Ανακαλύψτε το πιο ακριβό πολύτιμο μέταλλο – Δεν είναι χρυσός, ούτε πλατίνα
Αυτό το σπάνιο πολύτιμο μέταλλο είναι 10 φορές πιο ακριβό από τον χρυσό και μπορεί να κατέχετε ήδη λίγο.
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- Η Νικόλ Κίντμαν απαντά με «αγένεια» στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του Babygirl και διχάζει
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Λόγω της ευελιξίας του χρυσού, της αγωγιμότητας, της αντοχής και της εμφάνισής του, τον τοποθετούν σταθερά στην πρώτη πεντάδα των πιο ακριβών μετάλλων. Οι τιμές του χρυσού ξεπερνούν τα 1.850 δολάρια ανά ουγγιά – νούμερο εντυπωσιακό, αλλά τίποτα σε σύγκριση με το ρόδιο.
Επί του παρόντος, το πιο ακριβό πολύτιμο μέταλλο και ένα από τα πιο σπάνια, η τιμή ανά ουγγιά ροδίου ανέρχεται στα 10.300 δολάρια. Οπότε, η ιστοσελίδα IFLS αναρωτήθηκε τι το κάνει τόσο ακριβό;
Το ρόδιο δεν αντιδρά εύκολα στο οξυγόνο, καθιστώντας το ένα ευγενές μέταλλο και άρα είναι τέλειος καταλύτης, ανθεκτικός τόσο στη διάβρωση όσο και στην οξείδωση. Η συνολική του ανθεκτικότητα και το υψηλό σημείο τήξης των 1.964 βαθμών Κελσίου το τοποθετούν ανάμεσα στα μέταλλα της ομάδας της πλατίνας μαζί με την πλατίνα, το παλλάδιο, το όσμιο, το ιρίδιο και το ρουθήνιο.
Η ικανότητά του να αντέχει σε θερμοκρασίες νερού και αέρα έως και 600 βαθμούς Κελσίου και να παραμένει αδιάλυτο στα περισσότερα οξέα, καθιστά το ρόδιο εξαιρετικά ευέλικτο για χρήση σε αυτοκίνητα, αεροσκάφη, ηλεκτρικές επαφές και θερμοστοιχεία υψηλής θερμοκρασίας και καλώδια αντίστασης.
Ως το σπανιότερο από τα μέταλλα της ομάδας της πλατίνας, το ρόδιο εμφανίζεται σε περίπου 0,000037 μέρη ανά εκατομμύριο στον φλοιό της Γης, ενώ ο χρυσός βρίσκεται σε σχετική αφθονία περίπου 0,0013 μέρη ανά εκατομμύριο, σύμφωνα με τη Βασιλική Εταιρεία Χημείας.
Το ρόδιο που παράγεται κυρίως στη Νότια Αφρική και τη Ρωσία, μπορεί να προέλθει ως υποπροϊόν της διύλισης μεταλλευμάτων χαλκού και νικελίου, τα οποία περιέχουν έως και 0,1% του πολύτιμου μετάλλου. Περίπου 16 τόνοι ροδίου παράγονται ετησίως, με εκτιμώμενο απόθεμα 3.000 τόνων.
Το 1803 ένας Αγγλος χημικός…
Η ανακάλυψη του Ροδίου έγινε το 1803 από τον Ουίλιαμ Χάιντ Ουόλαστον, έναν Άγγλο χημικό, ο οποίος εξήγαγε το στοιχείο από ένα κομμάτι μεταλλεύματος πλατίνας από τη Νότια Αμερική. Το εύρημα ήρθε λίγο αφότου ο Ουόλαστον ανακάλυψε ένα άλλο μέταλλο της ομάδας πλατίνας, το παλλάδιο.
Γενικά βρέθηκε μαζί με την πλατίνα, το ρόδιο ελήφθη από το δείγμα του Ουόλαστον αφαιρώντας την πλατίνα και το παλλάδιο, αφήνοντας πίσω μια σκούρα κόκκινη σκόνη που επεξεργάστηκε με αέριο υδρογόνο για να αποκαλύψει το πολύτιμο μέταλλο.
Ενώ το συμπαγές μέταλλο λάμπει με ένα λαμπερό, ανακλαστικό ασημί-λευκό χρώμα, το ρόδιο πήρε το όνομά του από το ελληνικό «ρόδον». Το όνομά του αναφέρεται στο κόκκινο χρώμα των αλάτων του μετάλλου.
Παρά τη σπανιότητα και την ομορφιά του, οι στατιστικές από το 2019 δείχνουν ότι σχεδόν το 90% της ζήτησης ροδίου προερχόταν από τον τομέα παραγωγής καταλυτών αυτοκινήτων, μια αναμφισβήτητα ταπεινή χρήση για ένα από τα πιο σπάνια πολύτιμα μέταλλα της Γης.
- Ηράκλειο: Στα δικαστήρια ο 33χρονος Γάλλος – Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από την οικογένεια της 36χρονης
- Ανδρουλάκης: Οι πρωτοβουλίες να διαδεχτούν την αμηχανία – Αποτροπή του σεναρίου για «τουρκοσυριακό σύμφωνο»
- Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής: «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατορθώματα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις