Καιρός: Σε τρεις φάσεις η κακοκαιρία – Πότε θα «χτυπήσει» την Αττική
Συναγερμός για πλημμυρικά φαινόμενα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές - Σε ποιες περιοχές χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή
Από σήμερα, Δευτέρα, ξεκινά η κακοκαιρία που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, τους ενισχυμένους ανέμους και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.
Ιδιαίτερη προσοχή συνιστούν οι ειδικοί καθώς, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, υπάρχει αυξημένα πιθανότητα για πλημμυρικά φαινόμενα.
Σε τρεις φάσεις η κακοκαιρία
Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, η κακοκαιρία έρχεται σε τρεις φάσεις:
- Τη Δευτέρα η διαταραχή σαρώνει από βορρά προς νότο τη χώρα
- Την Τρίτη επιδρά με επιφανειακό ρεύμα στα ανατολικά & ψυχρές μάζες (-14°C) στα 500 hPa
- Στο Ιόνιο έχουμε (-16°C) και την Τετάρτη το χαμηλό απομακρύνεται στροβιλιζόμενο
⚠️ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
1. Τη Δευτέρα η διαταραχή σαρώνει από βορά προς νότο τη χώρα
2. Την Τρίτη επιδρά το (Χ) με επιφανειακό ρεύμα στα ανατολικά & ψυχρές μάζες (-14°C) στα 500 hPa
3. Στο Ιόνιο έχουμε (-16°C) και την Τετάρτη το χαμηλό απομακρύνεται στροβιλιζόμενο pic.twitter.com/WbVewCdqOL— Theodoros Kolydas (@KolydasT) September 3, 2023
Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, η κακοκαιρία άρχισε ήδη την επέλασή της στην κεντρική και βόρεια χώρα και βαθμιαία τα φαινόμενα θα ενισχυθούν και θα επεκταθούν νοτιότερα.
Επηρεάζεται ήδη η κεντρική και η βόρεια χώρα. Βαθμιαία ενίσχυση φαινομένων και επέκταση νοτιότερα όπως αναφέρεται στο εκτακτο.
Καλή σας μέρα . pic.twitter.com/OmEqQRaorj— Theodoros Kolydas (@KolydasT) September 4, 2023
Πότε θα «χτυπήσει» την Αττική
Πολύ μεγάλο όγκο νερού αναμένεται να δώσει το πρώτο ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό μετά από μια μεγάλη περίοδο απουσίας βροχοπτώσεων, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, καθώς θα κατευθύνεται προς τις ακτές της Αφρικής να λάβει ακόμη και τροπικά χαρακτηριστικά, σχηματίζοντας μεσογειακό κυκλώνα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.
Στην Αττική, όπως ανέφερε ο κ. Μαρουσάκης, σήμερα, σιγά-σιγά, τα σύννεφα θα αρχίσουν να πυκνώνουν και προς το απόγευμα θα δούμε βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως προς τα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού. Τρίτη και Τετάρτη θα είναι οι πιο δύσκολες ημέρες για τον νομό Αττικής.
Καλλιάνος: Στο «κόκκινο» οκτώ περιοχές
Μεγάλη προσοχή συνιστά ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος ο οποίος «κρούει τον κώδωνα» για οκτώ περιοχές, οι οποίες κινδυνεύουν ιδιαίτερα από την κακοκαιρία.
Οι περιοχές στις οποίες χρειάζεται προσοχή:
- Πιερία
- Ανατολική Ήπειρος
- Θεσσαλία
- Κεντρική και Βόρεια Εύβοια
- Σποράδες
- Κεντρική Στερεά (και τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, πιθανόν και της Αττικής)
- Βορειοανατολική Πελοπόννησος
- Νοτιοδυτική Πελοπόννησος
«Στα παραπάνω προαναφερθέντα τμήματα υπάρξει αυξημένος κίνδυνος για πολύ ισχυρές καταιγίδες με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και ισχυρούς ανέμους κατά τη διάρκεια των φαινομένων αυτών. Άρα η πιθανότητα για πλημμυρικά φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές είναι αυξημένη. Επίσης αυξημένη είναι η πιθανότητα και για ισχυρές χαλαζοπτώσεις» προσθέτει ο Γιάννης Καλλιάνος ευθυγραμμιζόμενος με τις προβλέψεις άλλων συναδέλφων του για ακραία και επικίνδυνα φαινόμενα.
Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία
Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία ενόψει της κακοκαιρίας και το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο, υπό τον Βασίλη Κικίλια προκειμένου να γίνει συντονισμός όλων των αρμόδιων φορέων και να τεθούν οι προτεραιότητες στις περιοχές που αναμένεται να χτυπήσει περισσότερο η κακοκαιρία.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων.
Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.
Επίσης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση νέας σύσκεψης σήμερα, Δευτέρα, αμέσως μετά την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης»
Σύμφωνα με το meteo αιτία για αυτή την επιδείνωση είναι η νοτιοδυτική κίνηση μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα από τα Βόρεια Βαλκάνια προς την χώρα μας και το Ιόνιο πέλαγος, όπου και αναμένεται να αποκοπεί από την γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία (ψυχρή λίμνη) και αργά κινούμενη αναμένεται να διατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου.
Η αργή κίνηση της ψυχρής λίμνης από το Ιόνιο προς την Κεντρική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την επίμονη και έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων βροχών και καταιγίδων σε μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής κυρίως χώρας.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ