Παγκόσμια οικονομία: Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για την πορεία της
«Κούρσα» ανόδου καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου Brent ενόψει φθινοπώρου στο βόρειο ημισφαίριο
Πληθαίνουν οι κακοί οιωνοί για την εξέλιξη της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας, μετά τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν και αφορούν την Κίνα, την Ευρωζώνη καθώς και τη Βρετανία.
Η αγωνία εντείνεται, κάτι που αποτυπώνεται εναργώς τόσο στην πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών στις παγκόσμιες αγορές όσο και στην «κούρσα» που καταγράφει το πετρέλαιο Brent ενόψει φθινοπώρου στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.
Τα στοιχεία που αφορούν τον δείκτη των υπηρεσιών και στις τρεις παραπάνω οικονομίες, παρουσιάζονται δυσοίωνα κι ανακινούν τους φόβους των αναλυτών και των επενδυτών για τη μετά την πανδημία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ήδη οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν πτωτικά, η στερλίνα έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 εβδομάδων έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ η ανησυχία για την κινεζική οικονομία είναι έκδηλη. Επίσης, η επιτοκιακή πολιτική που ακολουθείται από Ευρωζώνη και Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένεται να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τον τομέα των υπηρεσιών.
Σχεδόν ένα εκατομμύριο οι άστεγοι σε Ε.Ε. και Βρετανία
Αποθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν την αστεγία, εάν θέλουμε να δούμε και το «απτό» κομμάτι της πορείας της οικονομίας στις πραγματικές ζωές των ανθρώπων. Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία και οι υπολογισμοί που έφερε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανώσεων που εργάζονται με αστέγους (Feantsa), τουλάχιστον 895.000 άνθρωποι είναι άστεγοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για αριθμό, σαφώς αυξημένο σε σχέση με το 2019.
Οι οικονομικοί δείκτες αποκαλύπτουν
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών διαμορφώθηκε ο δείκτης υπηρεσιών της Κίνας για τον μήνα Αύγουστο, κάτι που αποκαλύπτει και την πτώση της ζήτησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Αναλυτές τονίζουν ότι ο τομέας των υπηρεσιών ήταν αυτός που αποτελούσε το πιο «φωτεινό» κομμάτι της κινεζικής οικονομία, που αναπτέρωνε τις ελπίδες ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν, να ταξιδεύουν και να διαθέτουν χρήματα για την παιδεία. Κάτι που τώρα αρχίζει να «θολώνει τα νερά», με τη ζήτηση να κάμπτεται και να σκορπά απαισιοδοξία στις αγορές.
Ο δείκτης υπηρεσιών PMI επίσης έπεσε κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και αναθεωρήθηκε προς τα κάτω ο αντίστοιχος δείκτης στις 20 χώρες της ευρωζώνης. Οι αναλυτές προβλέπουν για το δεύτερο μισό του έτους νέα πτώση του PMI στη ζώνη του ευρώ.
Το «καυτό» πετρέλαιο ενόψει χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο
Υπερέβη τα 90 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου Brent, αυτή ήταν η πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2022 που σημειώθηκε τέτοιο υψηλό ρεκόρ.
Καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι ανακοινώσεις από την πλευρά της Ρωσίας η οποία προχωρά σε νέα μείωση της εξαγωγικής της δραστηριότητας, καθώς και από μέρους της Σαουδικής Αραβίας, η οποία προβαίνει σε μείωση της πετρελαϊκής της παραγωγής. Προφανώς και δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή, λίγο πριν ξεκινήσει ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο.
Ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει ότι οι εν λόγω επιλογές συνιστούν πολιτική διατήρησης των πετρελαϊκών τιμών σε υψηλά για την εποχή επίπεδα;
Πιο συγκεκριμένα, η Ρωσία «διά στόματος» του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ στο Telegram, γνωστοποίησε ότι διατηρεί τη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια, σε ημερήσια βάση, έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Ως αιτιολογία αναφέρεται «η σταθερότητα και η ισορροπία» της πετρελαϊκής αγοράς.
Είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις της Σαουδικής Αραβίας στο ίδιο μήκος κύματος που έδωσαν και τον… ρυθμό στις αγορές. Κρατά σταθερή και αμετάβλητη την πολιτικής της η πετρελαιοπαραγωγός χώρας, σε ό,τι αφορά την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, συνεχίζοντας την περικοπής της κατά ένα εκατ. βαρέλια, μέχρι και τον Δεκέμβριο. Κίνηση που έχει σκοπό να διατηρήσει στα ύψη την τιμή του «μαύρου χρυσού».
Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή για το διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2023, σε ημερήσια βάση θα φτάνει τα εννέα εκατομμύρια βαρέλια. Η Σαουδική Αραβία, βέβαια, έχει τη δυνατότητα να προβαίνει στην εξόρυξη ύψους 12 εκατομμυρίων βαρελιών κάθε ημέρα.
Το Ριάντ στις ανακοινώσεις του άφησε να αιωρείται στην ατμόσφαιρα και η «απειλή» ότι θα εξετάζεται σε μηνιαία βάση η στρατηγική της χώρας για περαιτέρω μείωση της παραγωγής. Για την καλοκαιρινή περίοδο, στο βόρειο ημισφαίριο, είχαν υιοθετηθεί οι περικοπές στην παραγωγή «μαύρου χρυσού» από τον Ιούλιο, καθώς αποφασίστηκαν από τον ΟΠΕΚ τον Ιούνιο.
- Κρήτη: Αντί για τα δεσμά του γάμου πέρασαν στον γαμπρό χειροπέδες
- Ο Σπανούλης πλησιάζει στη Μονακό: Η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, το οριστικό deal και το… ΟΑΚΑ
- Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πολύμηνη φουρτούνα
- Η «Famagusta» ρίχνει φως στο επί 20 χρόνια χαμένο ντοκιμαντέρ της Μελίνας Μερκούρη
- Χρυσοχοΐδης: Δεν φαίνεται σύνδεση ανάμεσα σε Αμπελόκηπους και Παγκράτι
- Μητσοτάκης: Προϋπολογισμός με κοινωνικό πρόσημο και θετικές παρεμβάσεις