2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου: Ο πολιτισμός ανθίζει στο νησί του Ομήρου
Βρεθήκαμε στο πανέμορμο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου και ταξιδέψαμε από βορρά ως νότο σε μια διαδρομή που ο πολιτισμός έχει τον πρώτο λόγο.
Μεσαιωνικά κάστρα, πέτρινοι ανεμόμυλοι, γραφικά χωριά με εξαιρετική αρχιτεκτονική, αρχοντόσπιτα με περιβόλια που μοσχοβολάνε, καπετανόσπιτα και μοναδικές άγριες παραλίες. Στο πανέμορφο νησί που βρίσκεται στην άκρη του Αιγαίου, στο νησί της μαστίχας ξεκίνησε το Σάββατο 26 Αυγούστου το 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ.
Ένα φεστιβαλ που οι δράσεις του απλώνονται από το λιμάνι και το κάστρο της πόλης, μέχρι τον Κάρφα, το Πυργί, τα Μεσαιωνικά χωριά, τον κάμπο της Χίου. Μια γιορτή πολιτισμού που θα διαρκέσει όλο τον Σεπτέμβρη και προσκαλεί τόσο τους ντόπιους, όσο και τους επισκέπτες του νησιού.
Ξεκινώντας με ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός για τον τόπο, τον Ημιμαραθώνιο της Χίου με τη συμμετοχή αθλητών, παιδιών και για πρώτη φορά και ΑΜΕΑ. Μια πολυμορφική εκδήλωση με βιωματικές ομιλίες αθλητών που χάρη στον αθλητισμό ξεπέρασαν τις δυσκολίες της ζωής τους. Λαμπρό παράδειγμα η παραολυμπιονίκης της ξιφασκίας Κέλλυ Λουφάκη, η οποία ανέλαβε και την παρουσίαση της δράσης.
Χίος, το νησί του Ομήρου, της Ναυτιλίας, της Μαστίχας, του μυροβόλου Κάμπου
Τη Δευτέρα 28 Αυγούστου στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε στο κοινό η προβολή του ντοκιμαντέρ της WCA για την καταστροφή της Χίου, η οποία συνοδεύτηκε με την ομιλία της Δρ. Ιόλης Βιγγοπούλου, Ερευνήτριας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και συνεργάτη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδου, με θέμα «Η Χίος των Ευρωπαίων περιηγητών: ο χώρος, οι άνθρωποι, ταμνημεία (16ος-19ος αιώνας )». Την εκδηλωση συντόνισε ο Αντώνης Λουδάρος.
Το πολιτιστικό ταξίδι συνεχίστηκε στο βορειοδυτικό κομμάτι της Χίου, σε υψόμετρο 230 μέτρων, εκεί που βρίσκεται το κάστρο Βολισσού. Μια μουσική βραδιά υπό το φως των κεριών και πυρσών, όπου ο Μάνος Βασιλάκης και ο Νίκος Ισίδωρος χειροκρατήθηκαν από το κοινό.
Σε καλοκαιρινούς ρυθμούς στο λιμάνι Λημνιών, λίγο πριν λήξει ο Αύγουστος χιώτικοι χορευτικοί σύλλογοι με πρωταστάτες τους μουσικούς Γιάννη και Κυριάκο Κυριακόπουλο και Θωμά Παραδείση έστησαν ένα μοναδικό γλέντι με παραδοσιακή μουσική που έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ενώνοντας αξίες, έργα, ιστορία και καινοτόμες ιδέες
Το εορταστικό κλίμα μεταφέρθηκε την Παρασκευή 31 Αυγούστου, με το ολόγιομο φεγγάρι να φέγγει, στην Ιχθυόσκαλα της Χίου στη μεγάλη συναυλία του Παντελή Θαλασσίνού. Το κοινό με θέα τα τείχη του Μεσαιωνικού Κάστρου μάγεψε το κοινό με τα τραγούδια και τις μελωδίες του.
Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου, την 1η Σεπτέμβρη στο Χαμηδιέ Τζαμί του Φρουρίου εγκαινιάστηκε η αναδρομική έκθεση του καταξιωμένου εκλιπόντος Χιώτη ζωγράφου Γιώργου Ζυμαράκη, με σημαντικά έργα από την καλλιτεχνική διαδρομή του.
Την ίδια μέρα στον Καστρομηνά, ο ταλαντούχος με την εξαιρετική φωνή ερμηνευτής Θοδωρής Βουτσικάκης μαζί με την Υρώ Μανέ στην αφήγηση παρουσίασαν τη μουσική παράσταση «Στα Κάστρα απάνω». Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η μοναδική Λίνα Νικολακοπούλου. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας κοινό και καλλιτέχνες έγιναν μια μεγάλη παρέα και ταξίδεψαν μουσικά με γνωστά αγαπημένα τραγούδια.
Οι πολιτιστικές δράσεις εναλλάσσονταν με τον αθλητισμό, όπως και το Σάββατο 2/9 όπου ποδηλάτες της Χίου όλων των ηλικιών έκαναν διαδρομή τον γύρο των μεσαιωνικών χωριών από το Πυργί και το Μουσείο Μαστίχας, μέχρι την Αρμόλια και τη Βέσσα. Και η κατάληξη της δράσης ήταν η κεντρική πλατεία του Πυργί όπου οι συμμετέχοντας βρεβεύθηκαν και ακολούθησε χιώτικο γλέντι.
Άνθρωποι φιλόξενοι, χαμογελαστοί, περήφανοι για το νησί τους, την μοναδική Χίο, την αρχόντισσα του Βορείου Αιγαίου
Σκοπός της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που διοργάνωσαν το 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ ήταν η συμμετοχή όσο περισσότερων Χιωτών στις δράσεις. Αυτό συνέβη και στο κυνήγι του θησαυρού που πραγματοποιήθηκε στους Ολύμπους, με την παρουσία του Σώματος Προσκόπων.
Με όμορφες μυρωδιές και τοπικά προϊόντα πλημμύρισε το γραφικό χωριό των Μεστών, όπου ανάμεσα στα σοκάκια είχαν στηθεί οι πάγκοι των παραγωγών την Κυριακή 3 Σεπτέμβρη. Από τοπικά κρασιά, μαστίχα Χίου, γευστικά τυριά και φρέσκα οπωροκηπευτικά μέχρι τοπικές λιχουδιές που μαγείρεψαν οι Χιώτισσες μαγείρισσες παρέα με τη γνωστή σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Το ίδιο βράδυ το εορταστικό κλίμα μεταφέρθηκε στην πλατεία του Κάστρου της Χίου όπου ενώθηκαν «Η μουσική και οι μουσικοί της Χίου». Ηλεκτρονικοί ήχοι συνυπήρξαν με ποπ και κλασσικούς ήχους παραλλήλα με performance χορού. Στην εκδήλωση που παρουσίασε η Σταματίνα Τσιμτσιλή συμμετείχαν οι Δημήτρς Φέσσας, Davide Picci (κιθάρα), Σοφία Μπράβου (φλάουτο) Ισίδωρος Βούκουνας (κλαρινέτο). Η βραδιά απογειώθηκε με το μοναδικό live του Good Job Nicky, ο οποίος ερμήνευσε γνωστά τραγούδια του και ξεσήκωσε με την ενέργεια του μικρούς και μεγάλους.
Η εβδομάδα ξεκίνησε στον Κάμπο Χίου, με ενδιαφέρουσες ομιλίες από τους Ιωάννη Μετζικώφ, Γιώργο Μπαμπινιώτη και μουσική βραδιά.
Οι εκδηλώσεις που ακολουθούν
Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023 | 19:30
CASTELLI, ΚΑΜΠΟΣ ΧΙΟΥ
- Χαιρετισμός από τον Βρετανό Πρέσβη κ. Matthew Lodge.
- ΕισαγωγικήομιλίατουΜιχαήλΜόσχου, M.A., M.Phil (Columbia), Director, The London Hellenic Prize.
- Ομιλία του Roderick Beaton. Καθηγητής της Νεότερης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας, King’s College στο Λονδίνο. Επίτιμος Έλληνας πολίτης, Ταξιάρχης του Τάγματος Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας, Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Βρετανικής Σχολής Αθηνών. Τίτλος : Από την Καταστροφή της Χίου μέχρι την Ναυμαχία του Ναυαρίνου: η προσφορά του Φιλελληνισμού στον Αγώνα των Ελλήνων (1822 – 1827).
- Μουσικός επίλογος με σολίστ την Εβίτα Μανιατοπούλου σε έργα F. Chopin και την υψίφωνο Ανδριάννα Νεαμονίτη με συνοδεία στο πιάνο τον Νίκο Μαχαίρα.
Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 | 19:30
CASTELLI, ΚΑΜΠΟΣ ΧΙΟΥ
- Ομιλία της Έλενας Ματθαιοπούλου, Associate Editor of Opera Now magazine, UK, αρθρογράφου για θέματα όπερας και μουσικής, συγγραφέα, με τίτλο «Η Ελληνική Επανάσταση στη Μουσική και την Όπερα».
- Η ομιλία εστιάζεται στην έντονη επιρροή των σφαγών της Χίου και του Μεσολογγίου σε μεγάλους δυτικούς συνθέτες. Θα περιέχει αποσπάσματα από την Όπερα του Ροσσίνι «Η Πολιορκία της Κορίνθου», την Καντάτα του Εκτώρ Μπερλιόζ «Η Ελληνική Επανάσταση» και τις Όπερες «Μάρκος Μπότσαρης» και «κυρά – Φροσύνη» του Παύλου Καρρέρ.
Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 | 19:30
ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΡΙΖΙΚΟ, ΚΑΜΠΟΣ ΧΙΟΥ
- Ομιλία της Μάγιας Τσόκλη με θέμα: «Η Χίος όπως την θυμάμαι»
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
- Εκδήλωση «Στο κέντρο της γνώσης της Περιφέρειας. Επιβραβεύοντας την γνώση για την Χίο». Συνδιοργάνωση Περιφέρεια – Κοσμητεία Σχολής Επιστημών τηςδιοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη