Οι «μαύρες τρύπες» και οι… οίκοι – Πως διαμορφώνεται ο πυρήνας της ομιλίας του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
«Σφιχτές» οι οικονομικές εξαγγελίες, περισσότερες οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις «με ουσία και χρονοδιάγραμμα» – «Μετρήσιμο έργο» ζητάει ο Μητσοτάκης από τους δικούς του – Το μήνυμα που έστειλε σε υπουργούς και υφυπουργούς μέσω Facebook.
Το «καλάθι» της ΔΕΘ κλειδώνει στο Μαξίμου στις τελικές συσκέψεις των επόμενων 24ώρων μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Λευκωσία, όπου πραγματοποιείται σήμερα η τριμερής σύνοδος Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ. Η οικονομία και η καθημερινότητα βρίσκονται, όπως πάντα, στην κορυφή του ενδιαφέροντος και απομένουν, σύμφωνα με πληροφορίες του in, μόνο μερικές λεπτομέρειες για τις εξαγγελίες της 9ης Σεπτεμβρίου από το βήμα του Βελλίδειου.
Όπως επιμένουν ενημερωμένες πηγές, οι οικονομικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι… σφιχτές, καθώς ο ίδιος θέλει στην πρώτη ΔΕΘ της νέας τετραετίας να ρίξει το μεγαλύτερο βάρος στις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις «με ουσία και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».
Σε κάθε περίπτωση οι στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας δεν θα λείψουν. Ενδεικτικό το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί πιέζονται για λύσεις στο πρόβλημα της ακρίβειας κυρίως στα τρόφιμα αλλά και ότι επιδιώκονται γρήγορες και αποτελεσματικές αντιδράσεις στις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Βασικός στόχος του Μαξίμου είναι ωστόσο οι λεγόμενοι… άσσοι στο μανίκι να αφορούν το πεδίο των μόνιμων παρεμβάσεων – μεταρρυθμίσεων.
Το «βαθύ» κράτος
Οι «μαύρες τρύπες», όπως αναδείχθηκαν από την αρχή της κυβερνητικής θητείας, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται ο πυρήνας της επικείμενης πρωθυπουργικής ομιλίας. Ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει να χαράξει ορίζοντα τεσσάρων ετών «μάχης» απέναντι στο «βαθύ» κράτος και να εξηγήσει την ευρωπαϊκή κατεύθυνση σε αυτό που έχει αναφέρει ως «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό».
Αυτό συνεπάγεται αφενός την αναγνώριση των τομέων στους οποίους η Ελλάδα υστερεί σημαντικά ή και αναγνώριση λαθών αφετέρου την προώθηση μεγάλων αλλαγών. Ήδη ο Μητσοτάκης στον χθεσινό εβδομαδιαίο απολογισμό μέσω Facebook σχολίασε πως αν θα επέλεγε δύο λέξεις για να σηματοδοτήσει τη δεύτερη τετραετία του αυτές θα ήταν «μεταρρυθμιστική επιτάχυνση».
Με την ίδια ανάρτηση άλλωστε έστειλε και έμμεσο μήνυμα σε υπουργούς και υφυπουργούς. «Εχουμε απόλυτη επίγνωση ότι το 41% που μας δώσατε δεν είναι λευκή επιταγή», έγραψε, «αλλά ισχυρό αίτημα να αλλάξουμε όσα μας ταλαιπωρούν, όσα μας πληγώνουν και όσα μας θυμώνουν». Η εντολή του πρωθυπουργικού γραφείου προς την κυβερνητική μηχανή είναι να υπάρχει «μετρήσιμο έργο», ανεξάρτητα από τα έκτακτα γεγονότα.
Ο κύκλος αξιολόγησης
Πέραν αυτών, η σκέψη της κυβέρνησης είναι στραμμένη στον κύκλο αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που ανοίγει άμεσα και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο. Σε πρώτη φάση το Μαξίμου αναμένει πως και πως την αξιολόγηση του καναδικού οίκου DBRS την προσεχή Παρασκευή, δηλαδή μία μέρα πριν από την εμφάνιση του Μητσοτάκη στο Βελλίδειο.
Θα ακολουθήσουν στις επόμενες εβδομάδες οι οίκοι S&P (αναβάθμισε την Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο), Moody’s και Fitch με το πρωθυπουργικό και το οικονομικό επιτελείο να επιχειρούν σινιάλα διατήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας. Εξ ου και οι υποσχέσεις από την έκθεση της Θεσσαλονίκης, όπως λένε πρωθυπουργικοί συνεργάτες, δεν μπορεί παρά να γίνουν «με μέτρο».
Όσο κι αν το Μαξίμου στηρίζεται στο γεγονός ότι στα πρώτα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν ήταν εκείνο με ρυθμίσεις από το γαλάζιο οικονομικό πρόγραμμα (ενίσχυση εισοδήματος των μισθωτών κ.ά), το μέτωπο του πληθωρισμού κρατά την κυβέρνηση υπ’ ατμόν για παρεμβάσεις. «Το έχω ξαναπεί: θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε εντός των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας για να στηρίξουμε την κοινωνία και ιδίως τους πιο ευάλωτους» σημείωσε ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτησή του, χωρίς προφανώς να εισέλθει σε επεξηγήσεις.
Όλο το Υπουργικό στον δρόμο
Στο μεταξύ σε «κίνηση» βρίσκονται από την προηγούμενη εβδομάδα τα μεικτά κλιμάκια κυβερνητικών και κομματικών στελεχών για σειρά επισκέψεων σε όλους τους νομούς των Περιφερειών της Δυτικής, Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και σε όλους τους δήμους της Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης. Υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές καθώς και στελέχη του κόμματος αφενός στρώνουν το έδαφος για την 87η ΔΕΘ αφετέρου προχωρούν στις αναγκαίες ζυμώσεις ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου.
Σήμερα, Δευτέρα, μεταβαίνουν στη Χαλκιδική ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη και στην Α’ Θεσσαλονίκης ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η υπουργός Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης. Σειρά έχει αύριο, Τρίτη, η Φλώρινα την οποία θα επισκεφτούν η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς και η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου.
Οι περιοδείες θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας με… όλο το Υπουργικό στον δρόμο, αλλά και μετά την πρωθυπουργική παρουσία στη ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, στο διάστημα 11 – 21 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις κλιμακίων σε όλους τους νομούς της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, παρουσία του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου.
Την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου, η ΝΔ ανοίγει το κομματικό περίπτερο στην πλατεία Αριστοτέλους ενώ έχουν κλειδώσει άλλες δύο κεντρικές εκδηλώσεις. Η μία πραγματοποιείται σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου, στην Καλαμαριά με θέμα τη δημόσια Υγεία και η άλλη την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης για τις υποδομές με… μακροσκελή λίστα ομιλητών και συμμετεχόντων: ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Εσωτερικός αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο γενικός διευθυντής ΝΔ Γιάννης Σμυρλής κ.ά.
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια