«Ο αντίπαλος δεν ξεχωρίζει εάν στο F-35 είναι άνδρας ή γυναίκα»
Οι αμερικανίδες πιλότοι Μονέσα Μπαλζίσερ, γνωστή και ως «Siren», και Κριστίν Γουλφ ήταν δύο από τις μεγαλύτερες σταρ της Athens Flying Week – Tanagra Air Show. Μιλούν στα «ΝΕΑ» για τις δυνατότητες του μαχητικού πέμπτης γενιάς που θέλει να αποκτήσει και η Ελλάδα
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
«Το αεροπλάνο δεν ξεχωρίζει αν είσαι άνδρας ή γυναίκα. Ο αντίπαλος δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν είσαι άνδρας ή γυναίκα. Αυτό που έχει σημασία είναι να φέρεις εις πέρας την αποστολή. Και να εκμεταλλευθείς στο έπακρο τις δυνατότητες του μαχητικού». Η Μονέσα Μπαλζίσερ, γνωστή και ως «Siren» (Σειρήνα στα ελληνικά), πιλότος δοκιμών αεροσκαφών F-16 και F-35 της Lockheed Martin πλέον και ιπτάμενη αξιωματικός F-16 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, μιλώντας στα «ΝΕΑ» είναι ξεκάθαρη: γυναίκα ή άνδρας δεν έχει σημασία, το ζητούμενο είναι να μπορείς να φέρεις εις πέρας την αποστολή που σου έχει ανατεθεί. Φοράει τη φόρμα του πιλότου της LM και μαζί με την Κριστίν Γουλφ, αλλιώς «ΒΕΟ», που είναι πιλότος της αμερικανικής αεροπορίας που ήρθε στην Ελλάδα για να λάβει μέρος στο σόου με το F-35, ήταν δύο από τις μεγαλύτερες σταρ της Athens Flying Week – Tanagra Air Show, που το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έλαβε χώρα στην 114 Πτέρυγα Μάχης.
Ολοι θέλησαν να μιλήσουν στις δύο γυναίκες πιλότους των F-35 που έκαναν ακόμα πιο μεγάλο το ενδιαφέρον για το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς που θέλει να αποκτήσει και η Ελλάδα.
Η Siren είναι πιλότος συνολικά 17 χρόνια για την αμερικανική πολεμική αεροπορία και εν συνεχεία για τη Lockheed Martin, και όπως λέει άνδρες και γυναίκες περνάνε ακριβώς την ίδια εκπαίδευση. Στην LM είναι η μοναδική γυναίκα πιλότος δοκιμών, όχι όμως και στην αεροπορία, όπου πλέον οι γυναίκες αυξάνονται. Εχει στο ενεργητικό της 320 ώρες σε μάχιμες αποστολές, κυρίως στενής αεροπορικής υποστήριξης. Οπως λέει, τόσο το F-16 όσο και το F-35 είναι μαχητικά πολλαπλών δυνατοτήτων και ρόλων, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες αποστολές.
Στην ερώτηση πώς πέρασε από τα F-16 στα F-35 απαντά πως ήταν «θέμα τύχης και χρονικής συγκυρίας, αφού όταν άρχισα να πετάω για τη Lockheed Martin ήταν με F-16 V, που ξέρω ότι διαθέτει και η Ελλάδα, και στη συνέχεια είχα την ευκαιρία να περάσω και στα F-35». Ρωτάω ποιο από τα δύο αεροσκάφη προτιμά και μου απαντά: «Και τα δύο. Το F-16 έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Είναι ο πρώτος μου έρωτας. Το πρώτο μου μαχητικό. Αλλά και όταν πετάς ένα F-35 και βλέπεις τις δυνατότητες αυτού του μαχητικού στη μάχη είναι δύσκολο να κάνεις διάκριση». Τελευταία ερώτηση: Γιατί «Siren»; Ξέρει για τις «Σειρήνες» της ελληνικής Μυθολογίας, αλλά το παρατσούκλι της δεν έχει σχέση με αυτό, όπως λέει.
Στο πιλοτήριο του F-35 για το σόου ήταν μία άλλη γυναίκα, η Κριστίν Γουλφ, πιλότος της αμερικανικής αεροπορίας (USAF) με το παρατσούκλι «BEO». Ενα λογοπαίγνιο που με το επίθετό της παραπέμπει στον θρύλο του πολεμιστή «Beowulf» της αγγλικής επικής λογοτεχνίας. Η επίδειξή της και τις δύο ημέρες ήταν εξαιρετικά δυναμική. Για την Κριστίν είναι «εκπληκτικό να μπορείς να δείξεις στον κόσμο τις δυνατότητες αυτού του μαχητικού, τόσο τα ακροβατικά όσο και να τους το συστήσεις, αφού οι περισσότεροι δεν έχουν δει F-35 να πετάει». Οπως λέει, το ότι ήρθε το F-35 στην Ελλάδα για μια επίδειξη 15 λεπτών, δείχνοντας σε έναν βαθμό τι μπορεί να κάνει στον αέρα, είναι «συναρπαστικό». Στην ερώτηση αν έχει κάποια διαφορά το ότι είναι γυναίκα απαντά αρνητικά: «Δεν νομίζω, έχω χέρια και τις ίδιες πτητικές ικανότητες με όλους τους άλλους πιλότους». Τα τελευταία δύο χρόνια η αποστολή είναι τα σόου, ενώ πριν από το F-35 πετούσε με F-22. Οσο για το ποιο προτιμά, απαντά ότι «εξαρτάται από το τι καλείσαι να κάνεις». Δηλώνει ότι απολαμβάνει το F-35 λόγω και των διαφορετικών χωρών που μπαίνουν στο πρόγραμμα. Για την Κριστίν είναι συναρπαστικό να «μπορείς να μιλάς με αεροπορίες διαφόρων χωρών που επίσης πετάνε το ίδιο αεροσκάφος». Της δίνει, όπως λέει, τη δυνατότητα να ταξιδεύει αλλά και να πετάει το νεότερο μαχητικό. Κόρη πιλότου της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, ήρθε σε επαφή με το αντικείμενο πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα να αποφασίσει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο όταν πήγε στο κολέγιο. Και όταν μπαίνεις στην πολεμική αεροπορία ο πρώτος στόχος είναι να γίνεις πιλότος μαχητικού.
Οσο για την απάντηση (LoA) που περιμένει η Αθήνα για τα F-35 από τις ΗΠΑ, τα στελέχη της LM αποφεύγουν τις προβλέψεις και «δείχνουν» στην αμερικανική κυβέρνηση. Σημειώνοντας πάντα ότι δεν υπάρχει κανένα κώλυμα για την Ελλάδα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις