Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Λαμπραντούντλ: Αξιαγάπητα σκυλιά αλλά παρανοϊκά και κληρονομικά φιλάσθενα

Λαμπραντούντλ: Αξιαγάπητα σκυλιά αλλά παρανοϊκά και κληρονομικά φιλάσθενα

Στα τέλη της δεκαετίας του '80 ο Αυστραλός διασταύρωσε ένα λαμπραντόρ ριτρίβερ και ένα κανονικό πουντλ και δημιούργησε τον σκύλο - Φρανκενστάιν, το λαμπραντούντλ. 

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση της δολοφονίας του Ντόναλντ «Πρέντις» Πάτιενς από «απαγωγείς σκύλων».

Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, ο 45χρονος εντοπίστηκε νεκρός από τις αστυνομικές αρχές του Μάντσεστερ, μετά από καταγγελία για κλοπή ενός λευκού λαμπραντούντλ.

Σύμφωνα με τη νεκροψία, ο θάνατός του κρίνεται ύποπτος, ενώ τρεις άνδρες συνελήφθησαν αυτήν την εβδομάδα ως ύποπτοι για φόνο.

Το λαμπραντούντλ, πάντως, που λέγεται ότι κοστίζει 1.000 λίρες, βρέθηκε αργότερα από την αστυνομία σε ένα κοντινό σαλόνι σκύλων.

Έτσι «γεννήθηκαν» τα λαμπραντούντλ

Στην Ελλάδα τα λαμπραντούντλ δεν είναι καθόλου δημοφιλή και δεν πωλούνται, ούτε χαρίζονται. Στην Ευρώπη γίνονται εισαγωγές από την Αυστραλία, η οποία είναι και η μόνη χώρα που έχει κατοχυρώσει επίσημα τη ράτσα. Στις ΗΠΑ ενώτα τα λατρεύουν, η ράτσα δεν έχει αναγνωριστεί από τις αρμόδιες αρχές.

Ο «μπαμπάς» των λαμπραντούντλ είναι ο Γουόλι Κόνρον. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ο Αυστραλός διασταύρωσε ένα λαμπραντόρ ριτρίβερ και ένα κανονικό πουντλ και δημιούργησε τον σκύλο – Φρανκενστάιν ράτσας λαμπραντούντλ.

Η ιδέα τού ήρθε από ένα γράμμα που έλαβε από μία τυφλή γυναίκα από τη Χαβάη, της οποίας ο άντρας ήταν αλλεργικός στα σκυλιά που μαδάνε και αυτή χρειαζόταν σκύλο – οδηγό. Έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει έναν ιδανικό σκύλο για αυτούς. Το DNA του πουντλ έκανε τον σκύλο να μη χάνει πολλές τρίχες δίνοντας λύση στο πρόβλημα της αλλεργίας. Τα χαρακτηριστικά του λαμπραντούντλ που προέκυψε από τη διασταύρωση, η εξυπνάδα και η ομορφιά του τράβηξαν σύντομα την προσοχή πολλών.

Όμως ο Γουόλι Κόνρον πιστεύει ότι έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. «Έχω κάνει μεγάλη ζημιά. Δημιούργησα πολλά προβλήματα», τονίζει σε συνέντευξή του στο ABC.

Και εξηγεί: «Τότε βοήθησα ένα ζευγάρι με ειδικές ανάγκες. Τώρα όμως βλέπω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των λαμπραντούντλ είναι τελείως παρανοϊκά και κληρονομικά φιλάσθενα. Και το χειρότερο από όλα, είναι ότι ενώ είναι γνωστό αυτό, οι παραγγελίες για αγορά σκύλων συνεχώς αυξάνονται, κάτι που σημαίνει ότι τους ενδιαφέρει περισσότερο η εμφάνιση του ζώου και όχι αν θα είναι ευτυχισμένο και υγιές».

Η νέα ράτσα σκύλων μπορεί να πάσχει από προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο τα λαμπραντόρ όσο και τα πουντλ, όπως είναι προβλήματα με τα μάτια και με τις αρθρώσεις. Επίσης μπορεί να πάσχουν από την ασθένεια Άντισον που κάνει τα σκυλιά να μην μπορούν να διαχειριστούν το στρες ή να χωνεύουν κανονικά τις τροφές.

Ήδη σε πολλές διαδικτυακές ομάδες συζητήσεων ιδιοκτήτες λαμπραντούντλ παραπονιούνται για πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σκυλιά τους.

Σύμφωνα με τον Γουόλι Κόνρον: «Για καθένα που είναι τέλειο, μπορεί κανείς να βρει πολλά που είναι τρελά. Υπάρχουν πολλά μη υγιή και εγκαταλειμμένα σκυλιά εκεί έξω».

Τρυφερά, όμορφα, αγαπησιάρικα

Πάντως, τα λαμπραντούντλ θεωρούνται από τα πιο όμορφα σκυλιά. Έχουν πλούσιο, μπουκλωτό τρίχωμα και θεωρούνται από το ευρύ κοινό τα απόλυτα κατοικίδια συντροφιάς.

Επίσης, είναι τρυφερά και πιστά στους ιδιοκτήτες τους και έχουν ευχάριστη και ευγενική προσωπικότητα.

Σε συνδυασμό με την σπιρτάδα και την έντονη παρατηρητικότητά τους, τα λαμπραντούντλ έρχονται να κερδίσει τις εντυπώσεις όλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη στην υπομονή και την ανεκτικότητά τους, τα πηγαίνουν περίφημα με οικογένειες, νέους, αλλά και ηλικιωμένους. Το ίδιο ισχύει και για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Το μέγεθός τους διαφέρει. Συνήθως, τα βρίσκει κανείς ψηλότερα από 50 εκατοστά. Την ίδια στιγμή, ζυγίζουν περίπου 23 έως και 45 κιλά και φτάνουν τα 12-14 χρόνια ζωής.

Sports in

Πέθανε 20χρονος τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα

«Έφυγε» τα ξημερώματα της Τετάρτης (17/7) από τη ζωή σε ηλικία 20 ετών ο τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα Γουαγιακίλ, Τζάστιν Κορνέχο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024