Ηλεκτρικές συσκευές: 10 + 1 χρυσά tips για να αποφύγετε τα ατυχήματα
Πώς να κάνετε το σπίτι ακόμα πιο ασφαλές μέρος.
Η ηλεκτρική ενέργεια είναι μέρος της ζωής μας. Το χρησιμοποιούμε από τη στιγμή που ξυπνάμε και όλη την ημέρα. Ως αποτέλεσμα, μερικές φορές ξεχνάμε πόσο ισχυρό και επικίνδυνο μπορεί να είναι. Τα σύγχρονα σπίτια είναι γεμάτα από συσκευές, συστήματα και ηλεκτρονικά είδη που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια.
Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι όσο πρακτικό και αν είναι, ενέχει πολλούς ηλεκτρικούς κινδύνους και πιθανότητες ατυχημάτων που δεν πρέπει να αγνοηθούν.
Tα ελαττωματικά προϊόντα, οι φθαρμένες καλωδιώσεις, η λανθασμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών, ακόμα και χαλασμένες λάμπες μπορούν να γίνουν αιτία για μικρές ή μεγάλες βλάβες και φωτιά, αλλά και για την ίδια τη ζωή μας, λόγω του κινδύνου της ηλεκτροπληξίας.
Με τόσες πολλές συσκευές που έχουν πλέον τα σπίτια θεωρείται επιβεβλημένος ο τακτικός και προσεκτικός έλεγχος του ηλεκτρικού μας εξοπλισμού σε κάποια βασικά σημεία, ενώ συμβουλευόμαστε ειδικό για θέματα στα οποία έχουμε αμφιβολίες.
Ακολουθούν έντεκα απλές συμβουλές, οι οποίες μπορούν να κάνουν το σπίτι μας ακόμα πιο ασφαλές μέρος.
Διαβάζετε τις οδηγίες
Κάθε ηλεκτρική συσκευή έχει τις δικές της οδηγίες χρήσης. Όσο βαρετό κι αν φαίνεται, είναι απαραίτητο να ξέρουμε πώς πραγματικά λειτουργεί μια συσκευή, ποια είναι τα «πρέπει» και ποια τα «μην» – και όχι μόνο για λόγους ασφαλείας, αλλά και λόγους οικονομίας και καλύτερης απόδοσης.
Μην υπερφορτώνετε τις πρίζες
Ολοι έχουμε την τάση να συνδέουμε σε μια πρίζα πολλές συσκευές. Ποτέ μην υπερφορτώνετε τις πρίζες ή τα καλώδια επέκτασης με πάρα πολλά βύσματα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα, σπινθήρα ή υπερθέρμανση των κυκλωμάτων. Επίσης όταν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, πρέπει οι πρίζες να είναι καλυμμένες με τα ειδικά καλύμματα ασφαλείας.
Μακριά από το νερό
Διατηρείτε τον ηλεκτρικό εξοπλισμό σας… στεγνό και μακριά από νερό (ή πηγές νερού) όπως γλάστρες, ενυδρεία, νεροχύτες, ντους και μπανιέρες.
Σε περίπτωση που το καλώδιο έχει έστω και λίγο φθαρεί υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Επίσης απαγορεύεται να πιάνετε με βρεγμένα χέρια διακόπτες, πρίζες και ηλεκτρικές συσκευές.
Αποσυνδέστε όλες τις αχρησιμοποίητες συσκευές
Μια από τις απλούστερες συμβουλές ηλεκτρικής ασφάλειας είναι επίσης μια από τις πιο εύκολες να ξεχάσετε: όταν μια συσκευή δεν χρησιμοποιείται, αποσυνδέστε την από την πρίζα. Ειδικά τις θερμαντικές και της μικροσυσκευές για σνακ, καθώς υπάρχει κίνδυνος φωτιάς.
Αποσυνδέοντας τις αχρησιμοποίητες συσκευές τις προστατεύετε επίσης από υπερθέρμανση ή υπερτάσεις ρεύματος.
Προσοχή στις λάμπες
Η χρήση των σωστών λαμπτήρων μπορεί να αποτρέψει ηλεκτρικά προβλήματα, επομένως ελέγξτε όλες τις λάμπες, τα φωτιστικά και τις συσκευές για να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε λάμπες με τη σωστή ισχύ. Εάν σε ένα φωτιστικό δεν αναφέρεται ενδεικνυόμενη ισχύς, χρησιμοποιήστε λαμπτήρες 60 Watt ή λιγότερο. Αν πάλι κάποιες λάμπες τρεμοπαίζουν είναι πιθανόν να παρουσιάζουν βλάβη οπότε θα πρέπει να τις αντικαταστήσετε.
Μην αφήνετε ανοιχτό τον θερμοσίφωνα
Δεν τον αφήνουμε ποτέ ανοικτό τον θερμοσίφωνα. Φροντίζετε να του κάνετε τακτικά συντήρηση προκειμένου να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του.
Μην ξεχνάτε τις εστίες μαγειρέματος αναμμένες
Οι εστίες μαγειρέματος δεν πρέπει να παραμένουν αναμμένες χωρίς λόγο, ενώ δεν πρέπει κοντά τους να υπάρχουν μπαταρίες, διότι λόγω υψηλής θερμοκρασίας μπορεί να εκραγούν. Φροντίστε όταν μαγειρεύετε η πόρτα της κουζίνας να κλείνει καλά και μην καθαρίζετε τον φούρνο με χημικά.
Φροντίστε να κλείνετε σωστά την πόρτα του ψυγείου
Οι πόρτες του ψυγείου και του καταψύκτη πρέπει να κλείνουν καλά. Μην αφήνετε την πόρτα ανοικτή για πολύ ώρα. Η συντήρηση να έχει από + 4 έως +7ο C. H κατάψυξη από – 15 έως – 30οC. Με τον τρόπου αυτό έχετε σωστή ψύξη και ταυτόχρονα εξοικονομείται ενέργεια.
Δεν γεμίζουμε το πλυντήριο ρούχων
Δεν γεμίζουμε τον κάδο του πλυντηρίου με πολλά ρούχα. Αποφεύγουμε να βάζουμε περισσότερη σκόνη προκειμένου να αποφύγουμε τι φθορές.
Φροντίστε την ηλεκτρική σας σκούπα
Πάντα θα πρέπει να τοποθετούμε στην ηλεκτρική σκούπα την κατάλληλη σακούλα, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο κατασκευαστής, ενώ φροντίζουμε να ελέγχουμε τα φίλτρα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε καλύτερη απορρόφηση.
Προσοχή στα υδραυλικά
Δεν αφήνουμε ποτέ τη βρύση και το καζανάκι να στάζουν. Φροντίστε τα υδραυλικά του σπιτιού σας καθώς δε περίπτωση βλάβης το κόστος είναι μεγάλο.
- Ορίστηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Εφέσεων για Λουτσέσκου και ΠΑΟΚ
- Νέα νίκη Τραμπ – Επανεκλογή Μάικ Τζόνσον στη Βουλή των Αντιπροσώπων
- Λάρισα: Είδαν τον 39χρονο Βασίλη μετά την εξαφάνισή του;
- Τουρκική μαφία: Όπλα και ναρκωτικά βρέθηκαν σε τρία σπίτια – 11 συλλήψεις και 12 προσαγωγές
- LIVE: Βαλένθια – Ρεάλ Μαδρίτης
- Πέθανε ο Κωνσταντίνος Μάνος, ο σπουδαίος Έλληνας φωτογράφος της διασποράς & του Magnum