Κακοκαιρία: Γιατί ονομάστηκε Daniel
Πότε ξεκίνησε η ιδέα της ονοματοδοσίας για τις κακοκαιρίες
- Κόντρες και ειρωνίες στη Βουλή: «Αραιώσατε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ…»
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Η Google πιέζεται να πουλήσει το Chrome, η OpenAI αναπτύσσει δικό της browser
- Νέο σχέδιο συμφωνίας για την κλιματική βοήθεια – Η Ευρώπη αντιδρά για το κόστος
Η νέα κακοκαιρία που έχει ήδη αρχίσει την επέλασή της τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις καταιγίδες, τις χαλαζοπτώσεις, τους ενισχυμένους ανέμους και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, πήρε το όνομα Daniel.
«Λαμβάνοντας υπόψιν τις αναλύσεις των πραγματικών στοιχείων της ατμόσφαιρας και τη έντονη δυναμική του συστήματος που αναπτύσσεται πάνω από την χώρα μας, τα μέλη του Southeast Group της Eumetnet, συμφωνήσαμε το σύστημα να λάβει την ονομασία Daniel» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.
#DANIELSTORM
Λαμβάνοντας υπόψιν τις αναλύσεις των πραγματικών στοιχείων της ατμόσφαιρας και τη έντονη δυναμική του συστήματος που αναπτύσσεται πάνω από την χώρα μας, τα μέλη του Southeast Group της Eumetnet, συμφωνήσαμε το σύστημα να λάβει την ονομασία #DANIEL pic.twitter.com/snsNWIQyTo— Theodoros Kolydas (@KolydasT) September 4, 2023
Πώς όμως παίρνουν τα ονόματά τους οι κακοκαιρίες;
Η ιδέα της ονοματοδοσίας των βαρομετρικών συστημάτων που προβλέπεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα στην Ευρώπη, ξεκίνησε, σύμφωνα με την ΕΜΥ το 1995 από μια ομάδα προγνωστών καιρού Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (WGCEF), η οποία από το 2013 λειτουργεί ως ομάδα του Δικτύου Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EUMETNET), με σκοπό τη συνεργασία μέσω ενός κοινού πλαισίου ενεργειών.
Η ΕΜΥ, έχει ξεκινήσει από το 2021 σε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, την ονοματοδοσία τέτοιων συστημάτων κατά τη διάρκεια της ψυχρής αλλά και της θερμής περιόδου του έτους, συγκροτώντας την ομάδα της ανατολικής Μεσογείου.
Η ανωτέρω ονοματοδοσία αφορά στις προγνώσεις των Ευρωπαϊκών Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών για την περιοχή της Ευρώπης ενώ όπως έχει συμφωνηθεί, η ονομασία που δίνεται αρχικά σε ένα σύστημα από μία από τις ανωτέρω ομάδες, διατηρείται και από τις επόμενες, αν κριθεί ότι το σύστημα που θα επηρεάσει βαθμιαία και άλλη χώρα, είναι το ίδιο.
Έτσι, μετά τον καύσωνα «Κλέων», στη νέα κακοκαιρία που έφτασε στη χώρα, το όνομα που δόθηκε είναι Daniel και πρόκειται για όνομα που έδωσαν οι Ισραηλινοί.
Πού βοηθά η ονοματοδοσία;
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πρώτος μετεωρολόγος που υλοποίησε την ονοματοδοσία των τυφώνων και των τροπικών καταιγίδων στα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν ο Αυστραλοβρετανός Clement Wragge, στην Αυστραλία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), η ονοματοδοσία τροπικών κυκλώνων ξεκίνησε προκειμένου να βοηθήσει στην ταχεία αναγνώριση των συστημάτων, καθώς τα ονόματα εντυπώνονται ευκολότερα στη μνήμη από τους αριθμούς ή τα γράμματα. Πολλοί έχουν διαπιστώσει ότι η προσάρτηση ονομάτων στους κυκλώνες διευκολύνει τα ΜΜΕ και κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ενδιαφέρον για τις προειδοποιήσεις και κατά συνέπεια η ετοιμότητα των πολιτών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις