Πυρκαγιές: Η Ελλάδα θα πληρώσει τον πιο βαρύ λογαριασμό – Στα 1,66 δισ. το κόστος
Η χώρα μας έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές σε ολόκληρη την Ευρώπη
Περίπου 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ (4,43 δισεκατομμύρια δολάρια) είναι το κόστος των ζημιών από τις πυρκαγιές που θα κληθεί να πληρώσει η Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος, καθώς η υπερβολική ζέστη και ξηρασία έπληξε τη Μεσόγειο από την Ελλάδα έως και την Ισπανία αυτό το καλοκαίρι.
Πάνω από 1 εκατ. στρέμματα γης (περισσότερα από 400.000 εκτάρια) σε όλη τη γηραιά ήπειρο έχουν καταστραφεί από δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με την έκθεση από την Distrelec, έναν σημαντικό διανομέα εξαρτημάτων, συμπεριλαμβανομένων αισθητήρων που παρέχουν έγκαιρες προειδοποιήσεις για πιθανό ξέσπασμα πυρκαγιών. Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές.
Το οικονομικό «χτύπημα» στην Ελλάδα
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές, με το εκτιμώμενο κόστος να φτάνει τα 1,66 δισ. ευρώ (1,8 δισ. δολάρια) και περισσότερα από 200.000 εκτάρια γης να έχουν γίνει στάχτη μέχρι τις 30 Αυγούστου. Η χώρα έχει γίνει μάρτυρας των πιο καταστροφικών δασικών πυρκαγιών τα τελευταία 16 χρόνια. Μάλιστα, βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για περισσότερες καταστροφές από τις τελευταίες πυρκαγιές που ξέσπασαν στις 19 Αυγούστου και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 19 ανθρώπους.
Όπως επισημαίνεται, η Ισπανία ήταν η δεύτερη περισσότερο πληγείσα χώρα, με περίπου 100.000 εκτάρια γης να καταστρέφονται από την πύρινη λαίλαπα και το εκτιμώμενο κόστος να ανέρχεται σε 871 εκατ. ευρώ (941 εκατ.δολάρια), ακολουθούμενη από την Ιταλία και την Πορτογαλία. Οι εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν κόστο πυρόσβεσης, αναδάσωσης, ζημιών και καθαρισμού, σύμφωνα με την έκθεση.
Στο ίδιος δημοσίευμα τονίζεται πως οι πυρκαγιές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχουν επηρεάσει και άλλα μέρη του κόσμου – επηρεάζοντας τα πάντα, από τη γεωργική παραγωγή μέχρι τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιούλιος ήταν επίσημα ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί στη γη και η Ευρώπη, όπως και πολλά άλλα μέρη του κόσμου, έχει δει τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες να ανεβαίνουν πολύ πάνω από το κανονικό.
Σπάει τα αρνητικά ρεκόρ στην Ευρώπη
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές που επεξεργάστηκε η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ, η Ελλάδα καταγράφει νέα αρνητικά ρεκόρ καταγράφει η Ελλάδα αναφορικά με τα πύρινα μέτωπα το 2023 σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες που αντιμετωπίζουν εξίσου δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες.
Ενδεικτικό μεταξύ άλλων είναι η μεγάλη αύξηση των καμένων εκτάσεων παρά το γεγονός ότι φέτος ξέσπασαν λιγότερες πυρκαγιές σε σχέση με προηγούμενες αντιπυρικές περιόδους στη χώρα, αλλά και σε σχέση με τον αριθμό των εστιών που καταγράφηκαν σε άλλες χώρες.
Όπως σημειώνεται, τα στατιστικά στοιχεία είναι εξαιρετικά αρνητικά για την πορεία της φετινής αντιπυρικής περιόδου.
Δείτε αναλυτικά
Η αθροιστικά καμένη έκταση στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Τετάρτη 30.08.2023, καταγράφει αύξηση +270% σε σύγκριση με την έκταση που κατά μέσο όρο (2002 – 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας.
Αρνητική πρωτιά
Καταγράφοντας 1.610.080 στρέμματα καμένων εκτάσεων έως την Τετάρτη 30.08.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών. Δεύτερη έρχεται η Ισπανία με 843.150 στρέμματα και τρίτη η Ιταλία με 630.610 στρέμματα. Αύξηση των καμένων εκτάσεων καταγράφουν επίσης η Γαλλία (+68%) και το Μαρόκο (+43%), ενώ μείωση καταγράφεται στις υπόλοιπες χώρες.
Ο αθροιστικός αριθμός των μεγάλων δασικών πυρκαγιών (>300 στρέμματα) στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Τετάρτη 30.08.2023, καταγράφει μείωση -20% σε σύγκριση με τον αριθμό μεγάλων δασικών πυρκαγιών που κατά μέσο όρο (2002 – 2022) εκδηλώνονται στη χώρα μας σε ετήσια κλίμακα. Αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών καταγράφεται σε Ισπανία (+80%), Γαλλία (+198%), Μαρόκο (+94%), Κύπρο (+2%), Λιβύη (+3%) και Σλοβενία (+14%).
Αύξηση κατά 365% της μέσης καμένης έκτασης ανά μεγάλη δασική πυρκαγιά
Καταγράφοντας 45 μεγάλες δασικές πυρκαγιές (>300 στρέμματα) έως την Τετάρτη 30.08.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται έβδομη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 344 δασικές πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του 2023.
Η μέση καμένη έκταση ανά μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Τετάρτη 30.08.2023, σημειώνει αύξηση +365% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 2002 – 2022.
Καταγράφοντας, κατά μέσο όρο, 35.780 στρέμματα ανά δασική πυρκαγιά έως την Τετάρτη 30.08.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών, με τεράστια μάλιστα διαφορά. Δεύτερη έρχεται η Αλγερία με μέσο όρο 9.280 ανά δασική πυρκαγιά και τρίτη η Συρία με μέσο όρο 6.052 στρέμματα ανά δασική πυρκαγιά. Αυξήσεις καταγράφονται επίσης στην Ιταλία (+20%), με τις υπόλοιπες χώρες να παρουσιάζουν μείωση στον μέσο όρο των στρεμμάτων ανά δασική πυρκαγιά.
Η μεγαλύτερη φωτιά της Ευρώπης
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην γνωστή ως Twitter, η Υπηρεσία Copernicus ανέφερε ότι η πυρκαγιά στον Έβρο είχε καταστρέψει τουλάχιστον 808,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα (312,2 τετραγωνικά μίλια).
Η πόλη της Νέας Υόρκης καταλαμβάνει 778,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα (300,5 τετραγωνικά μίλια). Η καμένη έκταση στον Έβρο αποτελεί τη μεγαλύτερη καταστροφή στην Ευρώπη από τότε που υπάρχει καταγραφή δεδομένων.
Πηγή: ΟΤ
- Απάντηση ΠΑΣΟΚ σε Π. Μαρινάκη: Διεκδικεί το «βραβείο διαστρέβλωσης» – Λαϊκιστής ο Μητσοτάκης, όχι εμείς
- Φωτιά τώρα στην Αλίαρτο -Στη μάχη και εναέρια μέσα
- ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 7-20: Περίπατος για τους «ερυθρόλευκους»
- Ζιζέλ Πελικό: «Αποφασισμένη να αλλάξει την κοινωνία» – Κοντά στην ολοκλήρωση η εκδίκαση της υπόθεσης
- Αλέξης Χαρίτσης: Η Νέα Αριστερά ήρθε για να μείνει
- Λένα Δροσάκη – Αλέξανδρος Μπουρδούμης: Η πρώτη κοινή τηλεοπτική τους εμφάνιση μετά το διαζύγιο