της νομοφοβίας αντικατοπτρίζουν εκείνα ενός εθισμού ή άλλων αγχωδών διαταραχών και μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ανησυχία
- Ανακίνηση
- Ιδρώνοντας
- Αποπροσανατολισμός
- Αλλαγές στην αναπνοή
- Ταχυκαρδία, η οποία ορίζεται ως γρήγορος καρδιακός παλμός
Τα αίτια και το κόστος της νομοφοβίας
Οι έφηβοι επηρεάζονται περισσότερο από τη νομοφοβία, σύμφωνα με την έρευνα, ωστόσο οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα μπορεί να παλέψει μαζί της. Ένας τεράστιος λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι βιώνουν νομοφοβία πηγάζει από την εξάρτησή μας από τα κινητά μας τηλέφωνα, λέει η Michele Leno , κλινική ψυχολόγος και παρουσιάστρια της τηλεοπτικής εκπομπής, « Mind Matters with Dr. Michele ».
«Είμαστε δεμένοι με τα τηλέφωνά μας και για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Είναι οι μικροσκοπικοί υπολογιστές μας. Τα χρησιμοποιούμε για επαγγελματικούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε για να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με την οικογένεια», λέει η Leno στο CNBC Make It.
«Όταν δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως, αγχωνόμαστε γιατί πιστεύουμε ότι κάτι χάνουμε. Έχουμε αυτή τη νοοτροπία ότι τα τηλέφωνά μας μάς επιτρέπουν να είμαστε συνδεδεμένοι με όλα τα πράγματα ανά πάσα στιγμή».
Οι πιο ευάλωτοι
Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη νομοφοβίας, λέει ο Blair Steel , αδειούχος κλινικός ψυχολόγος. Παράγοντες που μπορούν να επιταχύνουν τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε την πάθηση είναι:
- Προϋπάρχον άγχος
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Παλεύει με τη συναισθηματική ρύθμιση
- Ανασφαλή στυλ προσκόλλησης
- Έλλειψη προσωπικών σχέσεων
Μόλις ένα άτομο αναπτύξει μια ανθυγιεινή προσκόλληση στο κινητό του τηλέφωνο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά πολλούς τομείς της ζωής του, λέει η Leno. Η νομοφοβία μπορεί να βλάψει την ικανότητά σας να εστιάσετε και να σας αποσπάσει την προσοχή από την ολοκλήρωση εργασιών, προσθέτει, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας ή του σχολείου.
Επιπλέον, «το να αποσπάται η προσοχή όλη την ώρα είναι πολύ ανθυγιεινό για τις σχέσεις», σημειώνει. «Θυσιάζουμε την ευτυχία και την πιθανή υγεία [αυτών] των σχέσεων επειδή νοιαζόμαστε περισσότερο για το τηλέφωνο».
10 τρόποι για την καταπολέμηση της νομοφοβίας
Ευτυχώς, δεν είναι αδύνατο να απαλλαγεί κανείς από τη nomophobia. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμήσετε την πάθηση, αφού καταλάβετε ότι σας επηρεάζει.
Ακολουθούν μερικές προτάσεις από τους Leno and Steel για αποσύνδεση από το τηλέφωνό σας:
- Επιτρέψτε στον εαυτό σας να χαλαρώσει χωρίς το τηλέφωνό σας κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.
- Μείνετε σκόπιμα μακριά από το τηλέφωνό σας για μία ώρα τη φορά. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να το απενεργοποιήσετε αν αυτό είναι χρήσιμο.
- Αφήστε το τηλέφωνό σας στο σπίτι ή στο πλάι όταν πηγαίνετε για ψώνια ή παρακολουθείτε μια εκδήλωση.
- Φορέστε ένα ρολόι για να ελέγξετε την ώρα, αντί να βασίζεστε στο τηλέφωνό σας.
- Χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο ή ένα πρόγραμμα σχεδιασμού για να προγραμματίσετε σημαντικά γεγονότα.
- Βρείτε νέα χόμπι που σας επιτρέπουν να περνάτε χρόνο μακριά από το τηλέφωνό σας.
- Μάθετε περισσότερα για τη νομοφοβία για να αποκτήσετε γνώσεις σχετικά με τα σημάδια και τα ερεθίσματα.
- Προκαλέστε τις αρνητικές σκέψεις σας σχετικά με το να είστε χωρίς το τηλέφωνό σας. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι όλα θα πάνε καλά αν το αφήσετε για λίγο.
- Εξασκηθείτε στη συνειδητότητα μέσω διαλογισμού και ασκήσεων αναπνοής για να αντιμετωπίσετε το άγχος.
- Σε ακραίες περιπτώσεις, ζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Πηγή: OT
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις