Έγκριση ανοσοθεραπείας στην Ε.Ε. για χειρουργημένο μελάνωμα χαμηλού βαθμού
Επικουρική θεραπεία με νέας γενιάς φάρμακο μειώνει κατά 58% τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου από μελάνωμα από βαθμό 2Β και πάνω
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Σημαντική μείωση του κινδύνου υποτροπής από μελάνωμα σταδίου 2 δίνει νέα θεραπεία που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενηλίκους και εφήβους από 12 ετών και πάνω.
Η έγκριση αφορά το nivolumab, το οποίο μπορεί να χορηγηθεί επικουρικά ως μονοθεραπεία μετά το χειρουργείο, σε όσους διαγνώστηκαν με μελάνωμα σταδίου 2Β ή 2C.
Το φάρμακο έχει εγκριθεί ήδη από το 2018 για πιο προχωρημένα στάδια της νόσου, όμως μετά τα ευνοϊκά αποτελέσματα της μελέτης CheckMate -76K αποφασίσθηκε η έγκριση «ως μονοθεραπεία για την επικουρική θεραπεία ενηλίκων και εφήβων ηλικίας 12 ετών και άνω με μελάνωμα σταδίου IIB ή IIC οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε πλήρη χειρουργική εξαίρεση του όγκου».
Το nivolumab είναι πλέον εγκεκριμένο για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μονοθεραπεία για την επικουρική θεραπεία ενηλίκων και εφήβων ηλικίας 12 ετών και άνω με μελάνωμα σταδίου IIB ή IIC, με συμμετοχή των λεμφαδένων ή μεταστατική νόσο, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε πλήρη εξαίρεση του όγκου.
Με τις δύο εγκρίσεις, το nivolumab είναι ο μοναδικός αναστολέας PD-1 που μπορεί να χορηγηθεί ως επικουρική θεραπεία για μελάνωμα το οποίο έχει εξαιρεθεί χειρουργικά και αφορούσε στάδια IIB, IIC, III και IV.
«Οι ασθενείς με μελάνωμα σταδίου IIB ή IIC διατρέχουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής μετά τη χειρουργική επέμβαση, με δυνητικά σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία τους. Η συγκεκριμένη έγκριση ενισχύει το όφελος που μπορεί να προσφέρει το nivolumab όταν χρησιμοποιείται μετά τη χειρουργική εξαίρεση, προλαμβάνοντας ενδεχομένως την υποτροπή της νόσου», δήλωσε ο Peter Mohr, MD, Αρχίατρος και Επικεφαλής στο Κέντρο για τον Καρκίνο Δέρματος του νοσοκομείου Elbe-Kliniken στο Μπουξτεχούντε της Γερμανίας.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίζεται σε αποτελέσματα από τη μελέτη Φάσης 3 CheckMate -76K, στο πλαίσιο της οποίας, με ελάχιστη παρακολούθηση 7,8 μηνών, το nivolumab μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου σε ασθενείς με μελάνωμα σταδίου IIB ή IIC κατά 58% έναντι εικονικού φαρμάκου. Το προφίλ ασφάλειας ήταν αντίστοιχο με αυτό που είχε αναφερθεί και στις προηγούμενες μελέτες.
Η μελέτη CheckMate -76K συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης της Bristol Myers Squibb το οποίο διερευνά τη χρήση του nivolumab και συνδυαστικών θεραπειών με βάση το nivolumab σε αρχικά στάδια του καρκίνου.
Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ισχύει για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία. H κεντρική Άδεια Κυκλοφορίας δεν περιλαμβάνει έγκριση στη Μεγάλη Βρετανία (Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία).
Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης CheckMate –76K που αξιολόγησε την επικουρική χορήγηση του nivolumab έναντι εικονικού φαρμάκου σε ασθενείς με μελάνωμα σταδίου IIB ή IIC, το οποίο είχε εξαιρεθεί πλήρως χειρουργικά:
- Αποτελεσματικότητα
Η επικουρική θεραπεία με nivolumab, με ελάχιστη παρακολούθηση 7,8 μηνών, μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου κατά 58% έναντι εικονικού φαρμάκου. Το ποσοστό επιβίωσης χωρίς υποτροπή για ένα έτος ήταν 89% έναντι 79% για το εικονικό φάρμακο. Το όφελος ως προς την επιβίωση χωρίς υποτροπή παρατηρήθηκε σε όλες τις προκαθορισμένες υποομάδες στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένων των υποομάδων με βάση την T-ταξινόμηση (μέγεθος του όγκου και διήθηση των γύρω ιστών) και το στάδιο της νόσου.
- Ασφάλεια
Στη συγκεντρωτική ομάδα δεδομένων του nivolumab χορηγούμενου ως μονοθεραπεία σε όλους τους τύπους όγκων σε 4.646 ασθενείς, με ελάχιστη περίοδο παρακολούθησης που κυμαινόταν από 2,3 έως 28 μήνες, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν κόπωση (44%), μυοσκελετικός πόνος (28%), διάρροια (26%), εξάνθημα (24%), βήχας (22%), ναυτία (22%), κνησμός (19%), μειωμένη όρεξη (17%), αρθραλγία (17%), δυσκοιλιότητα (16%), δύσπνοια (16%), κοιλιακό άλγος (15%), λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (15%), πυρετός (13%), κεφαλαλγία (13%), αναιμία (13%) και έμετος (12%). Η πλειονότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν ήπιας έως μέτριας έντασης (Βαθμού 1 ή 2).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις