Επειδή τα σκυλιά δεν μιλούν τη γλώσσα μας, ο μόνος τρόπος για να επικοινωνήσουμε μαζί τους, είναι να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε αυτά που μας «λένε» μέσω της «γλώσσας του σώματος» και της φωνής τους. Ο σκύλος δεν μουτρώνει ακόμη και όταν τον φέρνουμε σε καταστάσεις με τις οποίες στρεσάρεται.

Πολλοί επιστρέφοντας από τις διακοπές διαπιστώνετε ότι ο αγαπημένος σας σκυλάκος έχει περίεργες αντιδράσεις. Ξέρετε ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι της ιδιαίτερης συμπεριφοράς του;

Μια μικρή μελαγχολία

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που μπορεί ο σκύλος μας να αδιαφορεί για την παρουσία μας την πρώτη ή τις πρώτες μέρες μετά την επανένωσή μας είναι γιατί έχει μελαγχολήσει και έχει ενοχληθεί από την απουσία μας. Μια έρευνα που διεξήχθη το 2019, έδειξε ότι τα σκυλιά διαθέτουν γνωστική και συναισθηματική ικανότητα να νιώθουν αρνητικά συναισθήματα όταν κάποιος έχει κάνει κάτι που τα πλήγωσε.

Κούραση

Σύμφωνα με έρευνα του AKC, όταν το χασμουρητό που προκαλείται από άγχος είναι παρατεταμένο και έντονο να μην είναι άγχος αδιαφορίας. Μπορεί πολύ απλά, να πέρασε τόσο καλά κατά την παραμονή του στο σπίτι των φίλων ή των γονιών μας, να βγήκε τόσες πολλές βόλτες, να έπαιξε και να έτρεξε – ειδικά αν βρισκόταν και άλλα σκυλάκια μαζί του- που τώρα που γύρισε επιτέλους σπίτι, να του βγαίνει όλη η κούραση και να θέλει να αράξει λίγο στην ησυχία του.

Άγχος

Ορισμένα σκυλιά μπορεί να χρειάζονται λίγο χρόνο να συνηθίσουν και πάλι την παρουσία μας μετά από την αποχώρησή μας για διακοπές, ή να έχουν αγχωθεί με την παρατεταμένη απουσία μας βιώνοντας το άγχος του αποχωρισμού. Σε λίγες ημέρες θα προσαρμοστεί και θα επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς του.

Ίσως είναι άρρωστος

Εκτός από ασθένειες που προσβάλλουν το σώμα, υπάρχουν και ασθένειες που προσβάλλουν την ψυχή, οπότε ο μικρός μας φίλος μπορεί να έχει κατάθλιψη, όσο περίεργο και να φαίνεται, γιατί μπορεί να θεώρησε ότι τον εγκαταλείψαμε για πάντα, ειδικά αν δεν πέρασε καλά εκεί που ήτανε ενώ εμείς κάναμε τις διακοπές μας.

Αν το σκυλάκι μας εμμένει στην αδιαφορία του και έχει μειωμένη όρεξη, τόσο για φαγητό όσο και για φυσικές δραστηριότητες, τότε ήρθε η ώρα για μια επίσκεψη στον/στην κτηνίατρο.