Κούρσα από τις εταιρείες γρήγορης μόδας για μείωση των αποβλήτων σε ρούχα
Νέοι αυστηροί κανονισμοί από την Κομισιόν για την καταπολέμηση της υπερβολικής παραγωγής και τη μείωση τεραστίων ποσοτήτων απορριμμάτων ρούχων από τις εταιρείες γρήγορης μόδας
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Η Κομισιόν πιέζει ασφυκτικά για την καταπολέμηση της υπερβολικής παραγωγής και τη μείωση τεραστίων ποσοτήτων απορριμμάτων ρούχων και οι εταιρείες μόδας επιδίδονται αυτό το διάστημα σε αγώνα δρόμου για να ικανοποιήσουν τους νέους κανονισμούς της ΕΕ.
Πρόκειται κατά κύριο λόγο για τις εταιρείες της λεγόμενης γρήγορης μόδας, με τη μεγαλύτερη παραγωγή και τα πιο προσιτά ρούχα, οι οποίες έχουν χιλιάδες καταστήματα στις ευρωπαϊκές πόλεις και πουλάνε μεγάλες ποσότητες ρούχων σε ανταγωνιστικές συχνά τιμές.
Πλέον, έως το 2030 αναμένεται ότι θα χρειαστούν επενδύσεις μεταξύ 6 και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για να δημιουργηθεί η κατάλληλη κλίμακα επεξεργασίας και ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων με βάση τους στόχους της ΕΕ, όπως εκτιμά η εταιρεία συμβούλων McKinsey σε περσινή έκθεσή της, σύμφωνα με το Reuters.
Εκατομμύρια τόνοι ρούχων σε χωματερές
Στοιχεία που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ιούλιο δείχνουν ότι λιγότερο από το 25% των 5,2 εκατομμυρίων τόνων απορριμμάτων ρούχων ανακυκλώνεται στην Ευρώπη. Έτσι, εκατομμύρια τόνοι καταλήγουν σε χωματερές κάθε χρόνο.
Ήδη, εταιρείες της γρήγορης μόδας πλέον δημιουργούν ή επεκτείνουν εγκαταστάσεις με αυξημένη ικανότητα διαλογής, επεξεργασίας και ανακύκλωσης ενδυμάτων ως απάντηση νέων περιορισμών που θέλει να επιβάλλει η ΕΕ για τον περιορισμό της άσκοπης κατανάλωσης.
Η εταιρεία του κλάδου Moda Re με χρηματοδότηση εν μέρει από τη μητρική εταιρεία της Zara, την Inditex, θα επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της σε Βαρκελώνη, Μπιλμπάο και Βαλένθια, ειδικά για το σκοπό αυτό.
Επίσης στην Ισπανία, ανταγωνιστές όπως η H&M και η Mango μαζί με την Inditex δημιούργησαν μη κερδοσκοπική οργάνωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων ρούχων, ανταποκρινόμενη σε νόμο της ΕΕ που απαιτεί από τα κράτη μέλη να διαχωρίζουν τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα από τα άλλα απόβλητα από τον Ιανουάριο του 2025 και μετά, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.
Η Inditex το Μάρτιο ανακοίνωσε ότι διέθεσε 10% περισσότερα είδη ένδυσης στην παγκόσμια αγορά πέρυσι από ό,τι το 2021. Τώρα στοχεύει να χρησιμοποιήσει 40% ανακυκλωμένες ίνες στα ρούχα έως το 2030, ως μέρος των στόχων βιωσιμότητας που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο.
Η εταιρεία διαχείρισης Union Investment που κατέχει μετοχές στις Adidas, Hugo Boss, Inditex και H&M, ανέφερε στο Reuters ότι συνεργάζεται με τις περισσότερες από αυτές για να αυξήσουν τη χρήση ανακυκλωμένων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.
Τεράστιοι όγκοι ρούχων για ανακύκλωση
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ΕΕ παράγει συνολικά 12,6 εκατομμύρια τόνους κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων ετησίως. Μόνο τα ρούχα και τα υποδήματα αντιπροσωπεύουν 5,2 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων, που ισοδυναμούν με 12 κιλά απορριμμάτων ανά άτομο κάθε χρόνο.
Επί του παρόντος, μόνο το 22% των απορριμμάτων κλωστοϋφαντουργίας μετά την κατανάλωση συλλέγεται χωριστά για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση, ενώ το υπόλοιπο συχνά αποτεφρώνεται ή οδεύει προς ταφή.
Η αποκαλούμενη γρήγορη μόδα, όρος που συνήθως αφορά την κατασκευή και την πώληση φθηνών ρούχων με μικρή διάρκεια ζωής είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμη», ανακοίνωσε η Κομισιόν τον Ιούλιο μαζί με δέσμη μέτρων που προτείνει για να μειωθεί το φαινόμενο. Η κλωστοϋφαντουργία συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή και στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την ΕΕ.
Η ΕΕ προτείνει συγκεκριμένους κανόνες για να καταστήσει τους παραγωγούς ρούχων υπεύθυνους για τον πλήρη κύκλο ζωής των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και να υποστηρίξει τη βιώσιμη διαχείριση των κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ.
Οι στόχοι της ΕΕ
Αυτή η πρωτοβουλία «θα επιταχύνει την ανάπτυξη του τομέα χωριστής συλλογής, διαλογής, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην ΕΕ», αναφέρεται.
Παράλληλος στόχος είναι επίσης η αύξηση της διαθεσιμότητας μεταχειρισμένων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, με στόχο να δημιουργηθούν μεταξύ άλλων επιπλέον θέσεις εργασίας τοπικά.
Οι κοινοί κανόνες διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού της ΕΕ θα διευκολύνουν επίσης τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν την απαίτηση χωριστής συλλογής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από το 2025, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Οι συνεισφορές των παραγωγών θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις σε χωριστές δυνατότητες συλλογής, διαλογής, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις