Η σχέση μας με τα κατοικίδια ζώα έχει αλλάξει δραστικά τις τελευταίες δεκαετίες. Η απόκτηση  κατοικίδιων ζώων βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με μια πρόσφατη έρευνα να διαπιστώνει ότι το 69% των νοικοκυριών έχουν τουλάχιστον ένα κατοικίδιο ζώο.

Ενώ η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου συνδέεται με πολυάριθμα οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία, τα κατοικίδιά μας μπορεί επίσης να κρύβουν μολυσματικές ασθένειες που μερικές φορές μπορούν να μεταδοθούν σε εμάς. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο κίνδυνος είναι χαμηλός.

Ορισμένοι όμως, όπως οι έγκυες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από τα ζώα. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους κινδύνους και να λαμβάνετε τις απαραίτητες προφυλάξεις για την πρόληψη των λοιμώξεων.

Ποιες ασθένειες μπορούν να μεταφέρουν τα κατοικίδια ζώα;

Οι μολυσματικές ασθένειες που μεταφέρονται από τα ζώα στον άνθρωπο ονομάζονται ζωονόσοι ή ζωονόσοι. Περισσότεροι από 70 παθογόνοι οργανισμοί των ζώων συντροφιάς είναι γνωστό ότι μεταδίδονται στους ανθρώπους.

Μερικές φορές, ένα κατοικίδιο που έχει ένα ζωονοσογόνο παθογόνο μπορεί να φαίνεται άρρωστο. Συχνά όμως μπορεί να μην υπάρχουν ορατά συμπτώματα, γεγονός που σας διευκολύνει να κολλήσετε, επειδή δεν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιό σας φιλοξενεί μικρόβια.

Οι ζωονόσοι μπορούν να μεταδοθούν απευθείας από τα κατοικίδια ζώα στον άνθρωπο, όπως μέσω της επαφής με σάλιο, σωματικά υγρά και περιττώματα, ή έμμεσα μέσω της επαφής με πράγματα όπως μολυσμένα υφάσματα, χώμα, τρόφιμα ή νερό.

Μελέτες δείχνουν ότι ο επιπολασμός των ζωονόσων που σχετίζονται με τα κατοικίδια ζώα είναι χαμηλός. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των λοιμώξεων είναι πιθανότατα υποεκτιμημένος.

Photo: Pixabay

Η κύρια πηγή της λύσσας

Οι σκύλοι και οι γάτες αποτελούν σημαντικές πηγές ζωονοσογόνων λοιμώξεων (που σημαίνει ότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί ζουν φυσικά στον πληθυσμό τους) που προκαλούνται από ιούς, βακτήρια, μύκητες και παράσιτα. Στις ενδημικές περιοχές της Αφρικής και της Ασίας, οι σκύλοι αποτελούν την κύρια πηγή της λύσσας, η οποία μεταδίδεται μέσω του σάλιου.

Οι σκύλοι μεταφέρουν επίσης συνήθως βακτήρια Capnocytophaga στο στόμα και το σάλιο τους, τα οποία μπορούν να μεταδοθούν στους ανθρώπους μέσω στενής επαφής ή δαγκωμάτων. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων δεν θα νοσήσει, αλλά αυτά τα βακτήρια μπορούν περιστασιακά να προκαλέσουν λοιμώξεις σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα σοβαρή ασθένεια και μερικές φορές θάνατο.

Οι ζωοανθρωπονόσοι που σχετίζονται με γάτες περιλαμβάνουν μια σειρά ασθενειών που μεταδίδονται μέσω της κοπρανο-στοματικής οδού, όπως η γιαρδίαση, η καμπυλοβακτηρίωση, η σαλμονέλωση και η τοξοπλάσμωση. Αυτό σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας ή να χρησιμοποιείτε γάντια κάθε φορά που χειρίζεστε την άμμο της γάτας σας.

Οι γάτες μπορούν επίσης μερικές φορές να μεταδώσουν λοιμώξεις μέσω δαγκωμάτων και γρατζουνιών, συμπεριλαμβανομένης της εύστοχα αποκαλούμενης νόσου του γρατζουνίσματος της γάτας, η οποία προκαλείται από το βακτήριο Bartonella henselae.

Μα και οι χελώνες;

Τόσο οι σκύλοι όσο και οι γάτες αποτελούν επίσης πηγές για το ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη βακτήριο Staphylococcus aureus (MRSA), ενώ η στενή επαφή με τα κατοικίδια ζώα έχει αναγνωριστεί ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη ζωονοσογόνο μετάδοση.

Αλλά δεν είναι μόνο οι σκύλοι και οι γάτες που μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες στον άνθρωπο. Τα πτηνά συντροφιάς μπορούν περιστασιακά να μεταδώσουν την ψιττακίαση, μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί πνευμονία. Η επαφή με χελώνες κατοικίδιων ζώων έχει συνδεθεί με λοιμώξεις από σαλμονέλα σε ανθρώπους, ιδίως σε μικρά παιδιά. Ακόμη και τα ψάρια συντροφιάς έχουν συνδεθεί με μια σειρά βακτηριακών λοιμώξεων στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένης της βιμπρίωσης, της μυκοβακτηρίωσης και της σαλμονέλλωσης.

Τα μικρά παιδιά είναι επίσης πιο πιθανό να εμπλακούν σε συμπεριφορές που αυξάνουν τον κίνδυνο να νοσήσουν από ασθένειες που μεταδίδονται από ζώα – όπως το να βάζουν τα χέρια στο στόμα τους αφού αγγίξουν κατοικίδια ζώα. Τα παιδιά έχουν επίσης λιγότερες πιθανότητες να πλένουν σωστά τα χέρια τους μετά το χειρισμό των κατοικίδιων ζώων.

Παρόλο που οποιοσδήποτε έρχεται σε επαφή με ένα ζωονοσογόνο παθογόνο μέσω του κατοικίδιου ζώου του μπορεί να νοσήσει, ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από σοβαρή ασθένεια. Στα άτομα αυτά περιλαμβάνονται οι νέοι, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυοι και οι ανοσοκατασταλμένοι. Για παράδειγμα, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από το παράσιτο της τοξοπλάσμωσης θα παρουσιάσουν μόνο ήπια ασθένεια, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή ή να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα.

Τι πρέπει να κάνω αν ανησυχώ μήπως κολλήσω κάποια ασθένεια από το κατοικίδιό μου;

Υπάρχουν ορισμένες καλές πρακτικές υγιεινής και εκτροφής κατοικίδιων ζώων που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να αρρωστήσετε. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • Το πλύσιμο των χεριών σας μετά το παιχνίδι με το κατοικίδιό σας και μετά την τακτοποίηση  των στρωμάτων, των παιχνιδιών του ή τον καθαρισμό των περιττωμάτων του.
  • Να μην επιτρέπετε στα κατοικίδιά σας να γλείφουν το πρόσωπό σας ή ανοιχτές πληγές.
  • Να επιβλέπετε τα μικρά παιδιά όταν παίζουν με τα κατοικίδια ζώα και όταν πλένουν τα χέρια τους μετά το παιχνίδι με τα κατοικίδια ζώα.
  • Να φοράτε γάντια όταν αλλάζετε πλατό απορριμμάτων ή καθαρίζετε ενυδρεία.
  • Να βρέχετε τις επιφάνειες των κλουβιών των πτηνών κατά τον καθαρισμό για να ελαχιστοποιήσετε τα αερολύματα.
  • Να κρατάτε τα κατοικίδια ζώα μακριά από την κουζίνα (ιδίως τις γάτες που μπορούν να πηδήξουν στις επιφάνειες παρασκευής τροφίμων).
  • Να ενημερώνεστε για την προληπτική κτηνιατρική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών και των θεραπειών για σκουλήκια και τσιμπούρια.
  • Να αναζητάτε κτηνιατρική περίθαλψη εάν νομίζετε ότι το κατοικίδιό σας δεν είναι καλά.
  • Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ασθένειας να λαμβάνουν προφυλάξεις για να μειώσουν την έκθεσή τους σε ζωονοσογόνα παθογόνα. Και αν σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο ζώο, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας ποιο είδος ζώου θα ταίριαζε καλύτερα στις προσωπικές σας συνθήκες.

*Με στοιχεία από theconversation.com