Στάχτη έγιναν 1,7 εκατ. στρέμματα σε 67 δασικές πυρκαγιές από την αρχή του έτους
Σχεδόν 1,7 εκατ. στρέμματα κατέκαψαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την αρχή του έτους στη χώρα μας.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ), για το έτος 2023 έχουν χαρτογραφηθεί συνολικά 67 δασικές πυρκαγιές και η καμένη έκταση έως τις 06 Σεπτεμβρίου 2023 εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1.696.858,4 στρέμματα.
Από αυτή την καμένη έκταση, που έχει χαρτογραφηθεί από δορυφορικές εικόνες, το 1,2 εκατ. στρέμματα έχουν καεί στις φωτιές που ξέσπασαν τον Αύγουστο.
Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής καμένης έκτασης (70,8% ή 1.201.433,2 στρέμματα) αντιστοιχεί στις πυρκαγιές του Αυγούστου.
Ενδεικτικά τον Αύγουστο, στον Έβρο κάηκαν 962.016,4 στρέμματα, στην Πάρνηθα 58.326,4 στρέμματα, στη Ροδόπη 30.501,7 στρέμματα, στις φωτιές στη Βοιωτία 49.646,7 στρέμματα (Ταρσός), 34.741,8 στρέμματα (Πρόδρομος) και 10.097,9 στρέμματα. (Υλίκη) και στον Νέστο Καβάλας 13.226,6 στρέμματα.
Η ομάδα του ΕΠαΔαΠ σημειώνει ότι η περιοχή του Έβρου καλύπτεται σε μεγάλο μέρος από σύννεφα και πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμένες. Θα ακολουθήσει πιο λεπτομερής χαρτογράφηση της καμένης έκτασης, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα δορυφορικά δεδομένα χωρίς σύννεφα.
Σημειώνεται πως το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ) υλοποιείται από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με δικαιούχο τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η ομάδα εργασίας αποτελείται από τους/τις: Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, Νίκο Γεωργόπουλο, Μιχάλη Σισμάνη, Δημήτρη Σταυρακούδη, Αργύρη Λεφάκη, Έλενα Γκουντή και Αλεξάνδρα Στεφανίδου, με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή του ΑΠΘ, Ιωάννη Γήτα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις