ΣΥΡΙΖΑ: Τα σενάρια και το διακύβευμα για την Αριστερά
Ορίζοντας ανάκαμψης για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ευρωεκλογές, σε ένα ζοφερό περιβάλλον με τεράστια ακροδεξιά μετατόπιση του πολιτικού συστήματος
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Βρισκόμαστε μόνο λίγες ημέρες μακριά από τις εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μια διαδικασία που κάθε άλλο παρά αδιάφορη πρόκειται να είναι. Όπως, εξάλλου, δεν ήταν ούτε έως τώρα. Από την ημέρα της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα της Αριστεράς βρίσκεται σε μία διαδικασία αυτοπροσδιορισμού, εσωστρέφειας και ανακατατάξεων, που πιθανά θα κρίνουν και το μέλλον του.
Αν κάτι, όμως, δεν υπήρξε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το διάστημα, είναι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι εσωτερικές διαδικασίες και διενέξεις, αλλά -κυρίως- η μη θεσμική εκπροσώπηση, άφησαν τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς δυνατή δημόσια φωνή και ισχυροποίηση του ρόλου του στην αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Παρόλη τη σοβαρή παρουσία του κυρίου Φάμελλου, η έλλειψη αρχηγού ήταν παραπάνω από εμφανής.
Το Διαρκές Συνέδριο, οι «μπηχτές» και οι πιθανότητες
Το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου και εκεί τοποθετήθηκαν μόνο η γραμματέας, Ράνια Σβίγγου, ο αναπληρωτής γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης και οι πέντε υποψήφιοι για την αρχηγία του κόμματος. Όλες οι τοποθετήσεις ήταν έντονα φορτισμένες συναισθηματικά, όταν αναφέρονταν στον Αλέξη Τσίπρα.
Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσαν ως κυρίαρχο ζήτημα τον ρόλο της Αριστεράς σε ένα ορμπανικό καθεστώς, την υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία, τον κόσμο της εργασίας, τα προγράμματα για την Υγεία και την Παιδεία, την Οικονομία και την πολιτική πρόταση που οφείλει να έχει η Αριστερά. Και οι δύο υπενθύμισαν το καταστατικό του κόμματος, λέγοντας πως «προερχόμαστε από την ιστορία του ΕΑΜ, το 1-1-4, τον αντιδικτατορικό αγώνα», δίνοντας σαφές στίγμα απομάκρυνσης από το κέντρο και… επιστροφής στις ρίζες.
Η Έφη Αχτσιόγλου δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί για τις ανοίκειες σεξιστικές επιθέσεις που έχει δεχτεί όλο αυτό το διάστημα από μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάζοντας την «τοξική αρρενωπότητα», απάντηση – «μπηχτή» προς οπαδούς του Παύλου Πολάκη, αλλά και τον ίδιο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Με τον ίδιο κοφτό τρόπο απάντησε και σε διακινούμενα σενάρια περί συμφωνίας της με κέντρα εξουσίας και «άλλα σενάρια συνομωσίας».
Ο Νίκος Παππάς μίλησε για τη μάχη ενάντια στην διαπλοκή και την ανάγκη για ισχυροποίηση του κόμματος, χωρίς να «κλείνει» την πόρτα στον κεντρώο χώρο. Κάτι που δεν έκανε ούτε ο Στέφανος Τζουμάκας.
Στην περίπτωση Κασσελάκη υπήρξε μια παραφωνία, υπό την έννοια ότι τελευταία στιγμή αφαιρέθηκαν δύο ονόματα από το σύνολο των 30 υπογραφών που χρειάστηκε για την κατάθεση της υποψηφιότητάς του κι αυτό επειδή δεν επρόκειτο για μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όπως ορίζει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπογραφές αντικαταστάθηκαν λίγες ώρες μετά την κατάθεση της υποψηφιότητας, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, το νεότερο μέλος από τους πέντε υποψηφίους, αναφέρθηκε πολλές φορές σε μία σύγχρονη Αριστερά, ενώ η περιγραφή του θύμιζε ιδιαίτερα τις θέσεις των αμερικανών Δημοκρατικών. Μάλιστα, είπε πως στόχος του είναι το «ελληνικό όνειρο», μια οικονομία κραταιά που θα κρατήσει και τους νέους επιχειρηματίες στη χώρα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δική του περίπτωση, καθώς ο ίδιος λείπει από την Ελλάδα από την ηλικία των 14 ετών.
Ο κύριος Κασσελάκης ήταν σαφής και για το ύφος της Αριστεράς. Χρησιμοποιώντας «μπηχτές» προς κομμάτι του κόμματος που στηλίτευσε κατά καιρούς τις επιλογές για στροφή προς το κέντρο, είπε «κάποιοι (από αυτούς) θεωρούν και εμένα δεξιά απόκλιση».
Τόνισε δε, ότι επί της ουσίας αποτελεί τη μοναδική πιθανότητα αντιπολίτευσης και ήττας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σε χθεσινή του συνάντηση γνωριμίας με τους πολιτικούς συντάκτες, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε πως θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος.
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, πάντως και τις προθέσεις, όπως φάνηκαν εντός του Διαρκούς Συνεδρίου, φαβορί αποτελεί η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία φαίνεται πως θα πρέπει να αναμετρηθεί σε δεύτερη κάλπη με τον Στέφανο Κασσελάκη.
Σε αυτό το σενάριο είναι ακόμη πιθανότερη η επικράτηση της κυρίας Αχτσιόγλου, αφού ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ήδη δηλώσει πως σε μια δεύτερη κάλπη θα την στηρίξει, ενώ ο Νίκος Παππάς, που έχει έρθει σε ρήξη με την πλευρά Πολάκη και Σπίρτζη, φαίνεται απίθανο να στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη.
Εξάλλου, ήταν σαφής και στην δική του «μπηχτή» όταν ανέφερε στην ομιλία του πως ο ίδιος, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «λιγότερο ο Στέφανος Τζουμάκας και καθόλου ο άλλος Στέφανος» έχουν ζήσει ως πολιτικό τον Αλέξη Τσίπρα!
Το ιστορικό χρέος και το Έκτακτο Συνέδριο
Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και στο τέλος του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί και το Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικαιροποίηση των θέσεων του κόμματος και εκ νέου εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας.
Ορίζοντας ανάκαμψης για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ευρωεκλογές, σε ένα ζοφερό περιβάλλον με τεράστια ακροδεξιά μετατόπιση του πολιτικού συστήματος, αλλά και με εκφασισμό του ίδιου του κοινοβουλίου μετά την είσοδο τριών ταυτοτικά φασιστικών κομμάτων στην Βουλή.
Η ιστορική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστια, απέναντι τόσο στην ελληνική Αριστερά, όσο και στην ευρωπαϊκή. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα κυβερνησιμότητας αριστερού κόμματος, κάτι που χαρακτηρίστηκε ως «θαύμα» από τον Σλαβόι Ζίζεκ.
Σε μια φτωχοποιημένη και σοκαρισμένη ελληνική κοινωνία, με μία παντοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, η στάση που θα επιλέξει να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κομβικής σημασίας για την πορεία της ελληνικής Αριστεράς.
Εξάλλου, έχει εμφατικά -με διαφορά 20 ολόκληρων μονάδων- πως η στροφή προς το κέντρο όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά ενίσχυσε και το παραδοσιακό κέντρο, δηλαδή το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ.
Σε κάθε περίπτωση, «σιμά-κοντά τα Γιάννενα» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά την εκλογή προέδρου, θα φανούν και οι προθέσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι θα μείνουν, πώς θα μείνουν και με τι στόχους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις