Κέρκυρα: Ευνοϊκές οι συνθήκες για το δάκο της ελιάς
Τι πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί
Η υψηλή υγρασία, οι βροχοπτώσεις, οι θερμοκρασίες, η αύξηση του δακοπληθυσμού και τα μειωμένα ποσοστά καρποφορίας αυξάνουν πάρα πολύ την πιθανότητα ύπαρξης δακοπροσβολής στην ελιά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (πρόγραμμα δακοκτονίας) της ΠΕ Κέρκυρας, οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού, ανεξαρτήτως αν η περιοχή τους καλύπτεται από το πρόγραμμα δακοκτονίας, θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχουν τον ελαιόκαρπο και αφού διαπιστωθεί η ύπαρξη γόνιμων νυγμάτων του δάκου (ζωντανές προνύμφες), να εξετάζεται το ενδεχόμενο για την πραγματοποίηση ψεκασμού κάλυψης ή δολωματικού, σε συνεργασία με τους γεωπόνους.
Εφιστάται η προσοχή των ελαιοπαραγωγών τόσο στο σκεύασμα που θα επιλέξουν και θα χρησιμοποιήσουν στον ψεκασμό όσο και στην τήρηση του χρόνου που μεσολαβεί ανάμεσα στο χρόνο ψεκασμού και την ελαιοσυλλογή (χρόνος αναμονής).
Τα υπολείμματα
Η χρήση μη εγκεκριμένων σκευασμάτων στην ελιά και η μη τήρηση του χρόνου αναμονής (PHI) έχει αποτέλεσμα να παραμένουν στον ελαιόκαρπο και φυσικά στο παραγόμενο ελαιόλαδο, υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων-γεωργικών φαρμάκων. Η διαπίστωση υπολειμμάτων ύστερα από εργαστηριακό έλεγχο συνεπάγεται κυρώσεις για τον παραγωγό.
Υπενθυμίζεται ότι:
α) για την επιλογή και τελικά την εφαρμογή ενός σκευάσματος θα πρέπει να ακολουθείται πιστά το κείμενο της ετικέτας του και σε καμία περίπτωση δεν νοείται απόκλιση από αυτό.
β) τα χαλκούχα σκευάσματα έχουν ευεργετική επίδραση στην ελαιοπαραγωγή (προληπτική καταπολέμηση κυκλοκονίου, έλεγχος καρκίνωσης της ελιάς, αυγοαπωθητικές ιδιότητες).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις