Μαρίν Λεπέν: Η κοινοτοπία του Κακού
Δημοσκόπηση στη Γαλλία έδειξε πως η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση έχει αποκτήσει αξιοπιστία και σεβασμό, παρότι οι θέσεις της παραμένουν (το λιγότερο) ανησυχητικές
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Το «άσχημο» χριστουγεννιάτικο πουλόβερ που όλοι αγαπάμε να μισούμε
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η δημοτικότητα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν σημείωσε αύξηση δέκα μονάδων μέσα σε δύο χρόνια, όπως δείχνει η δημοσκόπηση της γαλλικής εφημερίδας «Liberation». Είναι πως όλο και περισσότεροι Γάλλοι, δηλαδή ακόμα και αυτοί που δεν την ψηφίζουν, δεν τη θεωρούν πλέον «ακραία», αλλά βλέπουν στο πρόσωπο της υπερσυντηρητικής αρχηγού της Εθνικής Συσπείρωσης μια πολιτικό που έχει πολιτική αξιοπιστία και παρέχει «χρήσιμες λύσεις». Η Λεπέν γίνεται «κανονική», γράφει η εφημερίδα. Και αυτό ίσως είναι το πιο επικίνδυνο στον δρόμο για τις προεδρικές εκλογές του 2027.
Αυτή η μπαναλιτέ, το ότι η Λεπέν έχει γίνει πλέον, από μεγάλη μερίδα του γαλλικού κοινού, αποδεκτή ως άλλη μια πολιτικός είναι το βασικό συμπέρασμα της δημοσκόπησης της Viavoice για τη «Liberation»: η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση έχει αποκτήσει αξιοπιστία και σεβασμό, παρότι οι θέσεις της παραμένουν ανησυχητικές. Η κοινοτοπία του Κακού, που θα έλεγε η Χάνα Αρεντ.
Η παραβατική φυσιογνωμία
Φυσικά, γράφει η εφημερίδα, το ακροδεξιό μόρφωμα δεν θέλει να απαλλαγεί εντελώς από την ακραία, παραβατική φυσιογνωμία του που εξακολουθεί να το καθιστά ελκυστικό για μέρος του εκλογικού σώματος. Αλλά επιθυμεί να βρει τρόπο να αποτελέσει επιλογή για πολύ περισσότερους ψηφοφόρους, απευθυνόμενο στις ανησυχίες που δημιουργούν οι δύσκολες κοινωνικές συνθήκες.
Σύμφωνα με το βαρόμετρο «Portrait of opinion», το 44% των Γάλλων πιστεύει ότι η Μαρίν Λεπέν «μπορεί να προσφέρει χρήσιμες λύσεις στον γαλλικό λαό» (άνοδος 8 ποσοστιαίων μονάδων), το 41% ότι είναι κοντά στους ανθρώπους (άνοδος 8 μονάδων) και 42% ότι έχει «ανάστημα αρχηγού κράτους» (άνοδος 14 μονάδες).
Η πρώην υποψήφια για την προεδρία, που προκρίθηκε δύο φορές στον δεύτερο γύρο έναντι του Εμανουέλ Μακρόν, θεωρείται «ανησυχητική» από το 45% των ερωτηθέντων, αλλά το 41% υποστηρίζει το αντίθετο.
Για το 43% είναι «ικανή», ενώ το 41% διαφωνεί. Εχει σημασία πάντως ότι η Λεπέν δεν εκλαμβάνεται ως «ασφαλής» από το 48% των Γάλλων, αλλά από ένα μικρότερο ποσοστό – 36% -, που δεν είναι όμως αμελητέο.
Ολίσθηση στον συντηρητισμό
Αυτό καταδεικνύει την ολίσθηση του πολιτικού σκηνικού στη Γαλλία σε όλο και πιο συντηρητική κατεύθυνση, καθώς κεντρώες δυνάμεις όπως το κόμμα του Μακρόν υιοθετούν όλο και πιο συντηρητικές πολιτικές, ενώ φωνές σαν αυτές του ρατσιστή Ερίκ Ζεμούρ και του δεξιού Ερίκ Σιοτί, που ηγείται των Ρεπουμπλικανών, κάνουν τη Λεπέν να φαίνεται μετριοπαθής.
Σύμφωνα με το βαρόμετρο, τα θέματα στα οποία η Μαρίν Λεπέν θεωρείται αξιόπιστη είναι θέματα κυριαρχίας, όπως η μετανάστευση (50%), η ασφάλεια (46%) και η δικαιοσύνη (43%). Από την άλλη πλευρά, θεωρείται ως μη αξιόπιστη κατά πλειοψηφία σε θέματα αγοραστικής δύναμης (45%), εκπαίδευσης (45%), απασχόλησης (46%) και υγείας (45%). Για τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος θεωρείται η λιγότερο αξιόπιστη (55%).
Θετική γνώμη
Συνολικά, το 37% των Γάλλων εκφράζει θετική γνώμη για την 55χρονη πολιτικό – αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021. Σε σύγκριση με την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λυκ Μελανσόν η Εθνική Συσπείρωση κρίνεται ως «πιο αξιόπιστη» (36%, το 31% διαφωνεί) και «πιο ικανή» (35% έναντι 33%) καθώς και «λιγότερο βίαιη» (32% έναντι 22%). Συνολικά, η αριστερή Ανυπότακτη Γαλλία θεωρείται «πιο επικίνδυνη» από την Εθνική Συσπείρωση από το 36% των Γάλλων (18% πιστεύει το αντίθετο).
Ολα αυτά, σχολιάζει ο δημοσιογράφος Τομά Λεγκράν, δείχνουν πως η πιθανότητα να εκλεγεί πρόεδρος η επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης στις επόμενες εκλογές γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Οι Γάλλοι μπορεί να τη στείλουν στο Μέγαρο των Ηλυσίων όχι τόσο για τις ακροδεξιές της απόψεις, αλλά ως αντίδραση στις πολιτικές που ακολουθεί ο Εμανουέλ Μακρόν. «Το ερώτημα δεν είναι πλέον «Τι θα γινόταν αν η Λεπέν κέρδιζε τις εκλογές το 2027;» αλλά μάλλον «Γιατί δεν θα κέρδιζε το 2027;»» τονίζει ο Λεγκράν. Αυτή η διαφορά είναι σημαντική. Ιδιαίτερα τώρα, που φαντάζει όλο και πιο «κανονική» στα μάτια πολλών Γάλλων, η αναρρίχησή της στην εξουσία μετατρέπεται σε ένα πολύ πιθανό σενάριο.
Πηγή Εντυπη Εκδοση ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις