Μπορεί μια γυναίκα να βιάσει; Η υπόθεση της Τζόις ΜακΚίνεϊ και η μάχη της κοινής γνώμης
Ο Κέρκ Άντερσον δήλωσε ότι η Τζόις ΜακΚίνεϊ τον έδεσε σε ένα κρεβάτι για τρεις ημέρες και τον βίασε επανειλημμένα. Εκείνη είπε ότι αυτό δεν ήταν δυνατόν. Ποια ήταν η αλήθεια;
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Η Τζόις ΜακΚίνεϊ ήταν η αγαπημένη των σκανδαλοθηρικών εφημερίδων για αρκετές δεκαετίες ειδικά, σε μία εποχή όπου υπήρχαν ελάχιστα τηλεοπτικά κανάλια.
Όσο και να προσπαθούσε να επινοήσει κάποιος μία τέλεια «ψεύτικη» ιστορία για τα σκανδαλοθηρικές εφημερίδες, τα αποτελέσματα δεν θα μπορούσαν ποτέ να φτάσουν την παράξενη και συναρπαστική ιστορία της εμμονικής αγάπης μιας επίδοξης βασίλισσας ομορφιάς.
Μίας ιστορίας όμως, που δίχασε τη κοινή γνώμη.
Για ορισμένους η Τζόις ΜακΚίνεϊ ήταν η ενσάρκωση της αδικημένης γυναίκας.
Για άλλους ήταν ένα είδος σύγχρονης μάγισσας, ικανή να χειραγωγεί τους ανθρώπους, ιδίως τους άνδρες, για τους δικούς της σκοπούς.
Τι ίσχυε τελικά;
Το χρονικό μιας απαγωγής
Όλα ξεκίνησαν μια φθινοπωρινή μέρα του 1977, όταν η αστυνομία στο Ντέβον της Αγγλίας έλαβε μια ασυνήθιστη κλήση για βοήθεια.
Ένα νεαρό μέλος της Εκκλησίας των Μορμόνων, το οποίο είχε εξαφανιστεί τρεις μέρες νωρίτερά, ισχυριζόταν ότι μόλις είχε φυλακιστεί και βιαστεί από μια γυναίκα ονόματι Τζόις ΜακΚίνεϊ. Μάλιστα, είπε πως ήταν αλυσοδεμένος σε ένα κρεβάτι και αναγκασμένος να προσπαθήσει να την αφήσει έγκυο.
Ισχυρίστηκε ότι κατάφερε να δραπετεύσει μόνο αφού υποσχέθηκε να παντρευτεί την απαγωγέα του, οπότε εκείνη τον έλυσε από τις αλυσίδες και εκείνος τράπηκε σε φυγή.
Η αστυνομία συνέλαβε την 28χρονη Τζόις ΜακΚίνεϊ μαζί με τον φερόμενο ως συνεργό της, τον 24χρονο Κίθ Μέι (ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στην αρχική απαγωγή του Άντερσον), αλλά η ιστορία θα γινόταν πολύ περίεργη.
Η Τζόις ΜακΚίνεϊ μετέφερε γρήγορα στην αστυνομία μια πολύ διαφορετική εκδοχή των γεγονότων από εκείνη του Άντερσον.
Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε πως οι δυο τους είχαν σχέση όταν έμεναν στη Γιούτα των ΗΠΑ και είπε πως εκείνος ήθελε να την παντρευτεί, αλλά η εκκλησία του δεν το ενέκρινε επειδή δεν ήταν Μορμόνος, οπότε και έφυγε άρον άρον.
Τότε εκείνη προσέλαβε έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ για να εντοπίσει τον χαμένο εραστή της, ξεκίνησε για την Αγγλία για να τον σώσει από την εκκλησία, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, ήταν «μια αίρεση που του είχε κάνει πλύση εγκεφάλου».
Η ίδια ισχυρίστηκε πως βρέθηκαν και έκαναν σεξ με τη θέλησή του και πως εκείνη σε καμία περίπτωση δεν τον απήγαγε.
Μάλιστα, είπε πως εκείνος σταμάτησε τη συνεύρεση για να αρχίσει να ψέλνει μια προσευχή. Μόνο αφού τον έδεσε συναινετικά, όπως ισχυρίστηκε, μπόρεσε να ξεπεράσει τις θρησκευτικές του επιφυλάξεις.
Τι συνέβη πραγματικά
Όποια και αν είναι η αλήθεια όσον αφορά το τι συνέβη μεταξύ της Τζόις ΜακΚίνεϊ και του Κερκ Άντερσον κατά τη διάρκεια των εν λόγω τριών ημερών (η οποία μπορεί να μη γίνει ποτέ πλήρως γνωστή), δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν ένα χρυσωρυχείο για τα ταμπλόιντ.
Η πραγματική ιστορία του σκανδάλου του «Μορμόνου με τις χειροπέδες», όπως ονομάστηκε, βρίσκεται μάλλον κάπου στη μέση των δύο εκδοχών.
Ο Κερκ Άντερσον και η Τζόις ΜακΚίνεϊ είχαν σίγουρα ερωτική σχέση όσο ζούσαν στη Γιούτα, αν και το αν όντως σκόπευε να την παντρευτεί είναι ένα άλλο ερώτημα. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η αγάπη της ΜακΚίνεϊ για τον Άντερσον, όσο αγνή κι αν ήταν η προέλευσή της, ήταν εμμονική.
Η ΜακΚίνεϊ ήταν ένα έξυπνο και ανήσυχο κορίτσι με ψυχαναγκαστική αδυναμία στα καλλιστεία -στα οποία συμμετείχε συχνά, σπάνια με επιτυχία- και μια έντονα θρησκευτική εκτίμηση της ηθικής.
Καθώς ενηλικιωνόταν, οι δύο κατευθυντήριες αρχές της ζωής της έμοιαζαν να είναι η διασημότητα και η αγνότητα. Ίσως αναπόφευκτα ήταν γραφτό να συγκρουστούν.
Το 1973, έχοντας ασπαστεί τον μορμονισμό, μετακόμισε στο Πρόβο της Γιούτα για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο Brigham Young της εκκλησίας.
Τότε, γνώρισε τον Άντερσον και ξεκίνησαν να βγαίνουν αλλά εκείνος την χώρισε.
Η εμμονή
Εκείνη τον καταδίωξε σε όλη την Αμερική, πρώτα στην Καλιφόρνια και στη συνέχεια στο Όρεγκον, όπου, σε μια προσπάθεια να διαφύγει της προσοχής της, ζούσε με ψεύτικο όνομα. Και όταν στη συνέχεια ο Άντερσον στάλθηκε στην Αγγλία, εκείνη προσέλαβε ένα γραφείο ντετέκτιβ για να τον βρει.
Στη συνέχεια, η ΜακΚίνεϊ πλήρωσε τον Κιθ Μέι για να απαγάγει τον Άντερσον και να τον οδηγήσει σε ένα απομονωμένο εξοχικό σπίτι στο Ντέβον.
Το τι ακριβώς συνέβη στο εξοχικό κατά τις επόμενες τρεις ημέρες παραμένει αντικείμενο διαφωνίας. Όμως όλα τα μέρη συμφωνούν ότι σε κάποια φάση ο Μορμόνος ήταν δεμένος σε ένα κρεβάτι, ενώ η ΜακΚίνεϊ έκανε επανειλημμένα σεξ μαζί του σε μια προσπάθεια να μείνει έγκυος.
Η ΜακΚίνεϊ υποστήριζε πάντα ότι η δέσμευση ήταν ένα παιχνίδι που είχε σκοπό να απαλύνει τις ενοχές του Άντερσον για τη σεξουαλική απόλαυση. Ο Άντερσον επέμενε ότι ουσιαστικά βιάστηκε.
Μετά από τρεις ημέρες του επετράπη να φύγει. Η ΜακΚίνεϊ και οο Μέι συνελήφθησαν στη συνέχεια γρήγορα και κρατήθηκαν προφυλακισμένοι στη φυλακή για τρεις μήνες.
Ο διχασμός της κοινής γνώμης
Το 1978 πολλοί Βρετανοί εξέφρασαν τη δυσπιστία τους σχετικά με τον βιασμό σε γκάλοπ, καθώς απέκλειαν την περίπτωση μία γυναίκα να μπορεί να βιάσει άνδρα.
Παρ’ όλα αυτά, μια έκθεση του 2017 που ανέλυσε στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικών Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πραγματικές αναφορές υποθέσεων «διαψεύδουν την κοινή πεποίθηση ότι η σεξουαλική διάπραξη από γυναίκες είναι σπάνια».
Μια μελέτη που αναφέρεται στην έκθεση διαπίστωσε ότι το 43% των 284 ανδρών κολεγίου και λυκείου που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι είχαν «εξαναγκαστεί σε σεξουαλική παρενόχληση» και ότι το 95% των περιστατικών είχαν διαπραχθεί από γυναίκες.
Τα επακόλουθα της υπόθεσης
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, την εποχή της υπόθεσης του «Μορμόνου με τις χειροπέδες», δεν μπορούσε να απαγγελθεί κατηγορία για βιασμό σε βάρος γυναίκας όταν το φερόμενο ως θύμα ήταν άνδρας.
Έτσι, αν και συνελήφθη και κρατήθηκε για λίγο στη φυλακή με κατηγορίες για απαγωγή και επίθεση η ΜακΚίνεϊ δεν κατηγορήθηκε ποτέ για τον βιασμό του Άντερσον.
Βγήκε με εγγύηση και επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ η Βρετανία δεν ζήτησε ποτέ την έκδοσή της στη χώρα.
Το 1984, όμως, η υπόθεση εμφανίστηκε ξανά στο προσκήνιο, καθώς η ΜακΚίνεϊ συνελήφθη αφού βρέθηκε κοντά στον χώρο εργασίας του Άντερσον, με σχοινί και χειροπέδες στο αυτοκίνητό της.
Η ΜακΚίνεϊ ισχυρίζεται ότι απλώς έτυχε να περνάει από το αεροδρόμιο όπου εργαζόταν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις