Ουκρανία: Επικίνδυνη κλιμάκωση από τις ΗΠΑ – Πληθαίνουν οι φωνές για χρήση πυρηνικών στη Ρωσία
Η Ουάσιγκτον κλιμακώνει τις ενέργειές της για να σώσει την αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού, αυξάνοντας τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Το Tass, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, αναφέρει ότι μια προσπάθεια της Ουκρανίας ν’ ανατινάξει τη γέφυρα στο στενό του Κερτς προς την Κριμαία αποτράπηκε όταν οι Ρώσοι κατέστρεψαν ένα ουκρανικό ναυτικό drone.
Υποστηρίχτηκε από τις ΗΠΑ
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Ουκρανοί προσπάθησαν τρεις φορές να χτυπήσουν τη διαβόητη γέφυρα την 1η Σεπτεμβρίου.
Οι Ρώσοι έχουν φτιάξει φράγμα από βυθισμένα πλοία για να την προστατεύσουν από θαλάσσιες επιθέσεις. Αυτά τα εμπόδια εκτρέπουν οποιοδήποτε εχθρικό σκάφος, παρέχοντας τη δυνατότητα αναχαίτησης και καταστροφής του.
Αλλά υπάρχουν περισσότερα στην ιστορία από αυτά που αναφέρονται στο Tass.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Στρατιωτικού Καναλιού, η ουκρανική προσπάθεια να καταστραφεί η γέφυρα υποβοηθήθηκε και υποστηρίχτηκε από εναέρια μέσα των ΗΠΑ που συντονίζουν την ουκρανική επιχείρηση, γράφει σε ανάλυσή του ο Stephen Bryen.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Global Hawk Forte II (RQ-48) το οποίο είναι εξοπλισμένο με εξελιγμένους αισθητήρες, ένα αεροσκάφος του Αμερικανικού Ναυτικού P-8A Poseidon (για την παρακολούθηση ρωσικών πλοίων και υποβρυχίων), ένα στρατιωτικό αεροσκάφος CL-60 Artemis (Airborne Reconnaissance and Targeting Multi-Mission Intelligence System – Αερομεταφερόμενο Σύστημα Πολλαπλών Αποστολών Αναγνώρισης και Στόχευσης) και ένα αεροσκάφος πολλαπλών πληροφοριών EP-3E Aries II, επίσης του Ναυτικού, που βασίζεται στο καταξιωμένο P-3.
Αυτές οι πλατφόρμες προορίζονταν να υποβοηθήσουν την προσπάθεια του Κιέβου να διερευνήσει τρωτά σημεία στην άμυνα της Ρωσίας κοντά και πάνω στη γέφυρα, υποστηρίζοντας παράλληλα την αντεπίθεσή του στη νότια Ουκρανία.
Οι Ρώσοι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν έχουν πει τίποτα άλλο από τ’ ότι απέκρουσαν τις επιθέσεις.
Ζωτικός άξονας
Η γέφυρα στο στενό του Κερτς συνδέει τη ρωσική ηπειρωτική χώρα με την Κριμαία. Διαθέτει αυτοκινητόδρομους και σιδηροδρομικό δίκτυο για τη μεταφορά εμπορευμάτων. Πρόκειται για ζωτικό άξονα που εξυπηρετεί τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Κριμαία, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια.
Είναι τόσο σημαντική ώστε, αφού υπέστη σοβαρές ζημιές από ουκρανική επίθεση με φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά και επισκευάστηκε, ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν οδήγησε ένα αυτοκίνητο Mercedes στον αυτοκινητόδρομό της.
Oπως με τον αγωγό Nordstream, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κρύψει την επιθυμία τους να την καταστρέψουν. Το αν μπορεί ν’ αποφευχθεί είναι θέμα εικασίας του καθενός, ειδικά όταν οι ΗΠΑ καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να το καταφέρουν.
Δεν θα επιτύχει η αντεπίθεση
Η συνολική κατάσταση στις περιοχές της Χερσόνας και της Ζαπορίζιας, όπου επικεντρώνεται η κύρια ώθηση της αντεπίθεσης, φαίνεται να δείχνει ότι η Ουκρανία δεν θα επιτύχει τους δεδηλωμένους στόχους της να παραβιάσει τις άμυνες της Ρωσίας και να ανακαταλάβει τη Μελιτόπολη.
Στο μεταξύ, έχει χάσει σημαντική ποσότητα τεθωρακισμένων και έχει υποστεί σοβαρές απώλειες, οι οποίες δεν έχουν πλήξει μόνο το έμψυχο και άψυχο υλικό αλλά έχουν καταστρέψει και πολλές από τις καλύτερες μονάδες της.
Η καλύτερη ελπίδα της Ουάσιγκτον είναι να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει το μέτωπο και να σταματήσει τις έντονες μάχες, ώστε να κερδίσει χρόνο το Κίεβο για να κινητοποιήσει νέες δυνάμεις, να τις εκπαιδεύσει και να επανεξοπλίσει τα στρατεύματά του. Αυτό το εγχείρημα θα χρειαστεί έξι μήνες έως ένα χρόνο, εάν υλοποιηθεί.
Το σχέδιο, αν μπορεί να ονομαστεί έτσι, βασίζεται μέχρι στιγμής στη ρωσική απροθυμία να δεσμεύσει το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών της σε μια επίθεση για να γονατίσει τον ουκρανικό στρατό. Ενώ έχει γίνει λόγος για την έναρξη μιας μεγάλης επιχείρησης από τη Ρωσία στην περιοχή του Κουπιάνσκ, μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Προτροπές για πυρηνικά
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι περιμένει τις ουκρανικές δυνάμεις να μειωθούν ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι έχουν ήδη φθαρεί προτού οι ρώσοι στρατηγοί αποφασίσουν να διακινδυνεύσουν μια πραγματική επίθεση.
Το πρόβλημα για τη ρωσική πλευρά είναι ότι αν περιμένουν πολύ καιρό θα πρέπει να επαναλάβουν τα πάντα και να υποστούν απώλειες που το ρωσικό κοινό μπορεί να μην είναι διατεθειμένο να δεχτεί.
Γίνεται πολύς λόγος στη Μόσχα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μερικές φορές από σοβαρούς πολιτικούς, ότι η Ρωσία πρέπει να ρίξει πυρηνικά στην Ουκρανία και να τελειώνει τη δουλειά.
Αλλοι λένε ότι η Ρωσία πρέπει να επιτεθεί στις αποθήκες ανεφοδιασμού στη Γερμανία, στην Πολωνία και αλλού, για να στραγγαλίσει ουσιαστικά τον ουκρανικό στρατό. Καμία από αυτές τις προτάσεις δεν έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλής, αλλά αυτό θα μπορούσε ν’ αλλάξει εάν ο πόλεμος παραταθεί.
Παραδόξως, οι ουκρανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι δολιοφθορές εγκαταστάσεων στη ρωσική επικράτεια μπορεί να έχουν αντίστροφο αποτέλεσμα για την Ουκρανία, προκαλώντας την οργή των Ρώσων και την απαίτησή τους για ισχυρή δράση από την κυβέρνηση.
Νέα προβλήματα
Η πιθανότητα για νέα προβλήματα υποβοηθήθηκε και υποκινήθηκε από μια συνέντευξη του επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Κίριλο Μπουντάνοφ, ο οποίος είπε ότι ο πόλεμος πρέπει να μεταφερθεί στο ρωσικό έδαφος.
Αυτό θα σήμαινε ότι χρησιμοποιεί τις κύριες δυνάμεις του στρατού του για να επιτεθεί πέρα από τα σύνορα της Ρωσίας (όχι μόνο να εκτοξεύει βλήματα πυροβολικού, να στέλνει σαμποτέρ ή να προκαλεί εμπρησμούς, επιθέσεις με drone και δολοφονίες).
Η συνέντευξή του, εάν ληφθεί σοβαρά υπόψη, θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες για την Ουκρανία, εντείνοντας τη συνολική ρωσική απάντηση πέρα από τα υποτιθέμενα όρια της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης.
Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μαζικές επιθέσεις στο Κίεβο ή στην Οδησσό ή άλλες ενέργειες που έχουν σχεδιαστεί για να παραλύσουν τη χώρα και την κυβέρνησή της.
Ο Μπουντάνοφ προβαίνει σε πολλούς ισχυρισμούς και πολλοί απ’ αυτούς πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν με επιφύλαξη. Ωστόσο, δεν ξέρουμε ποιους θα πάρουν στα σοβαρά οι Ρώσοι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις