Φοιτητικό σπίτι: Ο απόλυτος οδηγός για την εύρεση της τέλειας – και οικονομικής – κατοικίας
Όσα πρέπει να προσέξεις κατά την αναζήτηση του πρώτου ολοδικού σου σπιτιού
Επιτέλους, ανεξαρτησία! Η μεγάλη φυγή από το πατρικό σου πιθανότατα είναι το στοιχείο που σε ενθουσιάζει περισσότερο ενόψει της φοιτητικής σου ζωής. Όμως, προκειμένου να βρεις τον χώρο που σου ταιριάζει παραμένοντας εντός budget, θα πρέπει να δείξεις μεγάλη προσοχή και να αποφύγεις τις παγίδες.
Ακολουθώντας τα παρακάτω tips, έχεις καλύτερες πιθανότητες να τα καταφέρεις και να ξεκινήσεις ξένοιαστα την καινούργια σου ζωή.
Επίλεξε τους συμβιβασμούς σου
Προτιμάς ένα μικρότερο σπίτι, το οποίο όμως να βρίσκεται σε ψηλότερο όροφο; Είσαι διατεθειμένος να συγχωρήσεις μερικές αστοχίες στο στυλ ή μια κάποια παλαιότητα στα δάπεδα και το μπάνιο, προκειμένου να έχεις περισσότερο χώρο; Και θα δεχόσουν ένα σπίτι με μικρό ή καθόλου μπαλκόνι; Είναι σχεδόν σίγουρο ότι κατά την επιλογή του φοιτητικού σου σπιτιού θα χρειαστεί να κάνεις κάποιες υποχωρήσεις, και είναι σημαντικό να επιλέξεις σοφά εκείνες που μακροπρόθεσμα θα σε ενοχλήσουν λιγότερο. Αν θέλεις τη γνώμη μας, στη συγκεκριμένη περίπτωση το μέγεθος μετράει λιγότερο από όλα. Στο κάτω-κάτω, περισσότερος χώρος σημαίνει και περισσότερο καθάρισμα.
Ψάξε πολύ και διεξοδικά
Ιστοσελίδες με αγγελίες; Ναι, φυσικά. Μεσιτικά γραφεία; Εννοείται. Όμως, μην παραλείψεις να αναζητήσεις το νέο σου σπίτι και με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Δηλαδή, περπατώντας στις γειτονιές που θα σε ενδιέφερε να μείνεις και τσεκάροντας για τα κλασικά κίτρινα χαρτάκια «Ενοικιάζεται». Προφανώς, η απουσία φωτογραφιών σημαίνει ότι ορισμένες επισκέψεις σε σπίτια θα είναι χάσιμο χρόνου, όμως αν έχεις το περιθώριο μπορεί να ανακαλύψεις και κάποια αναπάντεχη ευκαιρία.
Παζάρεψε
Όποιος ντρέπεται, πληρώνει περισσότερο. Μπορεί να νιώθεις ότι το παζάρι ανήκει σε άλλες εποχές, όμως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες το συνυπολογίζουν στην αρχική τιμή που προτείνουν στην αγγελία. Το πιθανότερο είναι ότι μπορείς να πάρεις το κλειδί στο χέρι με ένα μίσθωμα τουλάχιστον 50€ χαμηλότερο.
Δώσε βάση στο θέμα των επίπλων
Η απάντηση στο ερώτημα «επιπλωμένο ή όχι;» δεν είναι και τόσο εύκολη. Και αυτό γιατί εξαρτάται καθαρά από την περίπτωσή σου. Αν ανήκεις σε εκείνους που πέρασαν στη σχολή των ονείρων τους, και ξέρεις ότι θα παραμείνεις στην πόλη των σπουδών σου τουλάχιστον για τέσσερα χρόνια, αξίζει να επενδύσεις στην αγορά δικών σου επίπλων και οικιακού εξοπλισμού. Η αρχική αγορά μπορεί να σου κοστίσει, όμως θα κάνεις απόσβεση χάρη στο μειωμένο κόστος του ενοικίου. Ωστόσο, αν ξεκινάς τις σπουδές σου δοκιμαστικά, κρατώντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναδώσεις πανελλήνιες, είναι προτιμότερο να διαλέξεις έναν επιπλωμένο χώρο, ώστε η πιθανή μετακόμιση να είναι ευκολότερη.
Πέρα από τη γεωγραφία, τσέκαρε και τη συγκοινωνία
Το σημαντικό δεν είναι να μένεις δίπλα στη σχολή σου, αλλά να μπορείς να φτάσεις εκεί με ευκολία – δηλαδή, χρησιμοποιώντας μόνο ένα μέσο μεταφοράς. Έτσι, έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε περισσότερες περιοχές, εντοπίζοντας ευκολότερα συμφέρουσες περιπτώσεις. Πέραν της σχολής σου, βεβαιώσου ότι το σπίτι σου θα σου δίνει εύκολη πρόσβαση και στο κέντρο της πόλης, αλλά και ότι βρίσκεται κοντά σε σουπερμάρκετ, φαρμακεία, περίπτερα και άλλα καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης.
Έσω επίμονος
Αυτή την περίοδο υπάρχει τεράστια κινητικότητα στην αγορά στέγασης. Για αυτό και δεν θα πρέπει να απογοητευτείς αν δεν βρεις κάτι από την πρώτη μέρα. Επισκέψου τις ίδιες πλατφόρμες ξανά και ξανά, πάρε τηλέφωνο σε αγγελίες χωρίς φωτογραφίες, ενημέρωσε τους πάντες ότι ψάχνεις για σπίτι και οι πιθανότητες να βρεις κάτι οικονομικό θα αυξηθούν σημαντικά. Αν έχεις τη δυνατότητα να φιλοξενηθείς για ένα διάστημα στην πόλη των σπουδών σου, ανάβαλε την εύρεση κατοικίας για τον Οκτώβριο ή και το Νοέμβριο. Τότε, ο ανταγωνισμός για τα διαθέσιμα σπίτια θα έχει μειωθεί.
.
.
Σκέψου τον χειμώνα
Η ενεργειακή κλάση είναι μια ακόμη παράμετρος που δεν πρέπει με τίποτα να αγνοήσεις. Ένα φθηνό σπίτι με παλιά κουφώματα και χωρίς θερμομόνωση, μπορεί να καταλήξει να σου κοστίζει περισσότερο σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο ή πετρέλαιο θέρμανσης, όταν αρχίσουν να σφίγγουν τα κρύα. Ιδανικά, προτίμησε διαμερίσματα ενεργειακής κλάσης Δ και άνω, και δώσε σημασία στο σύστημα θέρμανσης που διαθέτουν. Μην παραλείψεις να ρωτήσεις τον ιδιοκτήτη και για το ύψος των κοινοχρήστων.
Κινήσου εκ του ασφαλούς
Όπως καταλαβαίνεις, η ασφάλειά σου έχει μεγαλύτερη σημασία από το κόστος του ενοικίου. Για αυτό και πρέπει να βεβαιωθείς ότι το σπίτι σου δεν βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσεις ολόκληρες περιοχές επειδή έχεις ακούσει ότι είναι κακόφημες. Οι περισσότερες συνοικίες έχουν καλά και κακά σημεία, τα οποία δεν είναι δύσκολο να ανακαλύψεις.
Ένας καλός κανόνας είναι να επισκεφθείς την πιθανή γειτονιά σου τόσο το πρωί όσο και το βράδυ, για να δεις τι κατάσταση επικρατεί σε κάθε ώρα της ημέρας. Αν μπορείς, μάθε μερικά πράγματα και για τους μελλοντικούς σου γείτονες. Επίσης, η ασφάλεια της περιοχής θα κρίνει και από ποιον όροφο και πάνω είναι καλή ιδέα να μείνεις.
Εξέτασε το φως
Το 90% των αγγελιών που θα εντοπίσεις, θα περιγράφουν τα διαθέσιμα σπίτια ως «φωτεινά». Για να διαπιστώσεις αν λένε την αλήθεια, θα πρέπει να τα δεις μέρα, με φυσικό φως. Με βάση παραμέτρους όπως η πυκνότητα της δόμησης και ο προσανατολισμός του μπαλκονιού ή των παραθύρων, ένα ημιυπόγειο μπορεί να είναι πιο ευήλιο από ένα διαμέρισμα που βρίσκεται στον τρίτο όροφο.
Μη μένεις στα προφανή
Αν ακούσεις τη συμβουλή μας και προτιμήσεις ένα μικρότερο σπίτι με καλύτερα χαρακτηριστικά, πρέπει οπωσδήποτε να επιβεβαιώσεις ότι διαθέτει επαρκείς αποθηκευτικούς χώρους, για να μην καταλήξεις να στέλνεις κάθε άνοιξη τα χειμωνιάτικα ρούχα στη μάνα σου. Φυσικά, αυτή η παράμετρος θα πρέπει να σε απασχολήσει και κατά την επιλογή των επίπλων: το τραπεζάκι του σαλονιού, ο καναπές και το κρεβάτι μπορούν να κρύψουν χορταστικού μεγέθους ράφια για όλα εκείνα που δεν θέλεις να αφήνεις σε κοινή θέα.
Μην απορρίπτεις τη συγκατοίκηση
Τέλος, αν όλες οι αξιοπρεπείς γκαρσονιέρες και τα δυάρια που βλέπεις είναι εκτός του προϋπολογισμού σου, αξίζει να δοκιμάσεις το σενάριο της συγκατοίκησης. Τα μεγάλα σπίτια νοικιάζονται δυσκολότερα, με αποτέλεσμα να διατίθενται και σε χαμηλότερες τιμές. Και με την κατάλληλη διαρρύθμιση, είναι πιθανό να περνάνε μέρες ολόκληρες χωρίς να δεις τον συγκάτοικό σου σε ένα μεγαλούτσικο τριάρι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις