Άρχισαν τα lockdown λόγω κλιματικής αλλαγής; – Στη Μαδρίτη ήδη κλείστηκαν σπίτι
Οι κάτοικοι της Μαδρίτης κλήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους εξαιτίας της πρόβλεψης για καταρρακτώδεις βροχές.
Μετά την αποξένωση του κοροναϊού, τα lockdown της κλιματικής αλλαγής; Το ερώτημα αυτό έθεσε η σύσταση του δημάρχου της Μαδρίτης νωρίτερα σήμερα προς όλους τους κατοίκους της ισπανικής πρωτεύουσας να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω των καταρρακτωδών βροχών και των καταιγίδων που έχουν πλήξει την ευρύτερη περιοχή.
Συγκεκριμένα, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET εξέδωσε ‘κόκκινη’ προειδοποίηση, που σημαίνει πιθανότητα ακραίου κινδύνου, για σήμερα στην περιοχή της Μαδρίτης, στην επαρχία Τολέδο και στην πόλη Κάδιθ. Όπως ανέφερε αναμένεται να πέσουν έως 120 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο μέσα σε 12 ώρες στην πρωτεύουσα της Ισπανίας.
«Λόγω της ασυνήθιστης και αφύσικης αυτής κατάστασης, στην οποία θα καταρριφθούν τα ανώτατα όρια βροχόπτωσης, καλώ τους κατοίκους της Μαδρίτης να μείνουν στα σπίτια τους σήμερα», έγραψε σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, ο δήμαρχος της Μαδρίτης Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ-Αλμέιδα.
Καλή ιδέα ο κόκκινος συναγερμός
Ήδη μαύρα σύννεφα καταιγίδας μαζεύονταν πάνω από τη Μαδρίτη τις πρώτες απογευματινές ώρες σήμερα, όμως πολλοί άνθρωποι κυκλοφορούσαν στους δρόμους όπως συνήθως.
«Νομίζω πως (ο κόκκινος συναγερμός) είναι καλή ιδέα», είπε ο Μανουέλ Λόρο, 42 ετών, κάτοικος Μαδρίτης. «Το καλύτερο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να μην χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητο σήμερα. Θα είναι πιο δύσκολα στις έξι η ώρα, άρα θα πάμε στο σπίτι νωρίτερα». Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Μαδρίτης έστειλαν μηνύματα στους κατοίκους προειδοποιώντας τους για κίνδυνο πλημμυρών και συνιστώντας τους να μην χρησιμοποιούν οχήματα.
Στην Αλκανάρ, στην Ταραγόνα, στις ανατολικές ακτές της Ισπανίας, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συνέστησαν επίσης στους κατοίκους να μην βγουν από τα σπίτια τους λόγω πλημμυρών, αφού μόνο 215 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο έπεσαν το τελευταίο 24ωρο.
Έρημος λόγω κλιματικής αλλαγής;
Μετά από μια μακρά περίοδο ξηρασίας και ένα καλοκαίρι με θερμοκρασίες στο κόκκινο που προκάλεσε πυρκαγιές και σχεδόν κατέστρεψε την εξαιρετικά σημαντική για την χώρτα παραγωγή ελαιόλαδου, είναι προφανώς ότι «η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται στην Ιβηρική χερσόνησο, που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη λόγω της γεωγραφικής της θέσης».
«Η αύξηση των θερμοκρασιών ξηραίνει τη βλάστηση, το χώμα χάνει τη γονιμότητά του και τα ξερά φύλλα μετατρέπονται σε καύσιμη ύλη», εξηγεί ο Πατρίθιο Γκαρθία-Φάγιος, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την ερημοποίηση, που εδρεύει στη Βαλένθια.
«Μέχρι το τέλος του αιώνα, και ανάλογα με την εξέλιξη των θερμοκρασιών, τη βιαιότητα των πυρκαγιών και τη διαχείριση των εδαφών, ένα μεγάλο μέρος της χώρας θα μετατραπεί σε ημι-έρημες και έρημες ζώνες». Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικής Πρόκλησης, το 74% της έκτασης της Ισπανίας κινδυνεύει με ερημοποίηση και ο κίνδυνος για το 18% είναι υψηλός έως πολύ υψηλός. Ειδικότερα, η Ανδαλουσία και η Καταλονία, υποφέρουν από διάβρωση μεγάλης έκτασης.
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)
- Περισσότερα από 3.100 παιδιά ιθαγενών Αμερικανών πέθαναν σε οικοτροφεία στις ΗΠΑ