Έρχεται έντονη αντίδραση των γιατρών από τις αλλαγές στις εφημερίες
Κατάρρευση της τακτικής λειτουργίας των νοσοκομείων βλέπουν οι νοσοκομειακοί γιατροί με την επιβάρυνση των εφημεριών από τα επείγοντα
Σε ενοποίηση του ωραρίου των εφημεριών των νοσοκομείων σε ολόκληρη την Αττική, ώστε οι εφημερίες να ξεκινούν την ίδια ώρα σε όλα τα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά, προσανατολίζεται το υπουργείο, σύμφωνα με ασφαλείς κυβερνητικές πηγές.
Το γεγονός έχει προκαλέσει αναστάτωση στους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις, καθώς το ενδεχόμενο αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της ροής των επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία της 2ης υγειονομικής περιφέρειας (ΥΠΕ) και ειδικότερα στα νοσοκομεία του Πειραιά, τα οποία ήδη δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο των επειγόντων, ακόμη και με τη σημερινή οργάνωση του συστήματος εφημεριών. Πρώτο ξεκινά το νοσοκομείο Νίκαιας με γενική συνέλευση των γιατρών του την ερχόμενη Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου.
Το σύστημα εφημεριών που ισχύει σήμερα προβλέπει στην 1η ΥΠΕ τον επιμερισμό των νοσοκομείων σε 4 ομάδες και την έναρξη της εφημερίας κάποιων στις 8 το πρωί και κάποιων στις 2.30 το μεσημέρι. Αντίθετα στην 2η ΥΠΕ τα νοσοκομεία εφημερεύουν από τις 8 το πρωί για ένα 24ωρο.
Το προβλεπόμενο σχέδιο σύμφωνα με τον γραμματέα της Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), νευροχειρουργό, Πάνο Παπανικολάου, επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί και το 2010, με αποτέλεσμα αντί των μισών επειγόντων περιστατικών που διακομίζονταν αρχικά μέσω ΕΚΑΒ, να φτάνουν τελικά στα νοσοκομεία του Πειραιά τα τέσσερα πέμπτα των επειγόντων.
Το σύστημα αυτό καταργήθηκε μέσα σε μια εβδομάδα, όταν διαπιστώθηκε το πρόβλημα.
Τώρα επιχειρείται εκ νέου και όπως επισημαίνει ο κ. Παπανικολάου, η επιλογή εξυπηρετεί την ελάφρυνση των πανεπιστημιακών κλινικών της Αθήνας στη λογική της άσκησης «τεταρτοβάθμιας ιατρικής».
Μάλιστα για την επιβεβαίωση της πρόθεσης αλλαγών στο σύστημα εφημεριών, ο κ. Παπανικολάου έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο εφημεριών που έχει αποφασιστεί να ξεκινήσει η εφαρμογή του από τις 2 Οκτωβρίου.
Τόνισε όμως, πως παρότι η ΟΕΝΓΕ ζητά επανειλημμένα από το 2016 συνάντηση με τον υπουργό για συζήτηση του θέματος των εφημεριών, εντούτοις τέτοια συνάντηση δεν έχει πραγματοποιηθεί με καμία από τις πολιτικές ηγεσίες που έχουν στο μεταξύ αλλάξει στο υπουργείο Υγείας.
Αντίθετα, επί πολλά χρόνια – όπως είχε καταγγείλει και πάλι – ήταν διαφορετικό το πρόγραμμα που βρισκόταν αναρτημένο στο υπουργείο Υγείας και διαφορετικό αυτό που εφαρμοζόταν από το ΕΚΑΒ και το οποίο διακόμιζε περιστατικά από Θρακομακεδόνες, Σταμάτα, Κεφαλάρι κλπ που υπάγονται στην 1η ΥΠΕ, στη Νίκαια ή άλλα νοσοκομεία του Πειραιά.
Το αποτέλεσμα είναι το νοσοκομείο της Νίκαιας να παραμένει μακράν πρώτο σε διαχείριση επειγόντων περιστατικών με πάνω από 145.000 εξεταζόμενους το χρόνο.
Ο κ. Παπανικολάου επεσήμανε ότι με τις μαζικές αποχωρήσεις των γιατρών από το ΕΣΥ και την αύξηση των επειγόντων περιστατικών, θα εξαντληθούν οι δυνατότητες για κάλυψη των τακτικών περιστατικών του νοσοκομείου και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα μετεξελιχθούν σε «εφημεράδικα». Αναλύοντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ σημείωσε πως ήδη από τον Ιούλιο του 2021, ξεκινώντας από την Κρήτη, ο Πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στο σχέδιο με «νοσοκομεία κόμβους και ακτίνες», όπου κόμβος ήταν το πανεπιστημιακό Ηρακλείου και «ακτίνες» τα υπόλοιπα νοσοκομεία των νομών της Κρήτης θα υποβαθμίζονταν σε «ακτίνες του κόμβου» μετατρεπόμενα σε Κέντρα Υγείας Χανίων, Ρεθύμνου Αγ. Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας.
Τώρα με την ενοποίηση του ωραρίου επιχειρείται κάτι αντίστοιχο, προσαρμοσμένο στα δεδομένα της Αττικής και με πρόβλεψη για έναρξη στις 2 Οκτωβρίου.
Όμως στην περίπτωση αυτή, θα αυξηθούν τόσο πολύ τα επείγοντα περιστατικά που δεν θα υπάρχει χρόνος για τακτικά χειρουργεία από την αύξηση των επειγόντων, ενώ από την πίεση στα ΤΕΠ θα καταρρεύσει η τακτική λειτουργία του νοσοκομείου.
Σοβαρό πρόβλημα
Εξηγώντας πως πρόκειται για το σοβαρότερο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί στα νοσοκομεία από την αλλαγή στις εφημερίες, ο κ. Παπανικολάου ζήτησε επίσημη δήλωση από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ότι δεν θα εφαρμοστεί τέτοιο πρόγραμμα.
Στη συνέχεια επεσήμανε ότι τα κυριότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο σύστημα εφημεριών είναι τα εξής:
- Στην ομάδα εφημέρευσης Ερυθρός Σταυρός – Θριάσιο – Ασκληπιείο Βούλας, χρειάζεται ενίσχυση –πιθανότατα με μικρά νοσοκομεία της Αθήνας – επειδή οι αποστάσεις μεταξύ των νοσοκομείων κορμού είναι τεράστιες,
- Η εφημερία των ψυχιατρικών κλινικών στα γενικά νοσοκομεία πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με τη γενική εφημερία, διότι μόνον έτσι ο ψυχίατρος μπορεί να διαγνώσει πιθανές οργανικές αιτίες (π.χ. αιτία οξέος παραληρήματος ένα μηνιγγίωμα)
- Η ενίσχυση των πνευμονολογικών κλινικών σε εφημερία – είναι ήδη πολύ λίγες και με την υποστελέχωση το πρόβλημα επιτείνεται ακόμη περισσότερο.
- Megasports: Καλή χρονιά
- Φιντάν: Αν η Τουρκία είχε ενταχθεί στην ΕΕ το 2007 ή το 2008…
- Το Παρίσι ελπίζει για τη Συρία «μια πολιτική μετάβαση που θα ενσωματώνει όλες τις κοινότητες»
- Το μεγαλύτερο σεξουαλικό σκάνδαλο της Σοβιετικής Ένωσης
- Κερατσίνι: Συμμορία ανηλίκων λήστεψε τρία παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα
- Το συγκλονιστικό βίντεο του Sky Sports για τα 83α γενέθλια του Φέργκιουσον